Kamica nerkowa, szczawianowa

11 kwietnia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Kamica szczawianowa jest jedną z odmian kamicy układu moczowego, występuje wtedy, gdy w nerkach i układzie moczowym odkładają się kamienie szczawianowe.

Niestety nie poznano jak dotąd jednoznacznej przyczyny kamic nerkowych. Na pewno znaczną rolę odgrywają tu geny. Choroby te dotykają zarówno dzieci, ludzi młodych jak i osoby w podeszłym wieku. Co ciekawe, częściej dotyka mężczyzn niż kobiety. Jedną z przyczyn mogą być także częste infekcje bakteryjne dróg moczowych, dlatego w ramach profilaktyki warto dbać o układ moczowy, tak by nie dopuszczać do stanów zapalnych. Najczęściej pacjenci nie wiedzą, że chorują, dopiero silny ból w dole pleców, gorączka, dreszcze, nudności, wymioty dają sygnał że coś jest nie tak. Objawy występują w momencie uwolnienie się kamienia z nerki i towarzyszą jego wędrówce przez moczowód w kierunku pęcherza moczowego. Mniejsze kamienie pacjenci najczęściej „rodzą” sami, większe natomiast usuwane są w drodze mało inwazyjnych zabiegów wykonywanych w znieczuleniu miejscowym.

Stwierdzono, że wydalanie szczawianów z moczem wzrasta po zjedzeniu pokarmów bogatych w te związki. Dlatego w leczeniu kamicy szczawianowej stosuje się dietę z wyłączeniem pokarmów zawierających większą ilość kwasu szczawiowego, aby przynajmniej w ten sposób odciąć dowóz tego związku z zewnątrz, bo przecież nie możemy przeciwdziałać jego wytwarzaniu się w organizmie.

Z jadłospisu należy zatem wykluczyć: szczaw, rabarbar, rośliny strączkowe, szpinak, pieprz, rzepę, czekoladę, kakao, mocną herbatę. Ogranicza się spożywanie również: marchwi, buraków, ziemniaków oraz grochu. Także nadmierna ilość cukru w pożywieniu nawet u zdrowej osoby może doprowadzić do wytworzenia się kwasu szczawiowego w ustroju. Z tego względu zaleca się zmniejszenie zużycia cukru i słodyczy, zwiększa się natomiast ilość podanych płynów. Wskazane jest także zwiększenie w jadłospisie pokarmów zakwaszających mocz (takich jak: mięso, ryby, wędliny, jajka, pieczywo, żurawiny).

W diecie tej oprócz wyżej wymienionych zaleceń żywieniowych należy zwiększyć spożycie magnezu (zawartym w kaszach gruboziarnistych np. w kaszy gryczanej, w bananach, warzywach liściastych), fosforanów i cytrynianów, jak również ograniczyć podaż białka zwierzęcego.
Poniższej zostały przedstawione inne produkty zalecane, zalecane w ograniczonych ilościach i niewskazane w przypadku kamicy szczawianowej oraz szczawianowo-wapniowej:

Produkty zalecane

• produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, jęczmienne)
• masło

• owoce cytrusowe, soki owocowe

• warzywa, ogórki, kukurydza, cebula, sałata, kapusta

• mięso (jest zalecane, gdyż zakwasza mocz)

Produkty zalecane w ograniczonych ilościach

• mleko i przetwory mleczne

• mięso i przetwory

• ryby

• jaja

• zielone warzywa liściaste, kapustne, sałata, ziemniaki, marchew, buraki, groch, fasola, pomidory

• śliwki, agrest, truskawki, orzechy• cukier

Produkt zabronione

• nasiona warzyw strączkowych, szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, suszone śliwki i figi, cytryny• mocna herbata, kawa naturalna, czekolada, kakao

• konserwy mięsne, rybne

• kiszonki

• koncentraty zup, sosów

• ostre przyprawy i przyprawy z glutaminianem sodu

Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny, www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Skaza moczanowa a powikłania zdrowotne
  2. Zakwaszony organizm
  3. Czereśnią lecza skazę moczanową?
  4. Dieta czerwona