Dieta jajeczna – na czym polega i jakie przynosi efekty?

22 maja 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Dietę jajeczną opracowali amerykańscy dietetycy z kliniki MAYO, w ramach zwalczania otyłości. Przynosi natychmiastowe efekty, ale jest monotonna, nie powinno się jej stosować dłużej niż 14 dni i wiąże się bardzo często z efektem jojo.

Bazą  tej diety są jajka, które są głównym źródłem białka. Istnieje kilka wersji tej diety, ponieważ można jajka serwować z warzywami i drobiem lub rybą. Jajka należy spożywać gotowane na twardo, 3 razy dziennie – na śniadanie, obiad i kolację. Dietetycy zgodnie przyznają, że kurze jajka to bogactwo minerałów, substancji odżywczych i witamin, do tego mają najważniejszą zaletę dla odchudzających się: są niskokaloryczne i skutecznie hamują apetyt, dając uczucie sytości na długo.

Jedno jajko to tylko 70 kalorii, ich pełnowartościowe białko jest wspaniale przyswajane przez nasz organizm.Proteiny zawarte w kurzym jajku przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu. Najzdrowsze jest jednak żółtko, które zawiera spore ilości witaminy A, B1, B12, D, ryboflawiny oraz kwasu foliowego.

 

Spożywanie jednak przez dłuższy czas samych jajek, spowodowałoby u nas zły nastrój, zmęczenie i brak energii oraz kłopoty z przemianą materii, tak więc do naszej diety jajecznej wprowadzamy różne warzywa i owoce, ale te niskokaloryczne, które mają za zadanie poprawę perystaltyki jelit oraz hamowanie uczucia głodu.

Na czym polega dieta?

Dieta jajeczna polega na spożywaniu w ciągu całego dnia w sumie 6 jaj, ale gotowanych nie dłużej niż 10 minut, ponieważ wtedy zachowamy wszystkie wartości odżywcze. Przez całą dietę musimy bardzo skrupulatnie przestrzegać wszystkich wskazówek i planu diety oraz koniecznie wypijać do 3 litrów wody mineralnej lub zielonej herbaty dziennie, bowiem wspomaga to wypłukiwanie z organizmu toksyn i produktów przemiany materii.

Raz na kilka dni wolno nam ugotować rybę lub pierś z kurczaka. Pierwsze efekty widać już po kilku dniach – w zależności od predyspozycji organizmu można zrzucić nawet do pięciu kilogramów. Warto jednak pamiętać, iż powrót po kilku tygodniach stosowania diety jajecznej do normalnego jedzenia, może spowodować efekt jojo.

Wady diety jajecznej

Oprócz niewątpliwej utraty wagi, dieta jajeczna może mieć jednak skutki uboczne. Niektóre z osób stosujących tę dietę, skarżyły się na bóle głowy, omdlenia, poczucie rozbicia czy kłopoty z metabolizmem. Powodem jest zbyt mała ilość kalorii, którą dostarczamy naszemu organizmowi, przez co zmuszony jest on do korzystania z zapasów energii czyli wzmożonego spalania tkanki tłuszczowej. Starajmy się zaopatrzyć w jajka z wolnego wybiegu, a najlepiej od znajomego rolnika lub właściciela gospodarstwa, który hoduje szczęśliwe kury znoszące najzdrowsze jajka.. Zanim więc zdecydujemy się na dietę jajeczną, skonsultujmy ją z naszym lekarzem lub dietetykiem, zwłaszcza jeśli mamy kłopoty z układem krążenia.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie


2 jajka na twardo, grejpfrut lub banan

Obiad

2 jajka, sałatka selerowa lub marchewka z groszkiem

Kolacja

2 jajka, owoc (pomarańcza, jabłko, mandarynka, gruszka itp.), filet z ryby lub pierś z kurczaka (raz w tygodniu).

 

zobacz również:

Dieta ryżowa – przepisy na lekkie i zdrowe dania z ryżu

Dietetyczne koktajle – przepisy

Czy zielona herbata odchudza?

Diety zdrowia i długowieczności