Dieta sałatkowa – skuteczność i pomysłowe przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta sałatkowa – skuteczność i pomysłowe przepisy

8 marca 2022, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Sałatki orzeźwiają, oczyszczają, dodają energii. Poprawiają trawienie, dają uczucie lekkości, komfortu psychicznego i dobre samopoczucie. Są idealne gdy szybko chcesz wrócić do formy i dla osób prowadzących siedzący tryb życia oraz dużo pracujących.

sałatka z serem feta

 

Podstawą diety są surowe lub krótko obgotowane (blanszowane, tzn. wrzucone na 3–5 min. do lekko osolonego wrzątku) owoce i warzywa. Dieta jest niskokaloryczna, witaminowa i pozwala schudnąć ok. 1 kg w tygodniu. Jadłospis oparty jest przede wszystkim na warzywach i owocach. Stosowanie diety sałatkowej eliminuje łaknienie na mięso i potrawy tłuste, które łatwo można zastąpić niskokalorycznymi warzywami i owocami. W czasie stosowania diety, dostarczamy do organizmu około 1000 kcal dziennie. Dieta obfituje w witaminy, minerały i błonnik. Przygotowanie sałatek nie jest pracochłonne, a dodatkowo można je ze sobą wszędzie zabrać. W czasie stosowania diety należy wypijać około dwóch litrów płynów dziennie.
sa
Dieta powinna trwać od 7 do 21 dni. Może być powtarzana każdego lata. Zalecana jest wszystkim dorosłym i zdrowym. Przeciwwskazana dorastającej młodzieży, kobietom ciężarnym i karmiącym. Dostarcza: witaminy A, E, C z grupy B oraz błonnik. Poszczególne dania są bardzo łatwe w przygotowaniu, a przepisy na niektóre potrawy na pewno na stałe trafią do twojego jadłospisu. Codzienne menu jest tak skomponowane, by dostarczyć twojemu organizmowi niezbędnej dawki witamin, minerałów i błonnika. Stosując tę właśnie kurację, oprócz tego, że schudniesz, znacznie poprawi Ci się cera, a twoje włosy nabiorą blasku. Podczas jej stosowania należy zupełnie zrezygnować z alkoholu, cukru oraz innych używek. Zamiast czarnej kawy można pić zbożową, a czarną herbatę zastąpić zieloną. Należy także znacznie ograniczyć spożycie soli kuchennej, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie i utrudnia chudnięcie. Kupując jogurt do sałatek pamiętajmy, aby był naturalny. Jeśli zaś oliwę, to najlepiej z oliwek. Dużym ułatwieniem będzie na pewno fakt, że sałatki na poszczególne dni możesz przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki.

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie

1) Jogurt z owocami (szklanka jogurtu naturalnego, średnie jabłko, łyżka rodzynek).
2) Koktajl owocowy z porzeczkami, łyżka siemienia lnianego.
3) Jogurt owocowy z muesli (jogurt truskawkowy 150 g, 4 łyżki muesli z owocami suszonymi).
4) Maślanka z suszonymi owocami (szklanka maślanki, 2 łyżki suszonych śliwek, łyżka otrąb pszennych).
5) Jogurt z płatkami (jogurt naturalny 150 g, kiwi, 3 łyżki płatków żytnich namoczone na noc).
6) Sorbet z truskawek, 5 małych biszkoptów, łyżka otrąb pszennych.
7) Płatki z otrąb na soku pomarańczowym (4 łyżki płatków, 1 szklanka soku).
8) Sałatka jabłkowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
9) Sałatka swojska, szklanka kawy bez cukru.
10) Grzanki z pomidorami, bawarka z mlekiem 0,5% bez cukru.
11) Bawarka z mlekiem 0,5 % bez cukru, oraz tosty z ogórkiem lub pomidorem.
12) Sałatka jabłkowa, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
13) Grzanki, sałatka owocowa z grejpfruta i pomarańczy, filiżanka kawy zbożowej.
14) 2 kromki chleba razowego, 2 plastry chudej wędliny drobiowej, mała czerwona papryka, filiżanka zielonej herbaty.

