Podstawą owocowo-warzywnej kuracji oczyszczającej, opracowanej przez Maję Błaszczyszyn, cenionego w Polsce dietetyka i bioterapeutę, są owoce i warzywa jedzone na surowo. Obfitują one w łatwo przyswajalne substancje (witaminy, składniki mineralne, dobre tłuszcze, węglowodany i białko). Przede wszystkim są jednak świetnym źródłem błonnika, który nie tylko oczyszcza, ale również zapobiega uczuciu głodu.
Chociaż w ciągu 10-dniowej diety maksymalnie dostarczysz organizmowi 600 kcal dziennie, nie powinnaś poczuć się źle. Dieta jest szczególnie zalecana osobom z osłabioną odpornością, nadciśnieniem, zbyt wysokim poziomem cholesterolu, kamicą nerkową i żółciową, zwyrodnieniami stawów. Przyspiesza przemianę materii, poprawia nastrój, przywraca blask skórze. Zasady diety zostały opracowane nie tylko dla ludzi chcących zrzucić nadwagę, ale również dla tych, którzy cierpią na chroniczny brak energii i wszystkich chorujących na choroby degeneracyjne i zwyrodnieniowe.
Właściwa dieta oczyszczająca owocowo-warzywna trwa 10 dni. Nie można jednak przejść na nią z marszu. Zanim zacznie się kurację, w dniu ją poprzedzającym należy odstawić napoje pobudzające, tj.: kawę z kofeiną, czarną mocną herbatę, alkohol. Należy zrezygnować z pieczywa, makaronów, płatków zbożowych. Zalecane jest za to lekkie danie bezmięsne. Ostatni posiłek należy zjeść o godzinie 18.00. Powinno to być coś lekkostrawnego, np. porcja sałaty z sosem winegret. Przed snem należy wypić jedną lub dwie filiżanki chińskiej herbaty Ninghong. Można ją kupić w sklepach zielarskich.
Zasada właściwego zestawiania posiłków oparta jest na obserwacji, że pewne kombinacje pokarmów trawione są łatwiej od innych. Organizm nie jest w stanie prawidłowo strawić więcej niż jeden skoncentrowany posiłek w tym samym czasie, a wszystko, co nie jest owocem lub warzywem, jest skoncentrowanym posiłkiem.
Jadłospis na 10 dni:
Dzień 1 i 2. Tylko owoce
Śniadanie: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, rozcieńczony wodą. Można wybrać tylko jeden rodzaj owoców: arbuzy, winogrona, pomarańcze, grapefruity, truskawki, maliny, jagody lub jabłka.
Można jeść je w dowolnych ilościach, gdy poczuje się głód. Jeśli jednak wybrany owoc szybko się znudzi, można zmienić go na inny, pod warunkiem, że nastąpi to dopiero w drugiej połowie dnia, a odstęp między posiłkami z różnych owoców wyniesie minimum dwie godziny. Owoce i sok muszą być świeże, nie konserwowe. Należy zjeść minimum 2 porcje owoców, w ciągu 3 godzinnych okresów.
Dzień 3 do 8. Wprowadzamy warzywa
Śniadanie: codziennie dowolne owoce.
Obiad: duża porcja surówki warzywnej z dodatkiem kiełków, nasion i migdałów. Należy wykorzystywać świeże warzywa, z dowolnymi przyprawami (majonez, sos francuski, sos ziołowy itp.).
Kolacja: warzywa na parze lub duszone.
Przed snem: herbata Ninghong.
Między posiłkami można podjadać, ale wyłącznie owoce, ewentualnie wypić ziołową herbatkę.
Dzień 9 i 10. Nabiał
Śniadanie: świeżo wyciśnięty sok z dowolnych owoców.
II śniadanie: muesli z jogurtem lub mlekiem sojowym.
Obiad: porcja sałaty.
Kolacja: świeżo wyciśnięty sok z warzyw, porcja ryby lub piersi z kurczaka z purée z zielonego groszku lub porcją surówki.
Aby utrzymać efekty odtruwania, należy po zakończeniu kuracji przejść na dietę 1000 kcal (zwykle lekarze zalecają 2 tygodnie). Potem także trzeba uważać: ograniczyć do minimum tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso i słodycze, a nie żałować sobie warzyw, owoców, ryb oraz chudego nabiału.
Przykłady sałatek dla zdrowia według diety Mai Błaszczyszyn:
Sałatka szopska
Składniki: 2-3 papryki słodkie, 1 papryka ostra, 1-2 pomidory, 1 ogórek, 1 cebula, ser oscypek, sól, pieprz, natka.
