Dieta warzywna – selerowa z przepisami

Avatar photo
22 kwietnia 2018,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

 

Od czasów Hipokratesa seler był stosowany jako środek uspokajający. Polecano go panom jako afrodyzjak. U Rzymian wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem. W Ameryce prawie każda gwiazda filmowa zaczyna dzień od soku z selera naciowego.

Woman with vegetables

Dziś wiemy bowiem, że dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu. Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku. Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych. Dieta bogata w seler zalecana jest także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Seler odtruwa organizm, pomaga trawić tłuszcze, działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca oraz koi stargane stresem nerwy. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż  86 cennych składników. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. Zawiera też witaminy z grupy B, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie.
sel1
Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych.
Wszystkie zalety selera sprawdzają się w dietach odchudzających. Współczesne odmiany pochodzą od dzikiego selera naciowego, cenionego jako roślina lecznicza przez starożytnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Seler naciowy to najmłodsza odmiana tego warzywa, wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku. Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo – nie tracą cennych witamin. W 10 dag bulwy jest zaledwie 7 kcal, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal.
pascal
Najpopularniejsze są dwie odmiany selera naciowego: Pascal  – ciężki, ciemnozielony, czasem o żyłkowatej fakturze i zielonych liściach oraz Złocisty z jaśniejszymi łodygami i żółtawymi liśćmi. W obu odmianach łodygi powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Miękka nać świadczy o tym, że termin spożycia minął. Bardziej odporne są selery korzeniowe, które na potrzeby kuchni wyhodowano prawdopodobnie we Włoszech dopiero w XVII wieku. Miąższ zdrowego selera jest jędrny, bez pustych przestrzeni i rdzawych plam. W przetwórstwie najchętniej wykorzystuje się odmiany: Odrzański, Globus i Makar. Na surówki najlepiej nadaje się odmiana Gol.
Dieta selerowa trwa tydzień i polega na tym, że jeden z posiłków w ciągu dnia stanowi potrawa z selera. Taką dietę można powtarzać raz na 2 miesiące.

Jadłospis, którego autorką jest dietetyk Maria Jagiełło (7 potraw na 7 dni):


1) Sałatka Waldorf
2) Surówka z selera (tradycyjna)
3) Selery panierowane w bułce tartej.
4) Sałatka z selera marynowanego seler marynowany, kukurydza, szynka konserwowa, kapusta pekińska, majonez, sól
5) Zupa krem z selera z pomidorem.
6) Surówka z selera i ogórków kiszonych.
7) Selery duszone na białym winie.

Przepisy do diety selerowej:

Sałatka Waldorf

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki: 3 czerwone jabłka, seler korzeniowy – średniej wielkości, 10 wyłuskanych orzechów włoskich, 2 łyżeczki soku z cytryny, kilkanaście winogron,  50 ml majonezu, 50 ml jogurtu naturalnego, cukier, pieprz, sól, listki sałaty.
Przygotowanie: Po obraniu i wypestkowaniu jabłka pokroić w sporą kostkę i polać jedną łyżką soku z cytryny. Selera obrać, można zblanszować, następnie ostudzić i pokroić w zapałki. Jego także skropić sokiem z cytryny. Orzechy posiekać. Wszystkie wymienione składniki wymieszać razem dodając jednocześnie winogrona. W małej miseczce wymieszać jogurt z majonezem i doprawić do smaku. Przygotowany sos dodać do pozostałych składników i wymieszać. Sałatkę można podać na liściu sałaty.

Selery panierowane

Vegan version of a Cordon Blea using celery root, soy cheese and vegan cold cuts.

Składniki: dorodny seler, 2 jajka, bułka tarta, mąka, kostka warzywna, pieprz, sól, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Seler obrać i pokroić w plastry i pociąć w półksiężyce, obgotować w wodzie z dodatkiem kostki warzywnej (około 5-8 min.). Wyjąć łyżką cedzakową na talerz i ostudzić. Pozostały wywar można zużyć na zupę. Ubić jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Schłodzone półksiężyce z selera obtaczać w mące, jajku i bułce (panierować). Na teflonową patelnię wlać oliwę, rozgrzać i układać na niej panierowane selery. Obsmażyć z dwóch stron, podawać gorące.

Zupa krem z selera

remik


Składniki:
250 g selera naciowego, 100 ml (pół szklanki) bulionu warzywnego, 1/4 małego pomidora, 50 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
Przygotowanie: Seler i pomidor umyć. Seler drobno posiekać, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować ok. 15 min. Z ugotowanego selera odłożyć 1 łyżkę, resztę zmiksować. Dodać jogurt i zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną i zagotować jeszcze raz. Następnie dodać sól i pieprz i odłożoną łyżkę selera. Zupę podać z ćwiartką pomidora.

Sałatka z selera marynowanego

Składniki: 1 słoik selera marynowanego, puszka ananasów,  puszka kukurydzy, jabłko, 2 jajka ugotowane na twardo, czerwona cebula, 20 dag sera żółtego, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Przygotowanie: Seler, ananas i kukurydzę wyłożyć na sito i zostawić aż odcieknie. Jajka i jabłko pokroić w kostkę, natomiast ser w słupki długości mniej więcej 2 cm. Cebulę posiekać drobno. Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i zostawić na 15 min. Śmietanę wymieszać z majonezem i dodać do sałatki.

Pozostałe diety znajdziesz TUTAJ


 



FORUM - bieżące dyskusje

Jak się ubrać na narty
Ja nie mam tego problemu, bo mi ten sport nie przypadł zupełnie...
Warszawa - Rossmann
Ja też kupuję głównie stacjonarnie, bo nie lubię czekać.
klejenie butów
Ja kupuję nowe, bo klejenie to czasem koszt przekraczający obiektywną wartość już nieco zużytych butów...
Przytulenie to zdrowie.
Tworzycie taką kobiecą więź, widocznie one też nie mają w domu do kogo się przytulać...