II śniadanie

1) Sałata z czosnkiem, 1 kromka chleba żytniego
2) Sałatka jajeczno-kukurydziana kromka chleba z ziarnami.
3) Surówka z buraków, 2 kromki chleba chrupkiego.
4) Sałatka Kajuńska, kromka pieczywa żytniego.
5) Surówka z czarnej rzepy i kromka chleba razowego.
6) Sałatka z papryki z serem, 2 kromki chleba chrupkiego.
7) Sałatka z mozzarelli, 1 kromka chleba z ziarnami.
8) Sałatka z białą rzodkwią, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
9) Surówka z arbuza, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
10) Sałatka z melonem, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
11) Sałatka z melonem lub kiwi i szklanka wody mineralnej niegazowanej.
12) Sałatka z białą rzodkwią, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
13) 1 banan lub 2 owoce kiwi.
14) Jogurt owocowy (150 g), 2 łyżki otrąb, kromka chleba ryżowego.

Obiad

1) Mix owocowy, szklanka herbaty bez cukru.
2) Kolorowa sałatka, szklanka wody z cytryną.
3) Sałatka egzotyczna, szklanka herbaty bez cukru.
4) Sałatka z cykorią i gruszką, szklanka herbaty bez cukru.
5) Sałatka warzywno-owocowa, szklanka zielonej herbaty.
6) Sałatka owocowa, szklanka herbaty bez cukru.
7) Surówka z jabłka i marchewki, szklanka herbaty bez cukru.
8) Sałatka meksykańska, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
9) Sałatka piracka, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
10) Sałatka ryżowa i szklanka herbaty ziołowej lub malinowej bez cukru.
11) Sałatka ryżowa, szklanka herbaty z malin bez cukru.
12) Sałatka owocowa z sosem winnym, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
13) Sałatka ziemniaczana, szklanka herbaty bez cukru.
14) Sałatka ryżowo-ananasowa, szklanka soku pomarańczowego lub brzoskwiniowego.

Kolacja

1) Sałatka z papryki i kabanosów, szklanka soku z pomarańczy.
2) Faszerowany pomidor, szklanka zielonej herbaty.
3) Sałatka meksykańska, szklanka herbaty malinowej bez cukru.
4) Sałatka makaronowa, szklanka soku z porzeczek.
5) Sałatka z tuńczyka, szklanka herbaty bez cukru.
6) Sałatka z kurczaka, szklanka herbaty bez cukru.
7) Sałatka tajska, szklanka zielonej herbaty.
8) Surówka z selera i malin, szklanka herbaty bez cukru.
9) Sałatka rosyjska, szklanka herbaty z róży bez cukru.
10) Jabłko faszerowane, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
11) Surówka z selera i szklanka herbaty z róży bez cukru.
12) Sałatka rosyjska, szklanka herbaty z róży bez cukru.
13) Filet drobiowy z grilla lub pieczony w folii, sałatka pomarańczowa.
14) 2 grzanki z chleba tostowego, surówka z pomidorów, ogórka i oliwek, szklanka soku pomidorowego.

Sałatki warzywne:

Sałata z czosnkiem

Składniki: 2 średnie ugotowane ziemniaki, kawałek świeżego ogórka, 4 liście sałaty lodowej, posiekany koperek, sól, pieprz, czosnek.
Przygotowanie: Ziemniaki i ogórki pokroić w talarki, dodać porwane liście sałaty i wyciśnięty czosnek, przyprawić do smaku, posypać koperkiem. Jeść z pieczywem.

