Dieta lodowa | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta lodowa

10 czerwca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Powszechnie wiadomo, że większość diet polega na odmawianiu sobie smakołyków, a takim właśnie są lody. Dietetycy nazywają to syndromem zakazanego owocu – kiedy nam czegoś nie wolno, to tym bardziej skupiamy na tym uwagę. I właśnie dla większości odchudzających się tym zakazanym owocem są lody. Ale w cale tak nie musi być.
Dieta lodowa ma wiele zalet: nie tylko pomaga schudnąć, ale też dobrze służy zdrowiu. Lody wzmacniają organizm i zmniejszają ryzyko tak poważnych chorób jak osteoporoza, nadciśnienie, niektóre rodzaje nowotworu czy kamica nerkowa. Dzięki lodowym przysmakom można: mieć zdrowe, mocne kości, szybciej spalać tłuszcz, uregulować ciśnienie, złagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego, zapobiec rakowi okrężnicy, zmniejszyć prawdopodobieństwo udaru, poprawić odporność i zapobiec powstawaniu kamieni nerkowych. Tajemnicą skuteczności diety lodowej jest wapń. Jego niedobór to wada większości jadłospisów. Zapotrzebowanie organizmu na wapń w pełni zaspokaja tylko 14% kobiet w wieku 20-50 lat i zaledwie 4% pań po pięćdziesiątce. Ich dieta dostarcza średnio 652 mg wapnia, podczas gdy zalecana dawka dzienna to 1000 mg – dla kobiet do 50-tego roku życia i 1200 mg – dla starszych. Poważne są także niedobory wapnia w jadłospisach mężczyzn. Tymczasem podczas badań nad czynnikami wpływającymi na zjawiska tycia i chudnięcia okazało się, że bardzo ważną rolę odgrywa w nich właśnie wapń. Dieta bogata w ten pierwiastek zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Kiedy wapnia brakuje, komórki gromadzą tłuszcz i powiększają swoją objętość. Przeprowadzono eksperymenty, które dowiodły, że znaczenie ma nie tylko ilość, ale także postać wapnia. Osoby z nadwagą łykające preparaty wapniowe spalały o 26% kalorii i o 38% tłuszczu więcej niż ochotnicy, którzy odchudzali się w ten sam sposób, ale nie brali wapnia. Wyniki były jeszcze lepsze, gdy wapń pochodził z naturalnych źródeł, przede wszystkim z nabiału. Niektórym odchudzającym się podawano trzy posiłki dziennie o łącznej zawartości wapnia 1200-1300 mg. Spalili oni o 70% kalorii i o 64% tłuszczu więcej niż pozostali uczestnicy eksperymentu. Naukowcy prowadzący te badania zaliczyli do nabiału lody zawierające mleko. Powszechnie wiadomo, że wapń jest niezbędny do budowy i utrzymania zdrowych, mocnych kości. Ale stwierdzono, że ma on ogromne znaczenie w zapobieganiu takich schorzeń jak rak okrężnicy i nadciśnienie. W Narodowym Instytucie Zdrowia w USA dowiedziono, że jedzenie trzech porcji niskotłuszczowego nabiału (plus 8-9 porcji warzyw i owoców) dziennie może w ciągu 2 tygodni obniżyć ciśnienie krwi równie skutecznie jak leki. Lody traktowane są tak, jak niskotłuszczowy nabiał. Lody zaspokajają apetyt dużo lepiej niż większość innych smakołyków. Nie warto ich sobie odmawiać z jeszcze jednego powodu. Dietetycy nazywają go syndromem zakazanego owocu – kiedy wiemy, że czegoś nam nie wolno, skupiamy na tym uwagę. To sprawia, że rośnie pożądanie i coraz więcej wysiłku trzeba włożyć w to, by zapanować nad apetytem. Dla większości odchudzających się osób lody to właśnie taki zakazany owoc. To jednak nie powód, by sięgać od razu po litrowe opakowanie dowolnych lodów. Jak wszystko, co jemy w nadmiarze, odłożą się one w postaci tłuszczu. Co innego, jeśli potraktujemy lody jako stały element racjonalnej diety. Plan dietetyczny, dzięki któremu można co dzień rozkoszować się lodami i chudnąć, powstał w Stanach Zjednoczonych, gdzie przeciętny mieszkaniec zjada 40 litrów lodów rocznie. Plan ten jest jednak na tyle prosty, że bez trudu da się dostosować do każdych warunków.

