Domowa wędlina z gotowanego w soli schabu

3 lipca 2023, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Rewelacyjny pomysł na błyskawiczną i niezwykle kruchą wędlinę domową ze schabu dla całej rodziny. przepis jest banalnie prosty i kursuje w naszej rodzinie już ładnych kilka lat. Modyfikujemy ten przepis czasem o dodanie innych przypraw a także warzyw, ale podajemy przepis podstawowy. Wędlina świetnie sprawdza się na kanapki, ale też można ją przygotować na lekkostrawny obiad.

schab

składniki:

1 kg schabu bez kości

2 litry wody

4 łyżki soli kuchennej

4 liście laurowe

6 ząbków czosnku

6 kulek ziela angielskiego

3 łyżki majonezu

łyżeczka suszonego majeranku

łyżeczka suszonej bazylii

łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Do dużego rondla/garnka wlać wodę, wrzucić przyprawy. Obrać czosnek i przekroić na pół, przecisnąć przez praskę. Wrzucić do wody.

Do wody wrzucić majonez, całość zamieszać. Schab oczyścić z błonek, włożyć do rondla z mieszanką, doprowadzić do wrzenia i gotować na sporym ogniu przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego przestudzenia. Zostawiamy tak mięso w tym wywarze na 4 godziny. Po około 4 godzinach ponownie zagotować mięso i gotować kolejne 5 minut. Ponownie je studzimy przez kolejne 4 godziny. Teraz już mięso jest gotowe, można je serwować na kanapki lub do ziemniaków czy ryżu jako danie obiadowe.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...