Surówka z buraków

Składniki: młody burak, 2 korniszony, 3 łyżki kuskusu, koperek, szczypiorek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ocet winny, sól, pieprz, łyżka otrąb pszennych,
Przygotowanie: Buraka i ogórki zetrzeć, dodać ugotowany kuskus, polać jogurtem i posypać zieleniną, przyprawić i wymieszać z otrębami.

Sałatka makaronowa z papryką i pomidorami

sałatka makaronowa


Składniki: dowolny makaron, ogórek, pomidor, zielona i żółta papryka, 2 łyżki oliwy, szczypior, pieprz, sól.
Przygotowanie: Makaron ugotować, dodać kawałki pomidora, ogórka i papryki, wymieszać z oliwą, przyprawić, posypać natką lub szczypiorem.

Sałatka jajeczno-kukurydziana

Składniki: 1 jajko na twardo, garść rukoli lub innej porwanej sałaty, 3 łyżki kukurydzy, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, nać pietruszki, sól, kromka chleba z ziarnami.
Przygotowanie: Jajko pokroić, połączyć z rukolą, kukurydzą i sosem z jogurtu, musztardy i natki, posolić.

Sałatka z papryki i kabanosów

Składniki: 4 łyżki suchego ryżu, po ½ papryki czerwonej i zielonej, kabanosy drobiowe, sok z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: Ryż ugotować, paprykę pokroić w cienkie paski, kabanosy w skośne kawałki, wymieszać i skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i posypać natką pietruszki.

Sałatka Kajuńska

Składniki: ½ zielonej papryki, 3 ziemniaki, kawałek selera naciowego, czerwona cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka musztardy, sos tabasco, sól, pieprz.
Przygotowanie: Warzywa pokroić, wymieszać z sosem z jogurtu, musztardy i kilku kropel tabasco, przyprawić.

Surówka z czarnej rzepy

Składniki: czarna rzepa, cebula, 7 rzodkiewek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, estragon, natka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Obraną rzepę i rzodkiewki pokroić i sparzyć wrzątkiem, dodać pierścienie cebuli, przyprawić do smaku, polać jogurtem i posypać estragonem.

Sałatka z tuńczyka

sałatka z tuńczykiem

Składniki: 100 g tuńczyka z puszki, 3 łyżki zielonych oliwek, jajko na twardo, pomidor, łyżeczka majonezu light i musztardy, pieprz, koperek.
Przygotowanie: Tuńczyka odsączyć, dodać oliwki, cząstki pomidora i jajka oraz sos z majonezu i musztardy, posypać posiekanym koperkiem i przyprawić pieprzem.

Sałatka z polędwicą

Składniki: polędwica wołowa (100 g), marchewka, liście sałaty, ogórek, garść kiełków soi, ząbek czosnku, cytryna, kolendra, bazylia, chili, sos sojowy.
Przygotowanie: Polędwicę pokroić w paski, warzywa w kostkę lub paski, sałątę poszarpać, wymieszać z przyprawami, dodać kiełki.

Sałatka z papryki z serem

Sałatka z papryki z serem

Składniki: bryndza 100 g, ½ czerwonej papryki, pomidor, ogórek, cebulka, ocet winny, sól.
Przygotowanie: Warzywa pokroić w paski, bryndzę w kostkę. Wymieszać z octem i solą, dodać ser.

Sałatka z mozzarelli z pomidorami

sałatka z pomidorów i mozzarelli


Składniki: 3 plastry sera mozzarella, liście sałaty, pomidor, świeża bazylia, sól, pieprz.
Przygotowanie: Na liściach sałaty położyć półplastry sera i pomidorów, przyprawić, posypać świeżymi liśćmi bazylii.

Sałatka ryżowa

sałatka ryżowa z pieczarkami


Składniki: 70 g suchego ryżu pełnoziarnistego, 250 g pieczarek, 3 ogórki konserwowe, 1 średnia cebula, sól, pieprz, natka, 1 łyżeczka majonezu light.
Przygotowanie: ryż ugotować na sypko, Pieczarki umyć, pokroić i poddusić na wodzie. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z przyprawami.

