Cukier biała śmierć?

14 maja 2012, dodał: dietetyk medyczny

Cukier rafinowany dostarcza tylko i wyłącznie „puste” kalorie. Nie znajdziemy w nim naturalnych substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej, cukier wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne – dzieje się tak, ponieważ wymaga tego proces trawienia cukru.

Używanie w nadmiarze sacharozy może mieć wiele przykrych następstw, m.in:

– próchnica zębów

– otyłość i cukrzyca

– podrażnienie przewodu pokarmowego

– zmniejszenie apetytu

– wzrost poziomu triglicerydów

– osłabienie układu odpornościowego oraz narząd wzroku

– powoduje przedwczesne starzenie się organizmu

– niedokrwienna choroba serca

– zakwaszenie organizmu

– problemy z wątrobą oraz nieprawidłowe funkcjonowanie mózgu

– może powodować powstawanie zarówno żylaków jak i hemoroidów

Aby zapobiec zbyt dużemu spożywaniu sacharozy koniecznie wprowadź kilka prostych zasad do swojej diety:

  • zmniejsz spożycie cukru rafinowanego (białego)
  • zwiększ spożycie węglowodanów złożonych (warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe)
  • zwiększ spożycie owoców
  • przynajmniej częściowo zastąp cukier rafinowany produktami mającymi oprócz cukru inne składniki odżywcze (np. miód, cukier palmowy, ksylitol, stewia)

Justyna Marszałkowska-Jakubik -www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Czy słodziki są bezpieczne?
  2. Zdrowe słodziki ze stewii
  3. Co kryje w sobie light?
  4. Cukier kokosowy




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

5 komentarzy do Cukier biała śmierć?

  1. avatar marlena pisze:

    Ja nie słodzę, ale dzieciaki się u babci nauczyły, tyle że ja im cukru nie daję zupełnie ( nie kupuję generalnie) słodze im miodem a częściej kremami miodowymi ( te z HOBEE Huzara sa najlepsze, kupuje je w Realu) bo są „smakowe” i idealnie się rozpuszczają w herbatce, a do tego to naturalny zdrowy miód

  2. avatar kola666 pisze:

    Miodzik górą:)

  3. avatar bloGosia pisze:

    Ja biały cukier zastąpiłam miodem naturalnym już dawno temu. Czasami zdarza mi się posłodzić nim kawę, ale często też jej nie piję.

  4. avatar Voodoo pisze:

    Niesłodze herbaty ani żadnych napojów.Jestem z siebie dumna.

  5. avatar Marzena pisze:

    Ja nie używam już białego cukru tylko trzcinowego i to tylko do kawy :)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Sinial - co sądzicie??
ja mam i sobie chwalę :) rzeczywiście bardzo ładnie ujędrnia. Wymaga trochę cierpliwości,...
Botox na zmiany trądzikowe
Dokładnie pierwszy raz słyszę o botoksie na trądzik, mi w klinice od razu polecili...
Blizny na twarzy krępujące :(
Niestety jedyną skuteczną metodą pozbycia się blizn potrądzikowych jest laseroterapia, wiem z własnego doświadczenia, przetestowałam...
Przebarwienia na twarzy
Zgadzam się z opiniami dziewczyn na stare przebarwienia, które są pozostałościami po trądziku...