Kamica szczawianowa jest jedną z odmian kamicy układu moczowego, występuje wtedy, gdy w nerkach i układzie moczowym odkładają się kamienie szczawianowe.
Niestety nie poznano jak dotąd jednoznacznej przyczyny kamic nerkowych. Na pewno znaczną rolę odgrywają tu geny. Choroby te dotykają zarówno dzieci, ludzi młodych jak i osoby w podeszłym wieku. Co ciekawe, częściej dotyka mężczyzn niż kobiety. Jedną z przyczyn mogą być także częste infekcje bakteryjne dróg moczowych, dlatego w ramach profilaktyki warto dbać o układ moczowy, tak by nie dopuszczać do stanów zapalnych. Najczęściej pacjenci nie wiedzą, że chorują, dopiero silny ból w dole pleców, gorączka, dreszcze, nudności, wymioty dają sygnał że coś jest nie tak. Objawy występują w momencie uwolnienie się kamienia z nerki i towarzyszą jego wędrówce przez moczowód w kierunku pęcherza moczowego. Mniejsze kamienie pacjenci najczęściej „rodzą” sami, większe natomiast usuwane są w drodze mało inwazyjnych zabiegów wykonywanych w znieczuleniu miejscowym.
Stwierdzono, że wydalanie szczawianów z moczem wzrasta po zjedzeniu pokarmów bogatych w te związki. Dlatego w leczeniu kamicy szczawianowej stosuje się dietę z wyłączeniem pokarmów zawierających większą ilość kwasu szczawiowego, aby przynajmniej w ten sposób odciąć dowóz tego związku z zewnątrz, bo przecież nie możemy przeciwdziałać jego wytwarzaniu się w organizmie.
Z jadłospisu należy zatem wykluczyć: szczaw, rabarbar, rośliny strączkowe, szpinak, pieprz, rzepę, czekoladę, kakao, mocną herbatę. Ogranicza się spożywanie również: marchwi, buraków, ziemniaków oraz grochu. Także nadmierna ilość cukru w pożywieniu nawet u zdrowej osoby może doprowadzić do wytworzenia się kwasu szczawiowego w ustroju. Z tego względu zaleca się zmniejszenie zużycia cukru i słodyczy, zwiększa się natomiast ilość podanych płynów. Wskazane jest także zwiększenie w jadłospisie pokarmów zakwaszających mocz (takich jak: mięso, ryby, wędliny, jajka, pieczywo, żurawiny).
W diecie tej oprócz wyżej wymienionych zaleceń żywieniowych należy zwiększyć spożycie magnezu (zawartym w kaszach gruboziarnistych np. w kaszy gryczanej, w bananach, warzywach liściastych), fosforanów i cytrynianów, jak również ograniczyć podaż białka zwierzęcego.
Poniższej zostały przedstawione inne produkty zalecane, zalecane w ograniczonych ilościach i niewskazane w przypadku kamicy szczawianowej oraz szczawianowo-wapniowej:
Produkty zalecane
• produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, jęczmienne)
• masło
• owoce cytrusowe, soki owocowe
• warzywa, ogórki, kukurydza, cebula, sałata, kapusta
• mięso (jest zalecane, gdyż zakwasza mocz)
Produkty zalecane w ograniczonych ilościach
• mleko i przetwory mleczne
• mięso i przetwory
• ryby
• jaja
• zielone warzywa liściaste, kapustne, sałata, ziemniaki, marchew, buraki, groch, fasola, pomidory
• śliwki, agrest, truskawki, orzechy• cukier
Produkt zabronione
• nasiona warzyw strączkowych, szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, suszone śliwki i figi, cytryny• mocna herbata, kawa naturalna, czekolada, kakao
• konserwy mięsne, rybne
• kiszonki
• koncentraty zup, sosów
• ostre przyprawy i przyprawy z glutaminianem sodu
Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny, www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
- Skaza moczanowa a powikłania zdrowotne
- Zakwaszony organizm
- Czereśnią lecza skazę moczanową?
- Dieta czerwona