Sałatka z białą rzodkwią

Składniki: 1 mała marchew, 1/4 dużej, białej rzodkwi, 1 plasterek szynki gotowanej (25 g), 1 łyżeczka płatków kukurydzianych, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru, 1/6 szklanki soku z pomarańczy, sok z cytryny, 1/4 łyżeczki miodu, sól.
Przygotowanie: marchew i rzodkiew umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Szynkę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać i posypać płatkami. Jogurt wymieszać z sokiem pomarańczowym, cytrynowym, miodem i solą. Sosem polać sałatę.

Sałatka meksykańska

Składniki: 4 jajka, 100 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2-3 krople tabasco, 1 łyżka soku z cytryny, 2 jajka, 50 g ugotowanej fasoli czerwonej, 30 g kukurydzy konserwowej, 2 liście sałaty.
Przygotowanie: utrzeć sos z jogurtu, koncentratu, tabasco i cytryny. Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki, wymieszać z pozostałymi składnikami i położyć na liściach sałaty, polać sosem.

Sałatka piracka

Składniki: 100 g wędzonej makreli, 1 jajko ugotowane na twardo, 20 g marynowanych cebulek, 5 czarnych oliwek bez pestek, 1/2 pomidora, 3 liście sałaty radicchio, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka marynaty z cebulek, pieprz cayenne, sól.
Przygotowanie: makrelę obrać ze skóry i usunąć ości, rozdrobnić. Cebulki, jajko, pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę. Z oliwy, octu, marynaty i przypraw sporządzić sos. Polać nim sałatkę ułożoną na liściach sałaty.

Sałatka rosyjska

Składniki: 1 średni pomidor, 50 g ogórka kwaszonego, 50 g groszku konserwowego, 50 g ogórka zielonego, ocet, sól, pieprz, 50 g ugotowanego kurczaka, 1 łyżeczka majonezu light, sałata, natka.
Przygotowanie: pomidora umyć. Ogórka zielonego obrać i razem z kwaszonym pokroić w kostkę. Kurczaka drobno pokroić. Z pomidora odkroić wierzch i wydrążyć miąższ. Odstawić. Wymieszać w misce wszystkie pozostałe składniki, prócz pomidora, sałaty i natki. Włożyć do pomidora, udekorować natką i położyć na sałacie.

Sałatka ziemniaczana

sałatka ziemniaczana z ogórkami

Składniki: 3 ziemniaki, 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, bazylia, 1 łyżeczka octu winnego, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: ziemniaki ugotować w mundurkach ostudzić i pokroić, dodać posiekaną cebulę i pokrojone ogórki konserwowe. Całość doprawić bazylią, łyżeczką octu winnego i oliwy z oliwek.

Sałatka z kurczaka z rzodkiewkami

sałatka z kurczaka z rzodkiewkami

Składniki: pierś kurczaka 100g, kilka rzodkiewek, cebula ze szczypiorkiem, ogórek, łyżka musztardy i oliwy z oliwek, pieprz, sól, cukier, koperek.
Przygotowanie: Mięso pokroić w paseczki i poddusić na oliwie, do schłodzonego dodać cebulkę, kawałki ogórka i rzodkiewek, wszystko wymieszać z musztardą, posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem, przyprawić do smaku.

Surówka z oliwkami

Składniki: 3 pomidory, 1 zielony ogórek, 6 czarnych oliwek.
Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić na średnie kawałki i wymieszać. Wstawić na ok. 15 min. do lodówki.

Sałatki owocowe:

Mix owocowy

Składniki: brzoskwinia, kiwi, 2 plastry ananasa w zalewie, 4 łyżki płatków z otrąb, łyżeczka cukru pudru.
Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki i pokroić w kawałki, posypać płatkami oraz cukrem pudrem.

