Dieta na stres – czyli co jeść aby wzmocnić układ nerwowy?
Wielokrotnie zastanawialiście się jak się ma stres do diety? Kiedy nadmiar obowiązków przytłacza a w domu nie brakuje problemów rodzinnych warto sięgnąć po produkty, w których ukryta jest moc witamin mających na celu wzmocnienie naszego układu odpornościowego i nerwowego. Postaram się wam to przybliżyć.W diecie nie może zabraknąć witaminy z grupy B, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu i walkę ze stresem…
- witiaminę czyli wit. B11 znajdziemy w drożdżach, mleku i kaszach
- źródłem witaminy B2 są przede wszystkim warzywa, np. kapusta, brokuły
- kwas pantotenowy, zwany wit. B15 występuje w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych, np. groch, fasola, soczewica, bób
- Wit. B6 znajdziemy w rybach i mięsie
- Istotna jest również wit. C która odpowiada przede wszystkim za układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcją. Najwięcej wit. C zawierają owoce cytrusowe (pomarańcza, grejpfruty, cytryna) ale także w czerwonej i czarnej porzeczce, kiwi, truskawkach, poziomkach, żurawinie, papryce, pomidorach
Od dawna wiadomo że stres niszczy magnez. Produkty bogate w ten składnik czynią system nerwowy bardziej zrównoważonym. Źródłem magnezu są kakao i gorzka czekolada, orzechy, fasola, płatki owsiane i kiełki. Posiłki powinny zawierać również wielonienasycone kwasy tłuszczowe(orzechy, pestki dyni i słonecznika, oleje roślinne – zimno tłoczone, tłuste ryby). Dieta powinna być bogata w świeże owoce i warzywa. Są one źródłem witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki namnażające się podczas stresu.
Węglowodany złożone są składnikami, które podnoszą poziom serotoniny zwanej hormonem szczęścia. ponadto dodają energii i sił. Dbajmy więc, aby w jadłospisie znalazły się ziarna zbóż, pełnoziarniste, razowe pieczywo, makarony razowe lub z mąki makaronowej (durum) czy semoliny, fasola i inne nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, bób, ciecierzyca, groch), kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak,jaglana, kuskus), ryż brązowy, paraboliczny i dziki, a także ziemniaki.
Czego powinniśmy unikać gdy towarzyszy nam stres?
- alkoholu
- kawy
- napojów (np. cola, napoje energetyzujące, mocna herbata). Zawierają one kofeinę, która zwiększy niepokój i pogorszy koncentrację. Ponadto kawa i herbata wypłukują magnez, a tym samym zwiększa niepokój, rozdrażnienie i pogarsza koncentrację.
- produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe – tłuste mleko i jego przetwory, tłuste gatunki mięs i wędlin, dania typu fast-food, słodycze – są ciężkostrawne, długo zalegają w żołądku, a tym samym mogą nasilić objawy towarzyszące stresowi
- produkty przetworzone – np. słodycze – powodują wahania poziomu glikemii, mogą spowodować hipoglikemię.
zobacz również:
-
Zdrowe i nietuczące przekąski
-
Co jeść po diecie żeby nie przytyć?
-
Indeks glikemiczny – na czym polega?
-
Dieta ryżowa