Przygotowanie: Upieczoną paprykę (może być też surowa) mieszamy z pokrojonymi w kostkę: cebulą, pomidorami i ogórkiem. Na drobnej tarce ścieramy oscypek i łączymy z resztą składników. Doprawiamy wszystko do smaku i posypujemy zieleniną (około 400 kcal).
Przygotowanie: Upieczoną paprykę (może być też surowa) mieszamy z pokrojonymi w kostkę: cebulą, pomidorami i ogórkiem. Na drobnej tarce ścieramy oscypek i łączymy z resztą składników. Doprawiamy wszystko do smaku i posypujemy zieleniną (około 400 kcal).
Sałatka z kabaczków
Składniki: 50 dag kabaczków, 2-3 pomidory, 1-2 łyżki siekanego koperku, ocet 6%, olej, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: Kabaczki obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dołączamy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem (około 620 kcal).
Przygotowanie: Kabaczki obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dołączamy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem (około 620 kcal).
Sałatka z bobu
Składniki: 30 dag bobu, 3 jajka na twardo, 2-3 pomidory, 1 cebula, majonez lub śmietana, koperek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ugotowany bób obieramy z łupin, dodajemy pokrojone w kostkę jajka, pomidory i cebulę, doprawiamy do smaku, x wierzchu posypujemy koperkiem (około 880 kcal).
Przygotowanie: Ugotowany bób obieramy z łupin, dodajemy pokrojone w kostkę jajka, pomidory i cebulę, doprawiamy do smaku, x wierzchu posypujemy koperkiem (około 880 kcal).
Sałatka z jajami i ryżem
Składniki: 4 jajka na twardo, 3 łyżki ryżu, cytryna, szczypiorek, rzodkiewka, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: Do ugotowanego na sypko ryżu dodajemy pokrojone jaja i 1 cytrynę (bez skórki). Doprawiamy do smaku. Całość posypujemy szczypiorkiem i pokrojoną w plastry rzodkiewką (około 910 kcal).
Sałatka jarzynowa
Składniki: 1 kg pomidorów, 1 nieduży kalafior, 25 dag brukselki, kawałek selera, ogórek, 3-4 ziemniaki w mundurkach, mała główka czerwonej kapusty, 25 dag fasolki szparagowej.
Przygotowanie: Kalafior i fasolkę gotujemy. Kapustę szatkujemy i sparzamy. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i dokładnie mieszamy. Sałatkę połączoną z majonezem najlepiej jest podawać po uprzednim schłodzeniu w lodówce (około 820 kcal).
Przygotowanie: Kalafior i fasolkę gotujemy. Kapustę szatkujemy i sparzamy. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i dokładnie mieszamy. Sałatkę połączoną z majonezem najlepiej jest podawać po uprzednim schłodzeniu w lodówce (około 820 kcal).
Sałatka buraczano-orzechowa
Składniki: 25 dag buraków, 7-8 posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka chrzanu, 2 łyżki majonezu, koperek lub natka, sól, cukier.
Przygotowanie: Ugotowane buraki trzemy na grubej tarce, dodajemy orzechy, majonez i chrzan. Posypujemy koperkiem lub natką. Podajemy po uprzednim ochłodzeniu w lodówce
(około 720 kcal).
Przygotowanie: Ugotowane buraki trzemy na grubej tarce, dodajemy orzechy, majonez i chrzan. Posypujemy koperkiem lub natką. Podajemy po uprzednim ochłodzeniu w lodówce
(około 720 kcal).
Sałatka z kalafiora z orzechami
Składniki: 1 kalafior (nieduży), 1 ogórek małosolny, orzechy włoskie, natka pietruszki, 1 pomidor, sok z cytryny, majonez, sól.
Przygotowanie: Kalafior po umyciu moczymy 15 min. w wodzie zakwaszonej cytryną. Następnie rozdzielamy kwiat i poszczególne zząstki kroimy w plastry. Dodajemy do niego pokrojony w kostkę ogórek, majonez i przyprawiamy do smaku. Całość posypujemy siekanymi orzechami i pietruszką. Na wierzchu układamy pomidor w cząstkach (około 750 kcal).
