Dobre rady na przyspieszenie metabolizmu

7 lipca 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Czym jest metabolizm? To zbiór mechanizmów i procesów, które zachodzą w żywych komórkach. Prowadzi to do pozyskania, wykorzystania i zmagazynowania energii ze składników pokarmowych dostarczonych do organizmu.

Nie ma jednego, konkretnego sposobu na przyspieszenie metabolizmu, należy nad tym procesem pracować metodą tak zwanych małych kroczków. Jedynie rozsądne odżywianie oraz inne elementy zdrowego trybu życia sprawią, że będziesz cieszyć się dobrym samopoczuciem, a Twój żołądek nie będzie odczuwał ciężkości. Świat przyspiesza, a doba wciąż ma tylko 24 godziny. Masz coraz więcej obowiązków, ciągle gdzieś pędzisz, do tego dochodzi stres związany z pracą czy studiami, siedzący tryb życia oraz coraz mniej snu… Aby dotrwać do końca dnia, jesz byle co: zupki w proszku, kupiony na szybko batonik czy frytki na wynos z popularnych barów. W ten sposób nie dostarczasz organizmowi właściwej ilości składników odżywczych. A wbrew pozorom zdrowe odżywianie wcale nie musi być drogie czy czasochłonne. Wystarczy, że wcześniej wszystko zaplanujesz i będziesz świadoma tego, co i w jaki sposób wpływa na Twoje zdrowie i dobre samopoczucie.

 

Jakie produkty przyspieszają metabolizm i wspomagają pracę przewodu pokarmowego?

  • kawa – nie każda z nas chyba wie, że kofeina przyspiesza przemianę materii. Pamiętaj jednak, aby unikać syropów, cukru i różnych posypek, pij kawę bez dodatków. Osoby z problemami żołądkowymi i z zaburzeniami snu powinny pić jedynie kawę bezkofeinową lub zbożową.

  • białko – potrawy zawierające dużo białka potrafią w sposób nieznaczny przyspieszyć metabolizm. Wpływają także na poprawę sylwetki, ale tylko w przypadku osób, które regularnie uprawiają sport. Ponieważ białko wpływa na uczucie sytości, nie odmawiaj sobie na śniadanie tuńczyka, łososia czy jajek.

  • kiszonki – zawarte w kiszonych ogórkach czy kapuście bakterie kwasu mlekowego regulują pracę jelit i dobrze wpływają na stan flory bakteryjnej, co zapobiega zaparciom i wzdęciom. Ponadto i one posiadają dużo białka.

  • chili – dzięki kapsaicynie, która jest jednym ze składników chili, bierze udział w spalaniu tkanki tłuszczowej. Ponadto wspomaga procesy wydzielania ciepła do organizmu. Należy jednak pamiętać, że papryka chili spożywana w nadmiernych ilościach staje się toksyczna.

  • suszone śliwki – kilka suszonych śliwek popitych wodą to sprawdzony sposób, aby uniknąć zaparć. Zawierają dużo błonnika i pektyn, przez co wpływają pozytywnie na perystaltykę jelit. Są jednak dosyć kaloryczne: mają aż 360 kalorii w 100 gramach.

  • otręby i płatki zbożowe – w swoim składzie posiadają błonnik, witaminy z grupy B i wiele pożytecznych minerałów. W ten sposób oczyszczają jelita z niestrawionych resztek pokarmu. Nie zapominaj, aby w przypadku jedzenia otrębów, pić dużo wody. W przeciwnym wypadku możesz doprowadzić do zaparć.

Powszechnie wiadomo, że regularna aktywność fizyczna przyspiesza procesy metaboliczne, Im dłuższy trening sobie zafundujesz, tym więcej kalorii spalisz. Pamiętaj jednak, aby dopasowywać ilości i rodzaj wykonywanych ćwiczeń do swoich możliwości. Aby jeszcze szybciej spalać tkankę tłuszczową, Twój organizm potrzebuje zmian. Bardzo dobrze jest połączyć dwa, a nawet trzy rodzaje aktywności fizycznej w ciągu tygodnia.

Co jeszcze jest ważne dla procesów trawiennych?

  • nie zapominaj o jedzeniu śniadania każdego ranka, pomaga ono rozbudzić zaspany metabolizm po nocnej przerwie
  • jeśli w Twojej diecie jest sporo błonnika, powinnaś pić około dwa litry wody dziennie
  • zamiast kupować gotowe produkty, przygotuj sobie własny obiad do pracy, np. jakąś sałatkę; jeśli jednak na pewno nie masz na to czasu, postaw na produkty niskoprzetworzone
  • zdecydowanie unikaj alkoholu, ponieważ zaburza czynności przewodu pokarmowego i niszczy błonę śluzową żołądka (wrzody!)
  • popracuj nad swoimi mięśniami; to tkanka czynna metabolicznie, która potrzebuje składników odżywczych, energii i tlenu
  • nie spiesz się podczas jedzenia; jedząc szybko przełykasz niezbyt dobrze rozdrobniony pokarm, zatem gorzej trawisz
  • 7-8 godzin dziennie przeznacz na sen; badania naukowe udowadniają, że im krócej śpisz, tym mniejszą masz kontrolę łaknienia, a co za tym idzie pochłaniasz więcej jedzenia, niekiedy bardzo niezdrowego i kalorycznego

Zatem: skup się na spożywaniu regularnych, zdrowych posiłków, pij dużo wody i uprawiaj sport, przy okazji pamiętaj o odpowiedniej ilości odpoczynku. Wszystko to sprawi, że przyspieszysz swój metabolizm, ulepszysz pracę przewodu pokarmowego, a przy okazji poprawi Ci się nastrój i zmniejszą się problemy z figurą, cerą czy włosami. Do dzieła!

zobacz również:

Dieta czerwona – jadłospis i przepisy

Jajka i grapefruity – Dieta Norweska

Smaczna dieta 1200 kcal przykładowe menu

Dania z ryżem – różne przepisy