Przykładowy jadłospis:

Dieta ta nie przekracza 1500 kalorii – dla pań i 2000 – dla panów. To o 300-500 kalorii mniej niż wynosi wartość energetyczna naszego przeciętnego jadłospisu. Wynika z tego, że kobiety mogą schudnąć 15, a mężczyźni nawet 25 kg w ciągu roku. Codziennie należy zjeść jakiś lodowy przysmak. Zakładając, że szklanka wybranych przez Ciebie lodów będzie miała do 250 kalorii, możesz zjeść właśnie tyle (mężczyźni 1,5 szklanki) lub mniejszą porcję, jeśli lody okażą się bardziej kaloryczne.
Śniadanie (dla kobiet: ok. 330 kalorii, dla mężczyzn: ok. 430 kalorii):
1) Bułka i sałatka: kajzerka z 2 łyżkami chudego twarożku i szklanka chudego mleka; szklanka sałatki owocowej. Mężczyźni mogą zjeść 2 bułki plus mleko i sałatka.
2) Płatki z owocami: szklanka płatków pełnoziarnistych, szklanka świeżych lub mrożonych jagód, szklanka chudego mleka i łyżeczka cukru (niekoniecznie). Mężczyźni: dodatkowo 1 pełnoziarnisty tost z dietetyczną margaryną.
3) Koktajl: 250 g jogurtu 0% (nie więcej niż 120 kalorii na szklankę) zmiksowanego z 1/2 szklanki truskawek, łyżeczką cukru i małym bananem. Do tego 3 herbatniki. Mężczyźni: 3 dodatkowe herbatniki.
4) Gofry: 2 gofry (mogą być gotowe, odgrzane w tosterze) polane szklanką zmiksowanych truskawek z 2 łyżeczkami miodu. Do tego 1/2 szklanki chudego mleka. Mężczyźni: 4 łyżeczki miodu i cała szklanka mleka.
5) Przekąska do pracy: batonik albo wafelek śniadaniowy (nie więcej niż 150 kalorii), 250 g chudego mleka i duże jabłko. Mężczyźni: dodatkowo 6 połówek suszonych moreli i 8 migdałów.
Obiad (dla kobiet: ok. 365 kalorii, dla mężczyzn: ok. 430 kalorii):
1) Lasagne: kwadracik lasagne (10 x 10 cm) z sosem bolognese (mięsno-pomidorowym) i 2 łyżkami tartego parmezanu, do picia może być cola light. Mężczyźni: dodatkowa porcja parmezanu.
2) Barszcz i paszteciki: 2 średnie paszteciki z pieczarkami i filiżanka czystego czerwonego barszczu. Mężczyźni: sałatka z pomidorów i papryki.
3) Naleśniki: 2 naleśniki z serem polane śmietaną. Do picia szklanka soku grejpfrutowego lub pomarańczowego rozcieńczonego wodą. Mężczyźni: dodatkowo brzoskwinia na deser.
4) Ryba po grecku: 200 g ryby po grecku i 2 kromki pełnoziarnistego chleba. Do picia herbata bez cukru. Mężczyźni: jabłko na deser.
5) Sałatka: szklanka sałaty, 3 łyżki gotowanej fasoli, 1,5 szklanki surowych warzyw, 1/2 szklanki tuńczyka, 2 łyżki siekanego jajka lub sera oraz sos light plus mała kromka chleba. Mężczyźni mogą dorzucić 2 łyżki grzanek.
Obiad (dla kobiet: ok. 390 kalorii, dla mężczyzn: ok. 515 kalorii):
1) Zupa ogórkowa i kurczak: talerz zupy ogórkowej nie zabielanej śmietaną. Na drugie danie pierś kurczaka z grilla, pół szklanki ryżu i sałatka grecka. Mężczyźni mogą zjeść pierś kurczaka w panierce.
2) Pizza wegetariańska: kawałek dużej pizzy na cienkim spodzie z 2 rodzajami warzyw (np. pieczarki i papryka), sałatka przygotowana z 1 szklanki mieszanki warzyw zielonolistnych, 1/2 szklanki siekanych warzyw i 2 łyżki sosu light. Mężczyźni: jedno jasne piwo.
3) Pulpety z kaszą gryczaną: pół szklanki kaszy gryczanej i 2 pulpety w sosie grzybowym, surówka z białej kapusty z marchewką i sosem musztardowym. Mężczyźni: 3 pulpety.
4) Leczo: 1,5 szklanki leczo z chudym mielonym mięsem, do tego sałatka z łyżką odtłuszczonego sosu. Mężczyźni: do leczo mogą dorzucić 2 łyżki tartego chudego sera i kilka słonych paluszków.
5) Fasolka po bretońsku: miseczka fasolki po bretońsku i kajzerka. Mężczyźni: kawałek chudej kiełbasy pokrojonej w kostkę dołożonej do fasolki.
6) Pierogi z jagodami: 8 pierogów z jagodami, polanych 2 łyżkami śmietany (o zawartości 12% tłuszczu) i posypanych łyżeczką cukru. Mężczyźni mogą zjeść nawet 12 pierogów, polewając je 3 łyżkami śmietany.
Kolacja (dla kobiet: ok. 165 kalorii, dla mężczyzn: ok. 215 kalorii):
1) Mleko i owoce: duża szklanka mleka i dowolny owoc. Mężczyźni: dodatkowo 5 małych precelków.
2) Jogurt: 250ml chudego jogurtu i 3 suszone śliwki. Mężczyźni: dodatkowo 4 łyżeczki mieszanki studenckiej (orzechy i suszone owoce).
3) Koktajl brzoskwiniowy: 250 ml jogurtu brzoskwiniowego zmiksowane z brzoskwinią i 1-2 kostkami lodu. Mężczyźni: plus 2 krakersy.
4) Sałatka owocowa: pokrojone w kostkę: gruszka, banan, brzoskwinia, jedno kiwi i mała kiść winogron. Mężczyźni: plus 4 herbatniki.

