Dieta na stres – czyli co jeść aby wzmocnić układ nerwowy?

10 września 2018, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Wielokrotnie zastanawialiście się jak się ma stres do diety? Kiedy nadmiar obowiązków przytłacza a  w domu nie brakuje problemów rodzinnych warto sięgnąć po produkty, w których ukryta jest moc witamin mających na celu wzmocnienie naszego układu odpornościowego i nerwowego. Postaram się wam to przybliżyć.W diecie nie może zabraknąć witaminy z grupy B, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu i walkę ze stresem…

stres

  • witiaminę czyli wit. B11 znajdziemy w drożdżach, mleku i kaszach
  • źródłem witaminy B2 są przede wszystkim warzywa, np. kapusta, brokuły
  • kwas pantotenowy, zwany wit. B15 występuje w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych, np. groch, fasola, soczewica, bób
  • Wit. B6 znajdziemy w rybach i mięsie
  • Istotna jest również wit. C która odpowiada przede wszystkim za układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcją. Najwięcej wit. C zawierają owoce cytrusowe (pomarańcza, grejpfruty, cytryna) ale także w czerwonej i czarnej porzeczce, kiwi, truskawkach, poziomkach, żurawinie, papryce, pomidorach

rybka

Od dawna wiadomo że stres niszczy magnez. Produkty bogate w ten składnik czynią system nerwowy bardziej zrównoważonym. Źródłem magnezu są kakao i gorzka czekolada, orzechy, fasola, płatki owsiane i kiełki. Posiłki powinny zawierać również wielonienasycone kwasy tłuszczowe(orzechy, pestki dyni i słonecznika, oleje roślinne – zimno tłoczone, tłuste ryby). Dieta powinna być bogata w świeże owoce i warzywa. Są one źródłem witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki namnażające się podczas stresu.

czekol

Węglowodany złożone są składnikami, które podnoszą poziom serotoniny zwanej hormonem szczęścia. ponadto dodają energii i sił. Dbajmy więc, aby w jadłospisie znalazły się ziarna zbóż, pełnoziarniste, razowe pieczywo, makarony razowe lub z mąki makaronowej (durum) czy semoliny, fasola i inne nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, bób, ciecierzyca, groch), kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak,jaglana, kuskus), ryż brązowy, paraboliczny i dziki, a także ziemniaki.

kaszka

 

Czego powinniśmy unikać gdy towarzyszy nam stres?

  • alkoholu
  • kawy
  • napojów (np. cola, napoje energetyzujące, mocna herbata). Zawierają one kofeinę, która zwiększy niepokój i pogorszy koncentrację. Ponadto kawa i herbata wypłukują magnez, a tym samym zwiększa niepokój, rozdrażnienie i pogarsza koncentrację.
  • produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe – tłuste mleko i jego przetwory, tłuste gatunki mięs i wędlin, dania typu fast-food, słodycze – są ciężkostrawne, długo zalegają w żołądku, a tym samym mogą nasilić objawy towarzyszące stresowi
  • produkty przetworzone – np. słodycze – powodują wahania poziomu glikemii, mogą spowodować hipoglikemię.

 

fast

 

zobacz również:

 

  1.   Zdrowe i nietuczące przekąski

  2.   Co jeść po diecie żeby nie przytyć?

  3.    Indeks glikemiczny – na czym polega?

  4.    Dieta ryżowa

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...