Większą wagę do horoskopów przywiązują kobiety, a czytając w pismach zapowiedzi prognoz na najbliższy miesiąc, starają się żyć zgodnie z sugestią. Horoskopy znajdziemy wszędzie: w codziennej prasie, telewizji, radiu i internecie. Każdy mówi o tym, co czeka nas w życiu osobistym i zawodowym w najbliższych dniach, tygodniach i miesiącach.
Specjaliści od horoskopów mimo konkurencji doszli do wspólnego wniosku, że każdy znak zodiaku wymaga nieco innego sposobu odżywiania. Może więc warto, chociażby z przymrużeniem oka, dostosować dietę do swojego znaku?
Baran 21.III – 20.IV
Osoby spod tego znaku są pełne energii i optymizmu. Nie mają problemów z nadwagą. Zodiakalne Barany lubią egzotyczne i oryginalne potrawy kuchni z całego świata. Cebula, czosnek, ostre przyprawy to podstawowe dodatki ich ulubionych dań. Na stołach Baranów nie powinno zabraknąć warzyw i owoców – kapusty, ziemniaków, szpinaku, bananów, orzechów. Powinny unikać słodyczy, za którymi zresztą nie przepadają oraz konserwowanej żywności. Powinny starać się utrzymywać dobrą kondycję, bo zwykle trudno im schudnąć i przestrzegać diety. W swoim menu powinny znaleźć miejsce na muesli, mleko, sałatki warzywne i razowe pieczywo pełnoziarniste. Nadwaga może być skutkiem nadmiernego jedzenia. Stan ten występuje wtedy, gdy Baran nie może wyrazić siebie w działaniu. Aby prawidłowo funkcjonować, powinien spożywać produkty, które pobudzają przepływ energii w ciele i oczyszczają krew. Powinien jeść zarodki pszenne, brokuły, masło orzechowe i wszelkie produkty bogate w witaminę C. Dieta powinna być bogata także w żelazo. Wskazane jest ograniczenie napojów rozgrzewających, szczególnie alkoholu. Koniecznie powinien Baran uprawiać sport. Dobrą kondycję pomoże im utrzymać jogging i jazda na rowerze.
Byk 21.IV – 21.V
Byk to łakomczuch. Wyróżnia się ogromną potrzebą przyjemności, często kulinarnych. Szczególne upodobanie ma do potraw ciężkich i słodkich. Ma jednak problemy z utrzymaniem zgrabnej sylwetki, gdyż jedzenie to dla niego największa przyjemność w życiu. By nie dopuścić do nadwagi, Byk nie powinien podjadać między posiłkami. Urodzeni w tym znaku powinni w menu uwzględnić dania kuchni chińskiej, jej dania bowiem zawierają pikantne przyprawy pobudzające leniwy układ trawienny do pracy. Idealna dieta dla Byków powinna składać się ze świeżych owoców: jabłek, winogron, owoców cytrusowych oraz warzyw, codzienne menu powinno zawierać zupy jarzynowe. Byk ma wolną przemianę materii więc powinien unikać tłustych potraw, szczególnie sosów i pieczonych mięs. Zaleca się im jak najwięcej potraw zawierających błonnik, chrupkie pieczywo, musli, również używanie przypraw poprawiających trawienie. Chociaż dobrze toleruje białko zwierzęce, powinien jednak zastępować je częściej roślinnym. Dieta Byka musi być bogata w wapń i mikroelementy. Jeśli występuje nadwaga zalecana jest jednodniowa głodówka raz w tygodniu oraz rezygnacja z tłustych i słodkich potraw na konto sałatek. Sprawność fizyczną Byk zachowa regularnie spacerując i pływając w basenie.
