Domowa wędlina z gotowanego w soli schabu

3 lipca 2023, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Rewelacyjny pomysł na błyskawiczną i niezwykle kruchą wędlinę domową ze schabu dla całej rodziny. przepis jest banalnie prosty i kursuje w naszej rodzinie już ładnych kilka lat. Modyfikujemy ten przepis czasem o dodanie innych przypraw a także warzyw, ale podajemy przepis podstawowy. Wędlina świetnie sprawdza się na kanapki, ale też można ją przygotować na lekkostrawny obiad.

schab

składniki:

1 kg schabu bez kości

2 litry wody

4 łyżki soli kuchennej

4 liście laurowe

6 ząbków czosnku

6 kulek ziela angielskiego

3 łyżki majonezu

łyżeczka suszonego majeranku

łyżeczka suszonej bazylii

łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Do dużego rondla/garnka wlać wodę, wrzucić przyprawy. Obrać czosnek i przekroić na pół, przecisnąć przez praskę. Wrzucić do wody.

Do wody wrzucić majonez, całość zamieszać. Schab oczyścić z błonek, włożyć do rondla z mieszanką, doprowadzić do wrzenia i gotować na sporym ogniu przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego przestudzenia. Zostawiamy tak mięso w tym wywarze na 4 godziny. Po około 4 godzinach ponownie zagotować mięso i gotować kolejne 5 minut. Ponownie je studzimy przez kolejne 4 godziny. Teraz już mięso jest gotowe, można je serwować na kanapki lub do ziemniaków czy ryżu jako danie obiadowe.