Dieta oczyszczająca prof. Tombaka

Avatar photo
10 lutego 2022,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Twórca tej kuracji, prof. Michał Tombak, jest jednym z najbardziej znanych na świecie specjalistów od rosyjskiej filozofii leczenia naturalnego. Bardzo dobrze sprzedawały się jego książki „Uleczyć nieuleczalne” „Droga do zdrowia” oraz ” Jak żyć długo i zdrowo”, znalazło się również wiele osób, które zastosowały jego metody leczenia.

Kuracja zaleca przeprowadzanie intensywnych terapii z wykorzystaniem naturalnych substancji. Podczas diety prof. Tombaka codziennie rano pije się wodę wymieszaną z tzw. solą gorzką (siarczan magnezu), delikatnym środkiem przeczyszczającym, stosowanym w medycynie. Według prof. Tombaka roztwór ten przyciąga wszelkie toksyny zatruwające organizm. Pomaga też transportować je do jelit i sprzyja ich usuwaniu. Picie słonej wody może jednak prowadzić do odwodnienia. Utratę płynów rekompensuje się poprzez picie 4 litrów specjalnej mieszanki soków z owoców cytrusowych. Dodatkowo dostarcza się w ten sposób organizmowi witaminy i składniki mineralne.
6-dniowa dieta sokowa prof. Tombaka wzmacnia ciało i umysł. Prof. Tombak poleca terapię osobom, które żyją w stresie, czują się zmęczone bez powodu, często boli je głowa, miewają dokuczliwe zaparcia. Dieta przynosi ulgę cierpiącym z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy, hemoroidów.
Według prof. Tombaka moc oczyszczającą mają tylko świeżo wyciśnięte soki. Sok wyciśnięty ze świeżych, nie zepsutych owoców jest według dr Tombaka tak bogaty w witaminy, mikroelementy i sole mineralne, że jest w nich zawarty prawie cały okresowy układ pierwiastków. Wszystkie te elementy są potrzebne człowiekowi, aby zachować dobrą kondycję i zdrowie. Sok wyciśnięty z owoców lub warzyw zawsze będzie przewyższał swoim obfitym składem sok zakupiony w kartonie. Obróbka chemiczna, konserwanty, podgrzewanie stosowane przy produkcji soku nie tylko niszczą znajdujące się w nim witaminy i mikroelementy, ale również częściowo zmieniają strukturę wody, a z nią również i naturalną biologiczną informację, która jest zawarta w owocu lub warzywie. Wszystkie zdrowe składniki soków są zachowywane przez 4 godziny od chwili przyrządzenia soku owocowego i w ciągu 10 godzin – dla soku warzywnego. Dlatego też, nawet naturalny 100% sok, który kupujemy w kartonie zawiera tylko 60% swojej wartości. Dodatkowym atutem soków przyrządzonych własnoręcznie jest witamina C pochodzenia naturalnego. Soki z kartonu są niestety wzbogacane syntetyczną witaminą C. Jedno co ma wspólnego syntetyczna witamina C z naturalną – to tylko jej wzór chemiczny. Ostatnio w literaturze naukowej pojawiły się dane o szkodliwości syntetycznej witaminy C. Należy pamiętać, że w szklance świeżo przyrządzonego soku, który wycisnęliśmy własnoręcznie znajduje się wiele pierwiastków chemicznych, które są jeszcze nieznane nauce, ale które stworzyła najbardziej unikalna apteka ze wszystkich istniejących – sama natura! Według dr Tombaka soki wyciśnięte ze świeżych owoców należy spożyć jak najszybciej. Nawet krótkotrwałe przechowywanie soków w lodówce przyspiesza fermentację i psucie, chociaż smak ich może nie ulec zmianie (wyjątek stanowi sok z buraków).

Przykładowe menu:

Dzień 1-3
Słona woda i mieszanka soków. Rano wypij na czczo szklankę ciepłej wody z łyżką gorzkiej soli stołowej. Zaraz po wypiciu roztworu soli ciepło się ubierz. Przygotuj mieszankę soków: wyciśnij 900 ml (ok. 3,5 szklanki) soku z grejpfrutów. Dodaj 900 ml soku ze świeżych pomarańczy, 200 ml (niepełna szklanka) soku z cytryn i 2 l wody.
Co 30 minut wypijaj po 100 ml mieszanki (niepełne pół szklanki), dopóki się nie skończy. Gdy pojawi się uczucie głodu, można jeść pomarańcze lub grejpfruty.
Przed snem koniecznie wypij napar z ziół przeczyszczających.
Dzień 4-5
Wprowadzenie nowych owoców i warzyw. Obowiązują zalecenia z poprzednich dni, ale złagodzone. Zamiast mieszanki soków wolno pić sok z jabłek i marchwi (proporcje dowolne). Jako przegryzka (tylko gdy odczuwasz głód) mogą służyć warzywa i owoce.
Dzień 6
Nowe produkty. Zalecenia, jak w dniach 4-5. Do diety można jednak wprowadzić w minimalnych ilościach kaszę, jajka i ryby.
6-dniowa dieta to tylko wstęp. By kuracja miała sens, po jej zakończeniu powinno się zmienić nawyki żywieniowe. Przynajmniej na 2 miesiące należy wyłączyć z jadłospisu produkty zawierające biały cukier i białą mąkę, konfitury, słodycze, przetwory konserwowane. Warto ograniczyć spożycie tłustych i smażonych potraw. W bardzo małych ilościach można jeść masło, ser, ryby, jajka, mięso. Z mleka najlepiej zrezygnować. Z nabiału dozwolony jest biały tłusty ser (do 50 g dziennie) oraz zsiadłe mleko (nie więcej niż szklanka dziennie). Podstawę pożywienia mają stanowić sałatki, kasze, warzywa, owoce i świeżo wyciśnięte soki. Prof. Tombak nie zaleca także łączenia w czasie posiłku pokarmów białkowych z węglowodanowymi.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.