Bliźnięta 22.V – 20.VI
Nie przykładają zbyt wielkiej wagi do tego, co jedzą. Zwykle nie troszczą się o właściwe odżywianie, nie lubią gotować i zwykle jedzą posiłki w pośpiechu. Nerwowe usposobienie i jedzenie byle czego powodują u bliźniąt skoki wagi i problemów z trawieniem. Dlatego osoby z tego znaku powinny częściej odpoczywać i stosować urozmaiconą dietę. Zaleca się im jedzenie w spokoju, bez pośpiechu. Aby uzupełniać zapotrzebowanie na fosfor wskazane są dla nich ryby, chude mięso oraz surowe i gotowane warzywa, najlepiej w postaci surówek oraz sałatek owocowo-warzywnych. Wskazane są też makarony, a joga pozwala na zdobycie równowagi psychicznej i fizycznej. Aby wzmocnić swój system nerwowy, Bliźnięta powinny jeść często potrawy bogate w witaminy z grupy B, a więc mięso, soję, wątrobę i sery. Wskazane są produkty jarskie, lekkie, ale urozmaicone. Posiłki należy jeść często, w małych porcjach. Bliźnięta mogą objadać się słodyczami, które u nich nie mają żadnego wpływu na tycie. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku.
Rak 21.VI – 22.VII
Rak uwielbia gotować i jeść, zwykle spożywa obfite posiłki, co sprawia że ma skłonności do tycia i schorzenia żołądka. By nie dopuścić do otyłości powinien zmniejszyć zjadane porcje, a przede wszystkim odżywiać się regularnie. Warto aby wykorzystywał talenty kulinarne i urozmaicał jadłospis, nie zapominając o surówkach i gotowanych warzywach ponieważ zaleca im się zróżnicowaną dietę, bogatą w warzywa i ziarna różnych zbóż oraz krewetki i algi morskie bogate w jod. Z owoców polecane dla nich są brzoskwinie, morele, winogrona. W diecie Raka szczególne miejsce powinny zająć też produkty o działaniu kojącym i moczopędnym, bogate w potas. Należą do nich banany, truskawki, migdały i tuńczyk. Ważne jest, aby osoby te prowadziły regularny i higieniczny tryb życia. Z ćwiczeń najlepsze jest pływanie i skłony wzmacniające mięśnie brzucha.
Lew 23.VII – 22.VIII
Osoby urodzone w tym znaku mają zamiłowanie do wykwintnych potraw i słodyczy – czyli nie odżywiają się właściwie. Lubią podjadać między posiłkami, zwłaszcza, gdy przeżywa stres. Najczęściej jest to wynikiem braku uznania. Do codziennego menu Lwy powinny włączyć więcej niskotłuszczowych potraw i częściej przebywać na świeżym powietrzu. Zaleca się im mniej kaloryczną dietę, mniej tłuszczu a więcej gotowanych i surowych warzyw. Wskazane są tu produkty o małej zawartości cholesterolu, takie które mają wpływ na obniżenie ciśnienia. Polecane są więc: marchew, szparagi, kapusta, drób i miód. Niewskazane są dla Lwa napoje rozgrzewające i ostre przyprawy. Lwy potrzebują dużo magnezu, powinny więc jeść dużo daktyli, fig, migdałów, kapusty i czarnej rzepy. Posiłki Lwa powinny być wykwintne i spożywane w miłej atmosferze. Konieczne jest uprawianie sportu, np. tenisa.
Panna 23.VIII – 22.IX
Wszystkie Panny chciałyby się odżywiać zdrowo, dlatego interesują się nowinkami dietetycznymi. Ich dieta zwykle jest różnorodna i bogata w odżywcze składniki. Najczęściej spożywają niskotłuszczowe pokarmy oraz dużo warzyw i owoców, a wszystko to jest bardzo korzystne dla ich zdrowia i uzupełnia zapotrzebowanie na witaminy. Jednak w sytuacjach stresowych zaczynają się chorobliwie objadać, a stres odbija się u nich najbardziej niekorzystnie na jelitach. Panny do swojej diety koniecznie powinny włączyć marchewkę, selery, jabłka, gruszki i pić więcej nie gazowanej wody mineralnej. Najlepsze dla Panien są również produkty mleczne, które uzupełniają niedobory wapnia. Potrzebuje produktów wysokobiałkowych i bogatych w witaminy z grupy B. Polecane są produkty zbożowe, szczególnie ryż brązowy, soja, a także chude mięso, sardynki, kiełki. Panna powinna stosować żywność naturalną najlepiej z uwzględnieniem diety makrobiotycznej. Ponieważ instynktownie zwraca uwagę na dobór właściwych produktów, nie powinno być problemów w kwestii doboru odpowiedniego sposobu odżywiania. Sprawność fizyczną Panna może podnieść ćwicząc aerobik lub pływając.
