Dna moczanowa – przyczyny i dieta

25 stycznia 2021, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

DNA MOCZANOWA (inaczej skaza moczanowa lub  podagra). Jest to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego (tzw. hiperurykemia) we krwi, spowodowane jest to zaburzeniami w przemianie materii.

dna moczanowaWzrost stężenia kwasu moczowego we krwi może nastąpić wskutek:
1. zmian w przemianie materii (POSTAĆ METABOLICZNA)
2. niedostatecznegom wydalania kwasu moczowego (POSTAĆ NERKOWA)

Co to jest kwas moczowy? To końcowy produkt przemiany puryn, który jest wydalany przez nerki. Jego wysokie stężenie  może jednak prowadzić do odkładania się kryształków moczanowych w chrząstkach stawowych, co powoduje ich obrzęk.

prawidłowe stężenie tego kwasu jest inna dla kobiet i dla mężczyzn:
Stężenie kwasu moczowego we krwi:
norma dla kobiet 150 – 340 mikro mola / l;
norma dla mężczyzn 200 – 420 mikro mola / l

Kobiety dopiero po menopauzie osiągają podobny poziom kwasu moczowego co mężczyźni. Dzieje się tak za sprawą estrogenów, które działają ochronnie. Z tego też powodu aż 95 % chorych to mężczyźni.

dna moczanowa dieta

CZYNNIKI RYZYKA DNY MOCZANOWEJ wiążą się głównie ze złą dietą:

uwarunkowania genetyczne
nadciśnienie
hiperlipidemia
nadwaga / otyłość
nadużywanie alkoholu
inne błędy żywieniowe

Zalecenia dietetyczne

1. należy pić dużo wody mineralnej niegazowanej (picie 6-8 szklanek wody dziennie powoduje nie tylko wzrost wydalania kwasu moczowego z moczem, ale również zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach)
2. nie przejadać się – ograniczyć ilość spożywanych kalorii i tłuszczu – szczególnie w przypadku nadwagi lub otyłości
3. spożywać 4 – 5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie
4. ostatni posiłek na 4 godziny przed snem
5. w przypadku nadciśnienia – ogranicz do minimum ilość soli

Produkty dozwolone

mleko i przetwory mleczne (chude mleko, chude jogurty, kefiry, sery)
warzywa i owoce (z wyjątkiem zabronionych)
produkty zbożowe
ziemniaki
mięso w ograniczonej ilości (ok. 50 g / dobę), gotowane w dużej ilości wody
(optymalnie byłoby przejść na dietę wegetariańską)

Produkty zabronione

podroby, dziczyzna, baranina
suche strączkowe (groch, soczewica, fasola)
śledzie, szproty, pstrąg, okoń, makrela, sardynki
konserwy mięsne i rybne
skorupiaki
wyciągi z mięsa, kości
czekolada, kawa naturalna, herbata
grzyby, szpinak, rabarbar
alkohol
cukier

Przykładowy jadłospis

I śniadanie
pieczywo razowe
biały ser + szczypiorek + rzodkiewka
kawa zbożowa bez cukru

II śniadanie
budyń z owocami
chleb chrupki
woda mineralna z cytryną

obiad
zupa jarzynowa na wywarze bezmięsnym
pierś z kurczaka
risotto warzywne
kompot jabłkowo – aroniowy

podwieczorek
banan, jogurt naturalny

kolacja
muesli z mlekiem 2%
tosty z pieczywa pełnoziarnistego z serem żółtym i z papryką
sok pomidorowy

przed snem
melisa

Justyna Marszałkowska-Jakubik,  dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Skaza moczanowa – dyskusja na forum
  2. Skaza moczanowa: jak leczyć?
  3. Dna (skaza) moczanowa a powikłania zdrowotne
  4. Kamica nerkowa, szczawianowa

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz