Dlaczego warto zrezygnować z cukru?

16 maja 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Każdy, kto kiedykolwiek był na diecie, wie jakim wrogiem dla naszego organizmu jest cukier. Jest on bardzo kaloryczny i zwiększa odkładanie się tłuszczu, a w dalszej perspektywie może przyczynić się do cukrzycy oraz innych chorób. Biały cukier podrażnia śluzówkę żołądka, powoduje nadprodukcję kwasu żołądkowego co może doprowadzić do wrzodów.

Jednak nie jest to jedyny szkodliwy efekt  używania cukru. Ma on również negatywny wpływ na działanie mózgu. Nadmierne stosowanie może nawet prowadzić do zaburzeń snu, stresu, zmęczenia oraz spadku energii.Ponadto cukier szkodliwie oddziałuje na stan naszych zębów. Może zniszczyć szkliwo, a jego nadmierne spożycie wiąże się z szybkim rozwojem próchnicy. Nie bez powodu więc rodzice ograniczali nam w dzieciństwie ilość słodyczy.

Niestety cukier uzależnia, dlatego tak trudno z niego zrezygnować. Co więcej nie wystarczy przestać słodzić napoje, konieczne jest także ograniczenie spożywania batoników, ciastek i kolorowych napoi.

Cukier jest jednak ważnym składnikiem energetycznym i nie należy go całkowicie eliminować z diety. Potrzebujemy go jednak znacznie mniej niż faktycznie spożywamy. Jak zatem ograniczyć spożywanie cukru? Biały cukier można zastąpić cukrem nierafinowanym, czyli nieoczyszczonym, a także miodem. Najlepiej jednak dostarczać go do organizmu spożywają zdrową żywność w postaci świeżych i suszonych owoców oraz warzyw, orzechów i ziaren zbóż.

zobacz również:

  1. Czym zastapić biały cukier
  2. Cukier kokosowy – właściwości dla zdrowia
  3. Jak regulować cukier?
  4. Cukier biała śmierć?

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.