Cukier biała śmierć?

14 maja 2012, dodał: dietetyk medyczny

Cukier rafinowany dostarcza tylko i wyłącznie „puste” kalorie. Nie znajdziemy w nim naturalnych substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej, cukier wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne – dzieje się tak, ponieważ wymaga tego proces trawienia cukru.

Używanie w nadmiarze sacharozy może mieć wiele przykrych następstw, m.in:

– próchnica zębów

– otyłość i cukrzyca

– podrażnienie przewodu pokarmowego

– zmniejszenie apetytu

– wzrost poziomu triglicerydów

– osłabienie układu odpornościowego oraz narząd wzroku

– powoduje przedwczesne starzenie się organizmu

– niedokrwienna choroba serca

– zakwaszenie organizmu

– problemy z wątrobą oraz nieprawidłowe funkcjonowanie mózgu

– może powodować powstawanie zarówno żylaków jak i hemoroidów

Aby zapobiec zbyt dużemu spożywaniu sacharozy koniecznie wprowadź kilka prostych zasad do swojej diety:

  • zmniejsz spożycie cukru rafinowanego (białego)
  • zwiększ spożycie węglowodanów złożonych (warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe)
  • zwiększ spożycie owoców
  • przynajmniej częściowo zastąp cukier rafinowany produktami mającymi oprócz cukru inne składniki odżywcze (np. miód, cukier palmowy, ksylitol, stewia)

Justyna Marszałkowska-Jakubik -www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Czy słodziki są bezpieczne?
  2. Zdrowe słodziki ze stewii
  3. Co kryje w sobie light?
  4. Cukier kokosowy



loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

5 komentarzy do Cukier biała śmierć?

  1. avatar marlena napisał(a):

    Ja nie słodzę, ale dzieciaki się u babci nauczyły, tyle że ja im cukru nie daję zupełnie ( nie kupuję generalnie) słodze im miodem a częściej kremami miodowymi ( te z HOBEE Huzara sa najlepsze, kupuje je w Realu) bo są „smakowe” i idealnie się rozpuszczają w herbatce, a do tego to naturalny zdrowy miód

  2. avatar kola666 napisał(a):

    Miodzik górą:)

  3. avatar bloGosia napisał(a):

    Ja biały cukier zastąpiłam miodem naturalnym już dawno temu. Czasami zdarza mi się posłodzić nim kawę, ale często też jej nie piję.

  4. avatar Voodoo napisał(a):

    Niesłodze herbaty ani żadnych napojów.Jestem z siebie dumna.

  5. avatar Marzena napisał(a):

    Ja nie używam już białego cukru tylko trzcinowego i to tylko do kawy :)

Dodaj komentarz

Rozwiąż poprawnie równanie: *


Aleja handlowa

Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Piżama chłopięca marki KANZ
Bawełniana, miła w dotyku piżama dla chłopca na wiosenne i letnie noce
Cena:
39,90 zł
Sandały Japanese Beige
Hit tego lata - wymieniaj wstążki i ciesz się co dzień innym kolorem!
Cena:
79,90
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł
Balsam do ciała z olejem z opuncji figowej
Olej arganowy za 1 grosz - PROMOCJA
Cena:
29,91 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Oświetlenie do pokoju dziecka
a co sądzicie o takiej lampie ja mam zamiar zamówić do córki...
Sztuczne paznokcie ...
Tak, są dalej na topie i nie wiem czy ktoś jeszcze robi sobie...
odchudzanie z dietetykiem
Sport i dieta powinny bardziej pomóc niż wszystkie specyfiki cud. Tylko trzeba umiejętnie zadziałać.
Oryginalny prezent
Ja uważam, że nie można zapomnieć o kwiatach, które są dopełnieniem i kolorową ozdobą...
facebook