Waga 23.IX – 23.X
Jest największym łasuchem spośród wszystkich znaków zodiaku. Ciasta i słodycze gubią niejedną Wagę. Emocjonalnym odpowiednikiem pożądania słodkości jest tu chęć zasługiwania na pozytywną ocenę. Dlatego też często jest tak miła dla wszystkich. Zwykle też żyją w dużym pośpiechu i nie zwracają uwagi na to, co jedzą. Zamiast słodyczy Waga powinna częściej sięgać po owoce – jabłka i gruszki. Najlepiej by wprowadziła do diety większą ilość jogurtów i sałatek owocowych, a ograniczyła stosowanie ostrych przypraw, serów żółtych i warzyw kapustnych. Powinna unikać ziemniaków, a jeść więcej mięsa, ryb i nabiału. Kawę powinna zastąpić wodą mineralną. Wagi powinny odżywiać się regularnie, jeść mniej tłustych potraw, mniej mięsa i wędlin, a więcej warzyw i owoców – cebuli, szpinaku, buraków. Niedobory fosforu warto uzupełniać jedząc przynajmniej raz w tygodniu potrawy rybne. Taniec pomoże Wagom rozładować napięcie. Pomocne w zachowaniu właściwej sylwetki jest także dla Wagi uprawianie aerobiku i callaneticsu.
Skorpion 24.X – 21.XI
Skorpiony bywają zmienne w nastrojach i często również zmienna jest ich dieta. Jest to znak, który w każdej dziedzinie popada z jednej skrajności w drugą. A skoro tak jest także z upodobaniami żywieniowymi, stąd wniosek, że sposób odżywiania Skorpionów jest nieprawidłowy. Stąd każdy Skorpion powinien zadbać o to, by włączyć do diety produkty bogate w błonnik, jeść dużo owoców, warzyw (szczególnie ziemniaków), kasz i pełnoziarniste pieczywo. Jak najmniej mięsa i wędlin, więcej warzyw, makaronów, ryżu. Skorpionom często brakuje magnezu i żelaza więc warto jeść wątróbkę, jajka, szpinak, cebulę i nie zapominać o ziółkach i innych przyprawach, które ułatwiają trawienie. Ich organizm ma skłonność do nadmiernego gromadzenia toksyn. Wskazana jest tu więc dieta oczyszczająca naturalna. Skorpion powinien stosować produkty uaktywniające wytwarzanie enzymów trawiennych np. tuńczyka, szparagi, pomidory, truskawki. Ważne jest picie soków i wody mineralnej. Dobrze byłoby, gdyby Skorpion od czasu do czasu zastosował jednodniową głodówkę. Osoba spod tego znaku powinna odżywiać się regularnie i ćwiczyć przynajmniej 3 razy w tygodniu i dążyć do tego aby odżywiać się regularnie i nie przejadać się.
Strzelec 22.XI – 21.XII
Osoby urodzone w znaku Strzelca odznaczają się dużą energią i chęcią działania. Strzelec nie lubią przestrzegać diety i preferuje potrawy egzotyczne. Jeśli jednak prowadzi siedzący tryb życia, powinien jadać mniej kalorycznie. Inaczej czekają go problemy z przewodem pokarmowym. Strzelec powinien jeść więcej zielonych i żółtych warzyw i nie stronić od mleka. Dieta Strzelca powinna zawierać dużo witaminy C, zaleca się dużo owoców cytrusowych, szczególnie grejpfrutów oraz pomidory, cebulę i czosnek. Korzystny wpływ na zdrowie Strzelców mają owoce jagodowe: truskawki, maliny i czarne jagody. Warto pić dużo wody mineralnej i soków owocowych. Dobrze by było, gdyby ograniczał spożywanie mięsa, białego pieczywa i słodyczy. Ponadto Strzelec powinien uświadomić sobie, że pewne produkty żywnościowe, osoby i sytuacje mogą wpływać niekorzystnie na jego organizm. Trzeba je umieć w porę rozpoznać i odrzucić, zanim przyczynią się do dolegliwości zdrowotnych.
