Pomidorowe kremowe spaghetti a’la carbonara. Idealne danie na romantyczną kolację

Avatar photo
8 lipca 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Lekkie, mocno kremowe, pomidorowe spaghetti to nasza propozycja na romantyczną kolację. Sekretem i kluczem udanej potrawy jest zastosowanie w tym przypadku żółtek, które powodują tę aksamitność i subtelność smaku. Zainspirowaliśmy się włoskimi smakami i właśnie takim dodatkiem do klasycznego spaghetti.

To typowo włoskie danie często króluje na stołach podczas randkowych spotkań. W związku z tym, że wiele osób uwielbia carbonarę, pokusiliśmy się o lekką wariację na ten temta i stworzenie pomidorowej wersji tego dania. To wariacja na temat spaghetti, ale bardzo udana i niezwykle smaczna.

Aby romantyczna kolacja miała odpowiednią oprawę warto zadbać o takie dodatki jak świeże kwiaty, które obecnie są dostępne w wielu dyskontach przez cały rok, ale też klimatyczne świece (najlepiej o delikatnych i naturalnych zapachach np, sojowe).

pomidorowe spaghetti a'la carbonara

Pomieszczenie na randkę warto dokładnie uprzątnąć, a na stole położyć świeży obrus lub eleganckie podkładki pod talerze. Świetnym i praktycznym dodatkiem będą kolorowe serwetki, eleganckie sztućce i zastawa przeznaczona na tak wyjątkowe okazje. Podczas kolacji warto pokusić się o stworzenie miłej atmosfery za pomocy wpadającej w ucho lirycznej muzyki lub jazzu. Po takim posiłku trzeba też zatroszczyć się o dalszy ciąg programu, czyli dobre kino, które będziecie oglądać wtulenie w siebie pod ciepłym, pluszowym kocykiem. Lubicie tak spędzane jesienne wieczory? Jeśli tak, to koniecznie poznajcie przepis na to spaghetti, które robi się bardzo szybko, jest bardzo proste w wykonaniu a dodatkowo nie pochłonie potrzebnej Wam energii na dalszy ciąg wieczoru…

Kremowe spaghetti na sposób włoski przepis

składniki:

200 gram makaronu spaghetti

2 ząbki czosnku

papryczka chili świeża

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4puszka pomidorów z puszki

2 żółtka

3 łyżki startego parmezanu

pęczek natki pietruszki

dwie łyżki oliwy

pieprz, sól, papryka słodka

Makaron gotujemy, odcedzamy, ale pozostawiamy w garnku nieco wody na dnie. Kroimy czosnek drobno i chili, smażymy chwilkę na oliwie, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, cały sos gotujemy około 10 minut, doprawiamy do smaku. W osobnej misce mieszamy żółtka z parmezanem. Do pomidorowego sosu dodajemy starty ser z żółtkami, mieszamy i posypujemy natką.



FORUM - bieżące dyskusje

Jak się ubrać na narty
Ja nie mam tego problemu, bo mi ten sport nie przypadł zupełnie...
Warszawa - Rossmann
Ja też kupuję głównie stacjonarnie, bo nie lubię czekać.
klejenie butów
Ja kupuję nowe, bo klejenie to czasem koszt przekraczający obiektywną wartość już nieco zużytych butów...
Przytulenie to zdrowie.
Tworzycie taką kobiecą więź, widocznie one też nie mają w domu do kogo się przytulać...