Przepisy na lody:

W cukierniach i restauracjach możemy spotkać wiele lodowych deserów. Najczęściej składają się na nie gałki lodów, bita śmietana, owoce i polewy o różnych smakach. Lody można przyrządzać na różne sposoby i podawać je nawet na ciepło, jako słodkie zakończenie posiłku i wyrafinowany deser.
Granita to włoski, a dokładnie sycylijski deser, robiony z wody, cukru i dodatków smakowych. Przygotowuje się go w maszynie do lodów, a podaje w postaci pół zmrożonej. We Włoszech najpopularniejsza jest granita kawowa i migdałowa – Sycylijczycy mają w zwyczaju spożywanie jej na śniadanie wraz z brioszką. Sorbet od granity różni się dodatkiem owoców, lub wina czy likieru, ma nieco inną konsystencję i jest jednym z najstarszych lodowych deserów – właściwie od niego zaczęły się eksperymenty z produkcją lodów. Istnieją jeszcze sherbety – od sorbetów różnią się niewielkim dodatkiem mleka bądź śmietany.
Granita cytrynowa
Składniki: 450 ml wody, 120 g cukru, 220 ml soku z cytryny, starta skórka z 1 cytryny.
Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Dodać sok z cytryny oraz skórkę. Syrop przelać do pojemnika i odstawić do zamrażalnika na 3-4 godziny. Po tym czasie pojemnik wstawić do gorącej wody, by wyjąć lodowy blok, który następnie rozbija się na spore kawałki i miksuje w robocie kuchennym o dużej mocy, tak aby z masy lodowej powstały małe kryształki. Zmiksowanym lodem napełnić szklanki.
W kuchni azjatyckiej i w Meksyku popularny jest deser, dość dla nas nietypowy, a mianowicie smażone lody. Kulki lodów schładzane są do bardzo niskiej temperatury, dzięki czemu później nie topią się, a następnie panieruje się je w płatkach kukurydzianych lub pokruszonych ciastkach, i smaży na głębokim tłuszczu. Podaje się posypane cukrem lub cynamonem, z dodatkiem mięty, miodu czy bitej śmietany. Pieczona Alaska, zwana również norweskim omletem, to amerykański deser, na który składa się biszkopt i lody otulone bezą. Deser podpieka się tylko kilka minut, podczas których lody nie zdążą się roztopić, a beza zbrązowi się. Deser podaje się na ciepło, a lodowe wnętrze jest zimne i orzeźwiające. Wariacją jest Bombe Alaska, którą podaje się polaną ciemnym rumem i podpaloną. Specjalista kuchni molekularnej, Nicholas Kurti, w 1969 roku wyprodukował odwrotną wersję Pieczonej Alaski – z ciepłym środkiem i lodową skorupką. Z całą pewnością osoby, które miały okazję zakosztować tego przysmaku, były przyjemnie zaskoczone.
Baked Alaska
Składniki: 1 chałka lub spód biszkoptowy, 1,5 litra lodów waniliowych, likier pomarańczowy, 5 białek, 3/4 szklanki cukru, szczypta soli.
Przygotowanie: Spód tortownicy wyłożyć biszkoptem lub chałką obraną ze skórki, pokrojoną w 2-cm plastry. Skropić likierem. Na środek ciasta wyłożyć lody, zostawiając sporo miejsca dookoła na bezę. Całość wstawić do zamrażarki (można przygotować wcześniej). Ubić pianę z białek, stopniowo dodać cukier i sól; kiedy piana jest sztywna, gładka i błyszcząca, skończyć ubijanie. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Równą, grubą warstwą piany z białek obłożyć lody, zakrywając cały spód. Uformować pianę w liczne czubki (nie rozsmarowywać na płasko). Wstawić do piekarnika na ok. 12 min. podawać natychmiast.
W Honk Kongu Pieczona Alaska znana jest jako „Flame on the Iceberg” czyli płomień na lodowcu. Deser składa się z biszkoptu, lodów i śmietanki na wierzchu, polewa się go syropem i whisky a następnie podpala i podaje płonący – stąd też nazwa tego smakołyku.