Sałatka egzotyczna

Składniki: 3 łyżki suchego kuskusu, 2 plastry ananasa w zalewie, 2 połówki brzoskwini w zalewie, 2 plastry wędzonej piersi z indyka, 3 łyżki soku z pomarańczy, curry, imbir, sól, pieprz.
Przygotowanie: kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 min., owoce pokroić i dodać kawałki indyka, wymieszać z gotowym kuskusem i sokiem, przyprawić curry i imbirem.

Sałatka letnia

Składniki: 1 jogurt naturalny, 1/3 filiżanki dobrego, kwaśnego twarogu, 1 łyżka miodu, 1/4 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego, 2 szklanki pokrojonych truskawek, 1 szklanka malin, 1 szklanka jagód, 2 łyżki cukru, 1 banan.
Przygotowanie: Wymieszać jogurt, twaróg, miód, i wanilię. Przechowywać w temperaturze pokojowej. Wymieszać truskawki, maliny, jagody i cukier. Pozostawić na 5 min. Dodać banany. Zalać jogurtem.

Sałatka owocowa

sałatka owocowa

Składniki: 2 mandarynki, mały banan, 3 krążki ananasa w zalewie, łyżka wiórków kokosowych, 2 łyżki mleka.
Przygotowanie: Owoce pokroić, wymieszać i posypać wiórkami namoczonymi w mleku.

Sałatka jabłkowa

Składniki: 1 duże jabłko, 2 łyżki rodzynek, 2 brzoskwinie konserwowe bez soku, 1 łyżka soku pomarańczowego, 1/2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie: jabłko zetrzeć na grubej tarce, resztę składników, oprócz rodzynek, zmiksować i połączyć z jabłkami i rodzynkami.

Sałatka swojska

Składniki: 1 średnia reneta, 1 mały banan, 1 średnia pomarańcza, 1 średnia gruszka, 100 g śliwek węgierek.
Przygotowanie: wszystkie owoce po umyciu, obraniu i wydrążeniu pestek drobno pokroić i wymieszać.

Sałatka owocowa z sosem winnym

Składniki: 100 g arbuza, po 30 g: moreli, brzoskwiń, gruszek, wiśni. Sos: 40 ml wina czerwonego wytrawnego, 1/2 łyżeczki miodu, goździki, cynamon.
Przygotowanie: arbuza obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Pozostałe owoce umyć i obrać. Wiśnie wydrylować, resztę owoców pokroić w kostkę. Sos: do wina dodać miód i przyprawy, podgrzać, wymieszać i ostudzić. Owoce zalać sosem i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Sałatka ryżowo-ananasowa

Sałatka ryżowo ananasowa z jogurtem

Składniki: 70g ryżu, 3 plastry pokrojonego ananasa z puszki, garść borówek amerykańskich,  kubeczek jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko, ostudzić. Dodać 3 plastry pokrojonego ananasa z puszki i borówki. Całość zalać jogurtem, wymieszać.

Sałatki owocowa-warzywne (mieszane):

Kolorowa sałatka

Sałatka z cebula, pomarańcza, oliwek

Składniki: cebula, pomarańcza, 2 łyżki czarnych oliwek, chili, tymianek, cukier, pieprz, oliwa.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka, dodać cząstki obranej pomarańczy i oliwki, całość wymieszać, dodać przyprawy i oliwę.

Sałatka meksykańska

Sałatka z cukinii awokado pomidora papryki

Składniki: ½ awokado, kawałek cukinii, pomidor, ½ papryki, cebula ze szczypiorkiem, pieprz, sól, kolendra, sok z cytryny.
Przygotowanie: Miękisz awokado wydrążyć i rozgnieć z sokiem z cytryny, dodać pokrojoną cukinię, cebulę, szczypior i paprykę i przyprawić, pomidora pokroić w plastry, ułożyć na nich puree z awokado z warzywami i posypać kolendrą.

