Słyszeliście kiedyś o diecie, w której nie można łączyć konkretnych produktów? Głównym założeniem diety rozdzielnej jest fakt, że organizm słabo radzi sobie jednocześnie z białkiem i węglowodanami dlatego należy unikać ich łączenia.
Zasady
Twórcą diety rozdzielnej jest Wiliam Hay, który podzielił produkty na trzy grupy:
Białka
mięso (ale nie surowe)
ryby i owoce morza
jajka (ale nie smażonych i gotowanych)
soja (w każdej postaci)
mleko (ale nie pasteryzowane)
Węglowodany
pieczywo
makaron
kasze
ziemniaki
owoce
rodzynki
Produkty neutralne
tłuszcze (w tym oleje roślinne i masło)
warzywa
zioła
kwaśne: śmietana, mleko i kefir
maślanka
kiełki
czosnek
grzyby
Przykładowo nie można jeść mięsa z ziemniakami ani ryżem, najlepiej łączyć je z warzywami. Dobrym połączeniem jest też spożywanie ryżu z warzywami, płatki z owocami, białka z tłuszczami oraz tłuszcze z węglowodanami.
Należy przestrzegać kilku prostych zasad:
jedz 5 posiłków w ciągu dnia ( pamiętaj, aby drugie śniadanie i podwieczorek miały mniej niż 100 kcal)
owoce najlepiej jeść na pusty żołądek lub jako przekąskę między posiłkami
nie wolno łączyć białek z węglowodanami
węglowodany i białka możesz łączyć tylko z produktami neutralnymi
pomiędzy posiłkami białkowymi i skrobiowymi zrób ok 4 godziny przerwy
nie należy spożywać potraw smażonych i ostro przyprawionych
unikaj jedzenia ciast z owocami i kremami
obiad i kolacja muszą zawierać jeden ze spalaczy tłuszczu – karnityna, witamina C, żelazo, magnez, wapń, chrom lub jod
unikaj spożywania cukru pod każdą postacią, mocnej herbaty, gazowanych napoi, kawy, soli, białego pieczywa, wędlin, czerwonego mięsa, alkoholu, fast foodów, gotowych produktów w proszku
Zalety
pomaga przy chorobach z nerkami
wspomaga układ krążenia
wspiera układ pokarmowy
łagodzi napięcie nerwowe i stres
eliminuje toksyny z organizmu
przyśpiesza proces przemiany materii
wspomaga odchudzanie
Wady
wymaga restrykcyjnego trzymania się zasad i przepisu, aby odpowiednio łączyć produkty
dieta zabrania podjadania między posiłkami, nawet jeśli są one zdrowe
Jadłospis I
Dzień 1
Śniadanie: dwie duże łyżki serka wiejskiego, jajecznica na szynce z wiosenną sałatką, kabanos i sok z marchwi.
Drugie śniadanie: 150 g malin.
Obiad: naleśniki ze szpinakiem.
Podwieczorek: 1/4 arbuza.
Kolacja: dwa banany, garść suszonych śliwek.
Dzień 2
Śniadanie: kabanos, dwie duże łyżki serka wiejskiego, sok z marchwi.
Drugie śniadanie: 1/4 melona.
Obiad: pierogi z jagodami.
Podwieczorek: 1 grejpfrut.
Kolacja: kromka pełnoziarnistego chleba z dżemem (z jak najmniejszą zawartością cukru).
Dzień 3
Śniadanie: twarożek z rzodkiewkami.
Drugie śniadanie: 2 mandarynki.
Obiad: pieczona pierś kurczaka, gotowane na parze kalafior i brokuł.
Podwieczorek: 2 mandarynki.
Kolacja: cykoria z pastą rybną (70 g wędzonej makreli lub pstrąga wymieszaj z 50 g chudego twarogu, 1 łyżką posiekanego szczypiorku, solą i pieprzem. Zrobioną pastą wypełnij liście małej główki cykorii).
Dzień 4
Śniadanie: grahamka z pomidorem.
Drugie śniadanie: 3 plastry ananasa z puszki.
Obiad: makaron z sosem z oliwy z oliwek, bazylii, czosnku i orzeszków ziemnych lub pesto.
Obiad (posiłek węglowodanowy) pełnoziarnisty makaron z warzywami na parze
Kolacja (posiłek węglowodanowy): ziemniaki w mundurkach z masłem
Wtorek
Śniadanie (posiłek węglowodanowy): węglowodanowe): kromka chleba żytniego z plasterkiem żółtego sera i masłem
Obiad ( posiłek białkowy): filet z łososia lub kurczaka, sałatka warzywna
Kolacja (posiłek węglowodanowy):): sałatka: jajko na twardo, szczypiorek, sałata, łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego, papryka, cebula i sos winegret
Środa
Śniadanie ( posiłek węglowodanowy): granola z jabłkiem i dodatkiem cynamonu