Dlaczego warto jeść czekoladę?

20 stycznia 2014, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Odmawiasz sobie wszystkiego, żeby tylko osiągnąć wymarzoną sylwetkę? Chodzisz smutna i przygnębiona? A może w czasie sesji wypijasz hektolitry kawy, a i tak zasypiasz nad książką? Przestaw się na gorzką czekoladę, naprawdę warto!

je

  1. Najnowsze badania amerykańskich uczonych mówią, że czekolada zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca.
  2. Zawarte w ziarnach kakao polifenole poprawiają pracę układu krążenia, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu
  3. Zdaniem uczonych, spożywanie dziennie około jednej trzeciej tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca.
  4. Pod wpływem czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi (to więcej niż daje czerwone wino) – spowalniają one proces starzenia, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzających komórki i sprzyjających zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Ten efekt obserwowany jest jednak tylko po spożyciu gorzkiej czekolady.
  5. Ma dużo składników podnoszących poziom serotoniny we krwi – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Dodaje wigoru i poprawia humor.
  6. W 100g tabliczce gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu (mniej więcej tyle ile wynosi zapotrzebowanie na ten pierwiastek u dorosłej osoby), który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy – poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe.
  7. Badania przeprowadzone przez grupę naukowców z Helsinek wykazały, że czekolada pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Według nich dzieci matek, które jadły w ciąży regularnie ciemną czekoladę, są weselsze i bardziej aktywne.
  8. Spośród wszystkich słodyczy jest najmniej niebezpieczna dla zębów. Z ostatnich doniesień wynika, że zawiera substancje zapobiegające próchnicy. Odkryli to Japończycy, którzy pracują teraz nad nową pastą do zębów wzbogacaną ekstraktem z łusek kakao!! Niebawem mycie zębów może stać się o wiele przyjemniejsze!

Justyna Marszałkowska-Jakubik – dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Fajne przepisy na czekoladowe łakocie na walentynki
  2. Przepis na domową czekoladę
  3. Wszystko co trzeba wiedzieć o czekoladzie
  4. Jak zrobić gorącą czekoladę? Przepisy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

6 komentarzy do Dlaczego warto jeść czekoladę?

  1. avatar RR pisze:

    Nie do końca jest tak kolorowo z tą czekoladą. Grzyby istniejące w nas karmią się słodkościami

    Zapraszam do lektury
    http://www.vitanatural.pl/dieta-dzieci-i-doroslych-w-leczeniu-grzybicy

  2. avatar zmojegopunktuwidzenia pisze:

    Najlepsza gorzka. Codziennie 3 kostki wcinam :)

  3. avatar Enka pisze:

    na czekoladę długo mnie nie trzeba namawiać ;) lubię bardzo, zwłaszcza gorzką :)

  4. avatar Dobrodziejka pisze:

    Czekolada poprawia humor

  5. avatar NUTELLA87 pisze:

    Czekolada to coś co lubię najbardziej ;)

  6. avatar wildclouds pisze:

    Smakowite panaceum :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