Sałatka z cykorią i gruszką

Sałatka z cykorią i gruszką

Składniki: gruszka, cykoria, 3 plasterki sera pleśniowego, mandarynka, trybula, estragon, łyżka rodzynek.
Przygotowanie: Gruszkę i ser pokroić i ułożyć na liściach cykorii, posypać namoczonymi rodzynkami, trybulą i estragonem.

Sałatka warzywno-owocowa

Sałatka z selera jabłka i jogurt


Składniki: kawałek selera korzeniowego 150 g, średnie jabłko, łyżka miodu, imbir, sok z cytryny, 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: Seler i jabłko zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny i polać jogurtem z miodem, całość wymieszać i posypać imbirem.

Surówka z jabłka i marchewki

sałatka z marchewki i jabłka

Składniki: jabłko, 2 marchewki, 2 łyżki rodzynek i jogurtu naturalnego, ½ pomarańczy, cukier.
Przygotowanie: Marchewkę i jabłko zetrzeć, dodać cząstki pomarańczy i jogurt, posłodzić i posypać namoczonymi rodzynkami.

Sałatka z melonem


Składniki: 150 g melona miodowego, 85 g arbuza, 4 rzodkiewki, 1/3 sałaty lodowej. 1/3 łyżeczki ostrej musztardy, 1 łyżeczka rzeżuchy. Sos: 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, ziarna pieprzu, sól.
Przygotowanie: melona i arbuza obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić umyć, odciąć ogonki i przekroić na pół. Sałatę umyć i porwać na drobne kawałki. Owoce wymieszać z rzodkiewkami, sałatą i musztardą, odstawić na 30 min. do lodówki.
Sos: oliwę wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem, dodać sok z cytryny z łyżeczką wody, doprawić solą. Sałatkę przed podaniem polać sosem i posypać rzeżuchą.

Surówka z selera i malin

Składniki: 1 mały seler korzeniowy, sok z cytryny, sól, pieprz, chilli, 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru, 200 g malin, 1 łyżeczka cukru pudru, 3 liście sałaty.
Przygotowanie: selera po umyciu i obraniu pokroić na plasterki, a następnie w drobne paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z solą, chilli, pieprzem i jogurtem. Dodać maliny i cukier puder. Położyć na liściach sałaty i udekorować malinami.

Sałatka pomarańczowa

Sałatka pomarańczowa z sałatą i żurawiną

Składniki: główka sałaty, 1 pomarańcza, żurawina kandyzowana, 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie).
Przygotowanie: porwać na kawałki sałatę, dodać podzieloną na cząstki pomarańczę, ozdobić żurawiną. Można polać jogurtem.

Surówka z arbuza

Składniki: 75 g arbuza bez skóry i pestek, 1/4 średniego jabłka, 1/2 pomidora, 1/4 główki sałaty lodowej, sok z cytryny, 1 łyżka jogurtu naturalnego bez cukru, 1/4 łyżeczki miodu, sól, natka.
Przygotowanie: pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w grube plastry. Arbuz i jabłko pokroić w grube plastry. Sałatę umyć i porwać na małe cząstki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, solą. Sosem polać sałatę i udekorować natką.

Inne:

Koktajl owocowy

Składniki: 1 szklanka mrożonych czarnych porzeczek, jogurt naturalny (150 g), 1 łyżka siemienia lnianego.
Przygotowanie: Owoce i siemię lniane dodać do jogurtu, całość zmiksować.

Faszerowany pomidor

Składniki: pomidor, 3 łyżki krewetek z zalewy, 2 korniszony, ½ papryki, liście sałaty, sól, pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: Pomidora przekroić na pół, wydrążyć środki i drobno pokroić, dodać kawałki korniszonów, papryki, krewetek i sałaty, wymieszać, przyprawić, skropić sokiem z cytryny i wypełnić połówki pomidorów.