Przygotowanie: Kalafior po umyciu moczymy 15 min. w wodzie zakwaszonej cytryną. Następnie rozdzielamy kwiat i poszczególne zząstki kroimy w plastry. Dodajemy do niego pokrojony w kostkę ogórek, majonez i przyprawiamy do smaku. Całość posypujemy siekanymi orzechami i pietruszką. Na wierzchu układamy pomidor w cząstkach (około 750 kcal).
Sałatka z pora
Składniki: 1 średniej wielkości por (tylko biała część), puszka kukurydzy, puszka ananasa, majonez.
Przygotowanie: Do bardzo drobno posiekanego pora dodajemy dobrze odsączonego i pokrojonego ananasa, kukurydzę i majonez. Wszystkie składniki dobrze mieszamy (około 1050 kcal).
Przygotowanie: Do bardzo drobno posiekanego pora dodajemy dobrze odsączonego i pokrojonego ananasa, kukurydzę i majonez. Wszystkie składniki dobrze mieszamy (około 1050 kcal).
Sałatka z selera naciowego
Składniki: 1 seler naciowy, 2 zielone jabłka ze skórką, 10 dag orzechów laskowych, majonez.
Przygotowanie: Wszystkie składniki drobno kroimy i mieszamy razem z majonezem (około 680 kcal).
Przygotowanie: Wszystkie składniki drobno kroimy i mieszamy razem z majonezem (około 680 kcal).
Sałatka z jarmużu
Składniki: 50 dag jarmużu, 2 jaja na twardo, 1 duża cebula, 2 jabłka, 2 kiszone ogórki, 2 pomidory, sok z ogórków kiszonych, majonez, sól i cukier.
Przygotowanie: Liściu jarmużu, z których wcześniej usuwamy nerwy i ogonki, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i obgotowujemy. Wszystkie składniki rozdrabniamy i mieszamy sałatkę, a następnie zakwaszamy sokiem z ogórków, dodajemy sól i cukier do smaku, polewamy majonezem, posypujemy z wierzchu resztą posiekanych jaj (około 990 kcal).
Sałatka selerowa z koniakiem
Składniki: 2 selery naciowe, orzechy włoskie, 10 dag rokpolu, 1 łyżka koniaku, oliwa, ocet winny, sól, pieprz
Przygotowanie: Do rozgrzanego sera dodajemy koniak, oliwę, ocet, sól i pieprz. Sosem tym polewamy drobno pokrojone selery z orzechami (około 600 kcal).
Przygotowanie: Do rozgrzanego sera dodajemy koniak, oliwę, ocet, sól i pieprz. Sosem tym polewamy drobno pokrojone selery z orzechami (około 600 kcal).
Świeży coctail warzywny
Składniki: 8 dużych marchwi, 1 seler, 1 mały buraczek, 1 średni pomidor, 1 mała papryka czerwona lub zielona, 1 mały pęczek pietruszki lub koperku.
Przygotowanie: Składniki zwirować w sokowirówce. Marchew i seler są podstawą. Pozostałe warzywa są dowolne i można zmieniać i uzupełniać skład soku. Sok ten można przyrządzać codziennie i pić przed obiadem lub kolacją.
Sałatka owocowa
Składniki: 1 brzoskwinia (może być z puszki), 2 plastry ananasa, 1 pomarańcza, 1 jabłko w czerwonej skórce, 5-6 gron czarnych winogron lub garść rodzynek, 1 kiwi, 1 gruszka (obrana ze skórki), 1 banan, plaster arbuza (niekoniecznie), sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w kostkę oraz dodajemy sok z cytryny i ananasa. Pokrojone jabłko należy od razu zalać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Sałatkę najlepiej podawać po schłodzeniu w lodówce (około 820 kcal).
Sałatka „Red Tropic”
Składniki: 2 banany, 2 pomarańcze, 20 dag melona, 50 dag pomidorów, l szklanka słodkiej śmietany, 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie: Kroimy banany w plasterki, pomidory w cząstki, melony w kostkę, a pomarańcze w przepołowione cząstki. Całość mieszamy, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem (około 970 kcal).
Sałatka bananowo-pomidorowa
Składniki: 2 banany, 50 dag pomidorów, 2 jabłka, sok z cytryny, kwaśna śmietana, cukier.
Przygotowanie: Banany, pomidory oraz jabłka kroimy i mieszamy. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy osłodzoną śmietaną (około 620 kcal).
zobacz również:
-
Wszystkie rodzaje diet
-
Zakwaszony organizm
-
Superoksydanty – jak oczyścić organizm: lista produktów niszczących wolne rodniki
-
Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm