Dieta rozdzielna – zasady, jadłospis i efekty stosowania

27 października 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o diecie, w której nie można łączyć konkretnych produktów?  Głównym założeniem diety rozdzielnej jest fakt, że organizm słabo radzi sobie jednocześnie z białkiem i węglowodanami dlatego należy unikać ich łączenia.

 

Zasady

Twórcą diety rozdzielnej jest Wiliam Hay, który podzielił produkty na trzy grupy:

Białka

  • mięso (ale nie surowe)
  • ryby i owoce morza
  • jajka (ale nie smażonych i gotowanych)
  • soja (w każdej postaci)
  • mleko (ale nie pasteryzowane)

Węglowodany

  • pieczywo
  • makaron
  • kasze
  • ziemniaki
  • owoce
  • rodzynki

Produkty neutralne

  • tłuszcze (w tym oleje roślinne i masło)
  • warzywa
  • zioła
  • kwaśne: śmietana, mleko i kefir
  • maślanka
  • kiełki
  • czosnek
  • grzyby

Przykładowo nie można jeść mięsa z ziemniakami ani ryżem, najlepiej łączyć je z warzywami. Dobrym połączeniem jest też spożywanie ryżu z warzywami, płatki z owocami, białka z tłuszczami oraz tłuszcze z węglowodanami.

Należy przestrzegać kilku prostych zasad:

  • jedz 5 posiłków w ciągu dnia ( pamiętaj, aby drugie śniadanie i podwieczorek miały mniej niż 100 kcal)
  • owoce najlepiej jeść  na pusty żołądek lub jako przekąskę między posiłkami
  • nie wolno łączyć białek z węglowodanami
  • węglowodany i białka możesz łączyć tylko z produktami neutralnymi
  • pomiędzy posiłkami białkowymi i skrobiowymi zrób ok 4 godziny przerwy
  •  nie należy spożywać potraw smażonych i ostro przyprawionych
  • unikaj jedzenia ciast z owocami i kremami
  •  obiad i kolacja muszą zawierać  jeden ze spalaczy tłuszczu – karnityna, witamina C, żelazo, magnez, wapń, chrom lub jod
  • unikaj spożywania cukru pod każdą postacią, mocnej herbaty, gazowanych napoi, kawy, soli, białego pieczywa, wędlin, czerwonego mięsa, alkoholu, fast foodów, gotowych produktów w proszku

dieta rozdzielna

Zalety

 

  • pomaga przy chorobach z nerkami
  • wspomaga  układ krążenia
  • wspiera układ pokarmowy
  • łagodzi napięcie nerwowe i stres
  • eliminuje toksyny z organizmu
  • przyśpiesza  proces przemiany materii
  • wspomaga odchudzanie

dieta rozdzielna

Wady

 

  • wymaga restrykcyjnego trzymania się zasad i przepisu, aby odpowiednio łączyć produkty
  • dieta zabrania podjadania między posiłkami, nawet jeśli są one zdrowe

dieta rozzielna

Jadłospis I

  • Dzień 1

 Śniadanie: dwie duże łyżki serka wiejskiego, jajecznica na szynce z wiosenną sałatką, kabanos i sok z marchwi.

Drugie śniadanie: 150 g malin.

Obiad: naleśniki ze szpinakiem.

Podwieczorek: 1/4 arbuza.

 Kolacja: dwa banany, garść suszonych śliwek.
  • Dzień 2

Śniadanie: kabanos, dwie duże łyżki serka wiejskiego, sok z marchwi.

Drugie śniadanie: 1/4 melona.

Obiad: pierogi z jagodami.

Podwieczorek: 1 grejpfrut.

Kolacja: kromka pełnoziarnistego chleba z dżemem (z jak najmniejszą zawartością cukru).

  • Dzień 3

 Śniadanie: twarożek z rzodkiewkami.

Drugie śniadanie: 2 mandarynki.

Obiad: pieczona pierś kurczaka, gotowane na parze kalafior i brokuł.

Podwieczorek: 2 mandarynki.