Melba to brzoskwiniowy deser lodowy, stworzony w roku 1892 dla australijskiej śpiewaczki Nellie Melba. Mąż artystki wydał na jej cześć przyjęcie w londyńskim hotelu Savoy i zażyczył sobie specjalnie skomponowanego deseru dla żony. Georges Escoffier, szef kuchni wynajęty specjalnie na tę okazję, stworzył słodkie arcydzieło – lody waniliowe połączył z ugotowanymi w syropie brzoskwiniami i galaretką malinową. Deser wzbudził zachwycenie, nic więc dziwnego, że dziś ze słowem „melba” kojarzą nam się właśnie lody z brzoskwiniami i malinami, a nie słynna w swoim czasie śpiewaczka.
Melba
Składniki: lody waniliowe, brzoskwinie: 3 sztuki, puree malinowe: 6 łyżek, 1 i 1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie: W małym garnku zagotować 1/2 litra wody. Gdy będzie wrzała dosypać cukru i gotować na małym ogniu aż powstanie syrop. Następnie wrzuć do niego brzoskwinie i kilka minut gotować. Gdy owoce będą miękkie wyjąć je i odsączyć. Lody przełożyć do pucharków, a na nich ułożyć kawałki brzoskwiń. Polać puree malinowym.
Lody z zielonej herbaty
Składniki: lody śmietankowe (ze sklepu), zielona japońska herbata macha (zmielona na proszek).
Przygotowanie: Lody wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej, aby trochę zmiękły. Dodać zmieloną zieloną herbatę i szybko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulki łyżką do lodów. Udekorować listkiem melisy lub mięty.
Lody miętowe
Składniki: 1 pęczek mięty, 1 limonka, 4 żółtka, 1/2 litra mleka, 15 dag cukru, 1 laska wanilii.
Przygotowanie: Rozcietą wzdłuż laskę wanilii włożyć do garnka z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia. Do mleka wrzucić połowę pęczka mięty, zdjąć garnek z ognia i odstawić na 15 min. Wyjąć miętę i wanilię. Ubić żółtka z cukrem. (Powinna powstać jasna i pulchna masa). Ciągle mieszając, dolać ciepłe mleko. Wlać z powrotem do garnka. Garnek ustawić na małym ogniu i mieszać masę drewnianą łyżką, aż zgęstnieje. W żadnym wypadku nie można doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do ostudzenia. Podawać lody z sałatką owocową z brzoskwiń i malin przyprawioną sokiem z limonki i liściem mięty.
Lody pistacjowe
Składniki: 3/4 szklanki obranych niesolonych pistacji, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki pełnego mleka (lub śmietany kremówki), kilka kropli olejku migdałowego, 5 żółtek, posiekane pistacje do posypania.
Przygotowanie: Zmiksować w blenderze pistacje z 1/4 szklanki cukru. Przesypać do rondla, wymieszać z mlekiem i olejkiem, zagotować. Utrzeć żółtka z resztą cukru. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewać gorące mleko pistacjowe. Masę ponownie przełożyć do rondelka, w którym gotowało się mleko, ciągle mieszając podgrzewać, aż masa zacznie gęstnieć. Przełożyć do metalowej miseczki, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Potem przełożyć do zamrażalnika na 3 godziny i zamrażać, co jakiś czas mieszając. Najłatwiej robi się to w maszynce do lodów. Gotowe lody przełożyć do pucharków lub salaterek, posypać grubo pokrojonymi pistacjami.
Jasne lody kawowe
Składniki: 300 ml mleka, 50 g ziaren kaw, 250 ml bitej śmietany, 4 średnie żółtka, 100 g cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 50 g czekolady o smaku mokka.
Przygotowanie: Mleko zagotować i zalać nim ziarna kawy, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Przelać przez sitko, tak aby odcedzić 250 ml mleka. Wymieszać ze śmietaną i ponownie zagotować. Żółtko, cukier i cukier waniliowy ubić do konsystencji kremu i na końcu delikatnie dodać mleko kawowe, cały czas mieszając. Mieszankę wlać z powrotem do garnka i na średnim ogniu, cały czas mieszając, podgrzewać aż stanie się gęsta (nie wolno gotować). Wlać do salaterki, postawić w bardzo zimnej wodzie i ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Masę włożyć do maszynki do lodów i zamrozić. Czekoladę drobno posiekać dodać do lodów tuż przed końcem cyklu mieszania. Ewentualnie, włożyć masę jeszcze na krótko do zamrażarki.