Koziorożec 22.XII – 19.I
Koziorożec lubi tradycyjną kuchnię. Preferuje potrawy z mięsa i ziemniaki. Posiada wrażliwy układ kostny, dlatego też potrzebuje w większych ilościach produktów bogatych w wapń i białko. Ubogą dietę powinien więc poszerzyć i jeść więcej zielonych warzyw, twarożku, ryb i jogurtu. Największym błędem żywieniowym Koziorożców jest, że za mało piją nie gazowanej wody i soków. Najważniejsze dla Koziorożców to nie przejadać się i jadać posiłki regularnie, gdyż mają one często skłonności do nadwagi. Występują tu również skłonności do gromadzenia toksyn w organizmie. Dlatego też Koziorożec powinien stosować diety oczyszczające. Wskazane są dla niego napoje i potrawy ciepłe, rozgrzewające. Dobrze zrobi Koziorożcom kieliszek czerwonego wina szczególnie w chłodne dni. Unikać powinien z kolei żywności konserwowanej. Na zdrowie pozytywnie wpłyną ćwiczenia hatha-jogi lub callanetics.
Wodnik 20.I – 18.II
Nerwowy charakter wodników powoduje, że jedzą wszystko i rzadko odżywiają się zdrowo. Powinien jednak zacząć wybierać potrawy mniej kaloryczne i zastosować dietę, która poprawia wygląd skóry. Proste potrawy z surowych warzyw i owoców oraz bogate w mikroelementy ryby morskie pomagają utrzymać poprawną figurę i są wskazane dla Wodników. Wodniki powinny jeść więcej owoców, szczególnie jabłek i pomarańczy oraz dużo gotowanych warzyw. Zaleca się im unikanie tłustych, ciężkich sosów i kalorycznych mięs oraz wystrzeganie się czekolady i innych słodyczy. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć kasz oraz produktów mlecznych. Układ nerwowy i oddechowy Wodników jest bardzo delikatny, potrzebuje więc produktów bogatych w witaminę E i B12. Wskazane jest pożywienie lekkie, najlepiej przygotowane w postaci różnorodnych sałatek. Ponieważ Wodnik jest wyjątkowo oryginalny, potrzebuje diety urozmaiconej i wykwintnej. Dużą rolę odgrywają tu zioła i przyprawy. Ponieważ Wodnik może mieć tendencje do nieregularnego trybu życia, co najczęściej odbija się niekorzystnie na sylwetce, powinien starać się narzucić sobie w pewnym stopniu dyscyplinę. Swoją pomysłowość może wykorzystać w tworzeniu oryginalnych rozwiązań dietetycznych.
Ryby 19.II – 20.III
Osoby z pod znaku Ryb łatwo ulegają emocjom. Raz powoduje to wilczy apetyt, innym razem – zapominanie o jedzeniu. Ryby powinny więc stosować dietę bogatą w ryby morskie i słodkowodne oraz owoce morza. Powinny jadać regularnie posiłki i starać się nie przejadać, ponieważ mają skłonności do problemów z żołądkiem. Nie zaleca się dla nich ciężkich potraw kuchni tradycyjnej, wskazane są też produkty mleczne takie jak jogurt, kefir, twaróg oraz jak najwięcej wody mineralnej i soków. Ryby powinny spożywać produkty, które mają wpływ na gospodarkę wodną organizmu np. winogrona, arbuzy, banany. Zalecana jest tu dieta lekkostrawna. Koniecznie muszą unikać używek, alkoholu i zbędnych leków, ponieważ mają szczególną tendencję do uzależnień. Ważną sprawą dla osób z tego znaku jest prowadzenie regularnego, higienicznego trybu życia.