Dieta przy chorobach tarczycy – nadczynność i niedoczynność
Tarczyca odpowiedzialna jest za regulację metabolizmu całego organizmu. Hormony tarczycy, tyroksyna i trójjodotyronina, wpływają na regulację podstawowej przemiany materii i termogenezy, na pracę układu nerwowego i krążenia. Zaburzenia w funkcjonowaniu gruczołu moją mieć niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia.
Przy niedoborze hormonów tarczycy dochodzi do spowolnienia przemiany materii czyli niedoczynność tarczycy. Najczęstsze objawy niedoczynności tarczycy to:
- Odczucie zmęczenia
- Senność
- Męczenie się
- Bóle głowy
- Zaparcia
- Wypadanie włosów
- Uczucie zimna
- Suchość skóry
Niedoczynność tarczycy leczy się przez podawanie jej hormonów, a także stosowanie odpowiedniej diety.Jednym z najważniejszych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest jod. Około 80% całkowitej ilości jodu znajduje się właśnie w tarczycy. Jod jest składnikiem hormonów trójjodotyroniny i tyroksyny.
Niedobór tego pierwiastka może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, przerostu gruczołu i powstania tzw. wola, zaburzenia płodności (poronienia), opóźnienia rozwoju fizycznego i umysłowego. Niedobory jodu występują głównie w południowej części Polski, gdzie w naturalnym środowisku jest zbyt mało tego pierwiastka. Dlatego też na obszarach, gdzie są niedobory jodu stosuje się jodowanie soli kuchennej. Najwięcej jodu znajduje się w rybach morskich.
W diecie znajduje się jednak wiele substancji tzw. wolotwórczych, które utrudniają wykorzystanie jodu z pożywienia, a także syntezę hormonów. Są to siarkocyjaniny – ich źródłem jest kapusta, brokuły, brukselka, kalafior oraz hemaglutyniny – ich źródłem są nasiona roślin strączkowych. W diecie chorych z niedoczynnością tarczycy ich ilość powinna być ograniczona. Niewskazane są również orzeszki ziemne.
W niedoczynności tarczycy powinno się także zadbać o odpowiednią podaż białka, tak aby pokrywało ono 15% zapotrzebowania na energię. Dobrym źródłem białka jest chude mięso drobiowe, ryby, chudy nabiał i napoje mleczne (jogurt, kefiry).
Bardzo ważna jest również odpowiednia ilość składników mineralnych w diecie, takich jak: żelazo, magnez, potas, selen czy cynk. Niedobór żelaza czy selenu może wpływać na nieprawidłową przemianę hormonów do ich aktywnych form.
Nadczynność tarczycy z kolei spowodowana jest nadmierną produkcją hormonów.
Najczęstsze objawy nadczynności to:
- Utrata masy ciała
- Arytmie
- Nadpobudliwość
- Drżenie rąk
- Nadmierna potliwość
- Obrzęki
- Biegunki
W nadczynności tarczycy dochodzi do zwiększenia zużycia tlenu, przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. Dieta jest jedynie uzupełnieniem leczenia farmakologicznego i polega na dostarczeniu zwiększonej ilości energii, białka, witamin i składników mineralnych.
Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka ze względu na występujący nasilony jego rozpad. Zaleca się podawać około 1,5-2 g białka na kilogram masy ciała na dobę. Dobrym źródłem pełnowartościowego białka u osób z nadczynnością tarczycy powinny być produkty mleczne, takie jak: mleko, napoje mleczne fermentowane, sery, a także jaja, chude gatunki mięs i ryby.
W związku z dużym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze należy zadbać o gęstość odżywczą diety. Należy więc unikać tzw. pustych kalorii, jak: słodycze, słone przekąski, a zamiast nich wybierać pełnowartościowe przekąski czy desery jak: budynie, koktajle mleczne, sałatki owocowe, musy. Posiłki powinno się spożywać regularnie 5-6 razy dziennie.
W nadczynności tarczycy wzrasta ponadto zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy, dlatego dieta powinna być urozmaicona. Dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędna jest witamina A. Źródłem witaminy A w diecie są produkty pochodzenia roślinnego, dostarczające tzw. prowitaminy A (karotenów), takie jak: marchew, pomarańczowa papryka, pomidory, morele, brzoskwinie, etc.
Przy nadczynności tarczycy nie zaleca się mocnych naparów z herbaty i kawy, które mogą wpłyną pobudzająco na pracę serca i układ nerwowy.
Przykładowy jadłospis przy niedoczynności tarczycy, dostarczający odpowiednią ilość jodu:
Śniadanie:
Muesli wielozbożowe, kilka orzechów, cząstki mandarynki, jogurt naturalny, do picia szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
II Śniadanie:
Kromka pełnoziarnistego pieczywa z pastą z tuńczyka, sałatka z warzyw sezonowych, woda mineralna
Przekąska:
Kiwi, mandarynka
Obiad:
Zupa-krem z dyni, cielęcina duszona w jarzynach, kasza gryczana, fasolka szparagowa z wody
Kolacja:
Ryba po grecku, kromka pełnoziarnistego pieczywa, woda mineralna.
Jadłospis białkowy – zalecany dla chorych na nadczynność tarczycy:
Śniadanie:
Jogurt naturalny (150 g), 2 kanapki z chudą wędliną, pomidorem i sałatą, herbata lub kawa bez cukru
II Śniadanie:
Dwie kanapki z polędwicą i serem żółtym, papryką i ogórkiem, banan
Obiad:
Pierś z kurczaka z grilla, ziemniaki, marchewka z groszkiem, surówka z selera
Kolacja:
Jogurt owocowy (1,5% tłuszczu), 2 kanapki z chudą wędliną, surówka z brokułów, jabłko
Wartość odżywcza: energia 1406 kcal, białko 93 g, tłuszcze 43 g, węglowodany 180 g.
zobacz również:
-
Fitoterapia na choroby kobiece
-
Fibromialgia – objawy tajemniczej choroby
-
Choroby i dolegliwości od długiego siedzenia przy biurku
-
Choroby paznokci – objawy