Lody czekoladowe
Składniki: 900 ml śmietany kremówki, 45 dag czekolady deserowej, 150 ml wody, 3/4 filiżanki cukru, 4 żółtka.
Przygotowanie: Cukier rozmieszać z wodą i podgrzewać przez 5 min. Czekoladę połamać i dodać do wody, rozpuścić, a następnie ostudzić. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę i wymieszać z masą czekoladową. Zamrozić.
Lody wiśniowe
Składniki: 500 g wiśni, bardzo dojrzałych i słodkich, 100 g cukru drobnego, 1/4 l mleka, 200 g śmietany (30%).
Przygotowanie: Wiśnie wydrylować, zmiksować z cukrem i dobrze schłodzonym mlekiem. Śmietanę lekko ubić i wymieszać z mlekiem wiśniowym. Masę wstawić na 20 minut do zamrażalnika, po czym przełożyć do maszynki do lodów na ok. 60 min.
Lody orzechowe
Składniki: 8 jaj, 20 dkg cukru kryształu, 1 litr śmietany 30%, 15 dkg orzechów mielonych.
Przygotowanie: Śmietanę ubić i wstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Gdy masa jajeczna będzie gładka, dodać orzechy i wcześniej ubitą śmietanę. Szybko wymieszać przełożyć do pucharków i zmrozić.
Lody jagodowe
Składniki: 750 ml chudej śmietany, 2 łyżki mąki przennej, 250 g świeżych jagód, 2 łyżki wody, 3 żółtka, 200 g cukru, 1,5 łyżeczki esencji waniliowej.
Przygotowanie: Zagotować śmietanę. Następnie mąkę połączyć z wodą i dodać do śmietany. Wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem i powoli dodawać wraz z aromatem do śmietany. Podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Nie dopuścić do zagotowania. Odstawić i ostudzić. Na końcu dodać jagody (całe lub zmiksowane) i zamrozić.
Lody truskawkowe
Składniki: 30 dag świeżych truskawek, 1 jogurt naturalny duży 1,5% tłuszczu, cukier do smaku.
Przygotowanie: Wrzucić wszystko do miksera (oprócz truskawek) i miksować dopóki nie powstanie jednolita masa. Truskawki dodać na końcu i tylko delikatnie wymieszać. Przełożyć do pucharków, przykryć i włożyć do zamrażalnika na ok. 1-2 godzin. Podawać ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną, migdałami.
Lody bananowe
Składniki: 3-4 banany, obrane i pokrojone, ¼ łyżeczki esencji waniliowej, 3-4 łyżki cukru, 150 ml maślanki lub jogurtu.
Przygotowanie: Kawałki bananów ułożyć na blaszce i wstawić do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po zamrożeniu banany zmiksować, dodając esencję waniliową, cukier i połowę maślanki. Maślankę należy wlewać stopniowo. Miksować wszystko do czasu uzyskania gładkiej, kremowej masy. Przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
Lody morelowe
Składniki: 175 g maślanki lub jogurtu, 2 łyżki soku cytrynowego, utarta skórka z 1/2 cytryny, cukier do smaku, 6-8 dojrzałych moreli, kilka listków mięty.
Przygotowanie: Jogurt zmiksować na masę kremową dodając sok i skórkę cytrynową oraz cukier. Morele naciąć, sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Zrobić puree z moreli i połączyć z jogurtem. Włożyć do zamrażalnika na 2-3 godziny, mieszając co jakiś czas. Lody przełożyć do pucharków i przybrać miętą.
Dodała: Marta



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dieta lodowa

  1. avatar Kasiula pisze:

    nawet lody można podawać z otrębami pszennymi – błonnik powoduje lepszą pracę jelit

Dodaj komentarz