Domowa wędlina z gotowanego w soli schabu
Rewelacyjny pomysł na błyskawiczną i niezwykle kruchą wędlinę domową ze schabu dla całej rodziny. przepis jest banalnie prosty i kursuje w naszej rodzinie już ładnych kilka lat. Modyfikujemy ten przepis czasem o dodanie innych przypraw a także warzyw, ale podajemy przepis podstawowy. Wędlina świetnie sprawdza się na kanapki, ale też można ją przygotować na lekkostrawny obiad.
składniki:
1 kg schabu bez kości
2 litry wody
4 łyżki soli kuchennej
4 liście laurowe
6 ząbków czosnku
6 kulek ziela angielskiego
3 łyżki majonezu
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Do dużego rondla/garnka wlać wodę, wrzucić przyprawy. Obrać czosnek i przekroić na pół, przecisnąć przez praskę. Wrzucić do wody.
Do wody wrzucić majonez, całość zamieszać. Schab oczyścić z błonek, włożyć do rondla z mieszanką, doprowadzić do wrzenia i gotować na sporym ogniu przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego przestudzenia. Zostawiamy tak mięso w tym wywarze na 4 godziny. Po około 4 godzinach ponownie zagotować mięso i gotować kolejne 5 minut. Ponownie je studzimy przez kolejne 4 godziny. Teraz już mięso jest gotowe, można je serwować na kanapki lub do ziemniaków czy ryżu jako danie obiadowe.