Dieta na stres – czyli co jeść aby wzmocnić układ nerwowy?

10 września 2018, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Wielokrotnie zastanawialiście się jak się ma stres do diety? Kiedy nadmiar obowiązków przytłacza a  w domu nie brakuje problemów rodzinnych warto sięgnąć po produkty, w których ukryta jest moc witamin mających na celu wzmocnienie naszego układu odpornościowego i nerwowego. Postaram się wam to przybliżyć.W diecie nie może zabraknąć witaminy z grupy B, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu i walkę ze stresem…

stres

  • witiaminę czyli wit. B11 znajdziemy w drożdżach, mleku i kaszach
  • źródłem witaminy B2 są przede wszystkim warzywa, np. kapusta, brokuły
  • kwas pantotenowy, zwany wit. B15 występuje w produktach zbożowych i nasionach roślin strączkowych, np. groch, fasola, soczewica, bób
  • Wit. B6 znajdziemy w rybach i mięsie
  • Istotna jest również wit. C która odpowiada przede wszystkim za układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcją. Najwięcej wit. C zawierają owoce cytrusowe (pomarańcza, grejpfruty, cytryna) ale także w czerwonej i czarnej porzeczce, kiwi, truskawkach, poziomkach, żurawinie, papryce, pomidorach

rybka

Od dawna wiadomo że stres niszczy magnez. Produkty bogate w ten składnik czynią system nerwowy bardziej zrównoważonym. Źródłem magnezu są kakao i gorzka czekolada, orzechy, fasola, płatki owsiane i kiełki. Posiłki powinny zawierać również wielonienasycone kwasy tłuszczowe(orzechy, pestki dyni i słonecznika, oleje roślinne – zimno tłoczone, tłuste ryby). Dieta powinna być bogata w świeże owoce i warzywa. Są one źródłem witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki namnażające się podczas stresu.

czekol

Węglowodany złożone są składnikami, które podnoszą poziom serotoniny zwanej hormonem szczęścia. ponadto dodają energii i sił. Dbajmy więc, aby w jadłospisie znalazły się ziarna zbóż, pełnoziarniste, razowe pieczywo, makarony razowe lub z mąki makaronowej (durum) czy semoliny, fasola i inne nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, bób, ciecierzyca, groch), kasze (gryczana, jęczmienna, pęczak,jaglana, kuskus), ryż brązowy, paraboliczny i dziki, a także ziemniaki.

kaszka

 

Czego powinniśmy unikać gdy towarzyszy nam stres?

  • alkoholu
  • kawy
  • napojów (np. cola, napoje energetyzujące, mocna herbata). Zawierają one kofeinę, która zwiększy niepokój i pogorszy koncentrację. Ponadto kawa i herbata wypłukują magnez, a tym samym zwiększa niepokój, rozdrażnienie i pogarsza koncentrację.
  • produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe – tłuste mleko i jego przetwory, tłuste gatunki mięs i wędlin, dania typu fast-food, słodycze – są ciężkostrawne, długo zalegają w żołądku, a tym samym mogą nasilić objawy towarzyszące stresowi
  • produkty przetworzone – np. słodycze – powodują wahania poziomu glikemii, mogą spowodować hipoglikemię.

 

fast

 

zobacz również:

 

  1.   Zdrowe i nietuczące przekąski

  2.   Co jeść po diecie żeby nie przytyć?

  3.    Indeks glikemiczny – na czym polega?

  4.    Dieta ryżowa