Domowe spaghetti carbonarra z mascarpone

8 marca 2014, dodał: Barbara Szymon Dobija
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla ok 6 osób:

500 g makaronu typu spagetti- pełnoziarnistego

250 g boczku wędzonego lub szynki

250 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

3 żółtka

2 łyżki oliwy z oliwek

3-4 ząbki czosnku

1 duża cebula

150 ml białego wina

kilka gałązek świeżego rozmarynu

1/4 kostki rosołowej np. o smaku kurczaka

starty parmezan do posypania

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie,żeby był al dente. Boczek pokroić w drobną kostkę,podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy,aż się ładnie zrumieni,odstawić. Połowę serka mascarpone połączyć z żółtkami i połową śmietany, dobrze wymieszać. Odstawić. Cebulę i czosnek drobno posiekać,zeszklić na oliwie, dodać wino,gotować aż wino wyparuje,a cebulka zgęstnieje. Dolać kostkę rosołową rozpuszczoną w 14 szklanki wrzątku,dodać całe mascarpone i cała śmietanę,oraz posiekany rozmaryn. Dodać boczek i ugotowany makaron wymieszać. Chwilę pogotować. Popieprzyc do smaku. Podawać na talerzu, posypane startym parmezanem.

ss

 

fot: redakcja