 

Kolacja: cykoria z pastą rybną (70 g wędzonej makreli lub pstrąga wymieszaj z 50 g chudego twarogu, 1 łyżką posiekanego szczypiorku, solą i pieprzem. Zrobioną pastą wypełnij liście małej główki cykorii).

  • Dzień 4

Śniadanie: grahamka z pomidorem.

Drugie śniadanie: 3 plastry ananasa z puszki.

 

Obiad: makaron z sosem z oliwy z oliwek, bazylii, czosnku i orzeszków ziemnych lub pesto.

Podwieczorek: mała kiść winogron.

Kolacja: 1 porcja kurczaka z fenkułem.

  • Dzień 5

Śniadanie: twarożek z pomidorem.

Drugie śniadanie: 2 jabłka.

Obiad: sałatka ziemniaczana.

Podwieczorek: 2 kiwi.

Kolacja: fasolka szparagowa polana odrobiną roztopionego masła.

  • Dzień 6

Śniadanie: grzanki z pełnoziarnistego pieczywa z twarożkiem i miodem.

Drugie śniadanie: 1 pomarańcza.

Obiad: papryka nadziewana mięsem z marchewką i cebulą.

Podwieczorek: morela.

Kolacja: sałatka śledziowa (jabłko, cebula, śmietana, śledzie).

  • Dzień 7

Śniadanie: owsianka z bananami i miodem.

Drugie śniadanie: 1 brzoskwinia.

Obiad: ryż z warzywami.

Podwieczorek: pomarańcza.

Kolacja: pełnoziarniste spaghetti w sosie z brokułów.

dieta rozdzielna

Jadłospis II

Poniedziałek

  • Śniadanie ( posiłek węglowodanowy) 300 gram owoców sezonowych
  • Obiad (posiłek węglowodanowy) pełnoziarnisty makaron z warzywami na parze
  • Kolacja (posiłek węglowodanowy): ziemniaki w mundurkach z masłem

Wtorek

  • Śniadanie (posiłek węglowodanowy): węglowodanowe): kromka chleba żytniego z plasterkiem żółtego sera i masłem
  • Obiad ( posiłek białkowy): filet z łososia lub kurczaka, sałatka warzywna
  • Kolacja (posiłek węglowodanowy):): sałatka: jajko na twardo, szczypiorek, sałata, łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego, papryka, cebula i sos winegret

Środa

  • Śniadanie ( posiłek węglowodanowy): granola z jabłkiem i dodatkiem cynamonu
  • Obiad (posiłek węglowodanowy): gotowane warzywa, porcja ryżu
  • Kolacja: (posiłek węglowodanowy) pomidor nadziewany farszem z rzodkiewki i cebuli

Czwartek

  • Śniadanie ( posiłek węglowodanowy): tost z miodem, sałatka z owoców sezonowych
  • Obiad ( posiłek białkowy): pierś z kurczaka pieczona z gotowanymi na parze brokułami
  • Kolacja ( posiłek białkowy) fasolka szparagowa z sosem holenderskim

Piątek

  • Śniadanie (białkowe): jajecznica z szynką smażona na łyżce z oliwy z oliwek
  • Obiad (węglowodanowy): kasza jaglana z kalafiorem i masłem
  • Kolacja: sałatka: pomidor, rukola, cebula, wybrane warzywa,

Sobota

  • Śniadanie ( posiłek węglowodanowy): Muesli z owocami
  • Obiad ( posiłek węglowodanowy) zupa pomidorowa z ryżem
  • Kolacja: sałatka : tuńczyk, sałata, pomidor, cebula

Niedziela

  • Śniadanie (posiłek węglowodanowy): naleśniki z mąki ryżowej z owocami
  • Obiad ( posiłek białkowy); grillowany łosoś z sosie musztardowo miodowym, sałatka z pomidorów
  • Kolacja: pieczywo pełnoziarniste z plasterkiem sera żółtego

zobacz również:

  1. Odchudzająca zupa

  2. Najczęstsze pułapki jedzeniowe

  3. Czy wiesz ile powinnaś ważyć?

  4. Jajka w dietach odchudzających

  5. Najgroźniejsze jedzenie świata