Grzanki z pomidorami

grzanki z pomidorami

Składniki: 150 g pomidora, 1/4 bagietki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 oliwki bez pestek, 1 łyżeczka świeżej bazylii, sól, pieprz.
Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i posiekać. Dodać bazylię, sól, pieprz i wymieszać. Czosnek obrać, posiekać z oliwą. Bagietkę pokroić w ukośne kromki, posmarować oliwą z czosnkiem i opiec w piekarniku. Oliwki zmiksować z oliwą i posmarować nimi grzanki. Nałożyć na nie masę pomidorową i podawać.

Jabłko faszerowane

Składniki: 1 duża antonówka. Farsz: 50 g piersi kurczaka bez skóry, 10 g szynki wieprzowej gotowanej, 1 plasterek obranego selera korzeniowego, 1 suszona morela, 1/4 łyżeczki miodu, 1/4 łyżeczki sosu sojowego, imbir, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól, 1 goździk.
Przygotowanie: farsz: przyprawy wymieszać. Lekko zamrożoną pierś kurczaka pokroić w paski, posypać przyprawami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Morelę, szynkę, selera pokroić w paski. Sos sojowy połączyć z miodem i 1/4 łyżeczki wody. Dodać resztę składników i wymieszać. Jabłko umyć, ściąć wierzch, wydrążyć i zanurzyć na sekundę we wrzątku, następnie osączyć. Wypełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem, wstawić do piekarnika (180oC) na 1 godzinę.

Zobacz również:

  1. Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy

  2. Dieta warzywna

  3. Odchudzająca zupa

  4. Najczęstsze pułapki jedzeniowe

  5. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?

  6. Jajka w dietach odchudzających

  7. Najgroźniejsze jedzenie świata

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

9 komentarzy do Dieta sałatkowa – skuteczność i pomysłowe przepisy

  1. avatar Julia pisze:

    Czy pozycje nr 1 ze śniadań trzeba realizować z pozycja nr 1 z reszty posiłków ? Czy można sobie wybierać. Próbował ktoś ?

  2. avatar ania pisze:

    Ja uważam że bardzo ciężko jest znaleźć odpowiednią dietę. Pomysły tutaj są świetne, ale ewentualnie mogę je wprowadzić do diety którą już stosuje ponieważ że swojej jestem bardzo zadowolona,

  3. avatar KrystynaKybak pisze:

    Po jadłospis dietetyczny najlepiej udać się do dietetyka, uwzględni on to co lubimy lub nie lubimy jeść oraz weźmie pod uwagę również nasze badania

    • avatar Anonim pisze:

      Dietetyk to tylko strata czasu,wystarczy się wziąć za siebie i nic więcej,wiem bo sama jestem na sałatkowej +mięso i waga mi powoli leci,znam osobę co była u dietetyka,wg mnie to tylko naciąganie naiwnych ludzi którzy sami nie potrafią się wziąć za siebie i ograniczyć.

  4. avatar laura456 pisze:

    Interesujące są te przepisy, człowiek uczy się przez całe życie to nowe przepisy jak znalazł :)

  5. avatar kropka939 pisze:

    Od samego czytania się chce bardziej jeść, to jak tu schudnąć?!?

  6. avatar lawenda pisze:

    Jejku, jakie to skomplikowane!

  7. avatar asik pisze:

    Aby schudnac nie trzeba az tak kombinowac z jedzeniem . Fajne i ciekawe te przepisy ale jak dla mnie zbyt „wyszukane”. Ja od poczatku czerwca przestalam jesc slodkie ,zrezygnowalam z bialego chleba na rzecz żytniego,nie pije alkoholu ,zaczelam chodzic na basen i cwicze troche w domu. To wszystko do kupy wziete pomoglo zgubic mi juz 10 kg. Az sama bylam w szoku ze waga tak szybko spada :)

Dodaj komentarz do kropka939