Podobno na świecie jest kilka tysięcy różnych diet, niektóre z nich są uznawane za zbyt obciążające organizm i wręcz szkodliwe. Są jednak sprawdzone diety, których spożywanie stosowanie zapewnia witalność, zdrowie i szczupłą sylwetkę, poniżej prezentujemy kilka takich diet, które na pewno nikomu nie zaszkodzą, jeśli jednak masz jakieś wątpliwości radzimy konsultację z doświadczonym dietetykiem:
Dieta z Okinawy
Swoją nazwę zawdzięcza temu, że wielu mieszkańców japońskiego archipelagu dożywa 100 lat. Tajemnica ich długowieczności kryje się w odżywianiu, opartym głownie na ryżu, produktach sojowych, różnorodnych warzywach, owocach morza oraz zielonej herbacie, ale także w przyzwyczajeniu do nieobjadania się, w wyborze świeżych i barwnych pokarmów oraz sposobach przygotowywania i delikatnego gotowania potraw.
Pożywienie jest ubogie w tłuszcze, lecz bogate w kwasy omega-3, z wysoką zawartością witamin, minerałów i przeciwutleniaczy oraz niskokaloryczne.
Dieta ta sprzyja utracie wagi i chroni przed zaburzeniami przemiany materii, chorobami sercowo-naczyniowymi i nowotworami. UWAGA, zawiera zbyt mało białek zwierzęcych.
Dieta kreteńska (lub śródziemnomorska)
Bardziej chodzi tu o dietę prozdrowotną niż odchudzającą. Jej dobroczynne oddziaływanie na układ sercowo-naczyniowy jest znany już od lat 50. XX wieku.
Do jej menu zalicza się owoce i warzywa, świeże lub suszone, zboża, oliwa, z oliwek, lecz niewiele tłuszczów zwierzęcych, ryby, białe mięso, jajka, jedzone kilka razy w tygodniu.
Metoda Kousmine
Metoda ta, opracowana przez doktor C. Kousmine, pionierkę zdrowego odżywiania, bazuje na zmniejszeniu spożycia tłuszczów (przede wszystkim zwierzęcych), jajek i mięsa, pokarmów przetworzonych, cukru, czekolady, alkoholu. Stawia przede wszystkim na surowe warzywa i owoce, pełne zboża oraz – ogólnie – pokarmy nieprzetworzone i nierafinowane. Może być zalecane płukanie jelit, głodówki oraz uzupełnienie diety witaminami i minerałami.
Dieta ta ma punkty styczne z ogólnymi zaleceniami żywieniowymi dzięki dużej zawartości błonnika oraz niskiej zawartości tłuszczów i cukrów prostych.
Dieta przeciwzapalna doktora Weila
Ten amerykański lekarz opracował półwegetariańską dietę, aby zapobiegać zaburzeniom odporności na tle zapalnym.
Bazuje ona na pokarmach bogatych w błonnik i ubogich w tłuszcze, jest uzupełniona w witaminy i minerały. UWAGA, może spowodować problemy jelitowe.
Dieta Seignaleta
Opracowana przez francuskiego lekarza J. Seignaleta, dieta ta ma na celu zapobiegać różnym chorobom (tj. stwardnienie tętnic, reumatoidalne zapalenie stawów, nowotwór, stwardnienie rozsiane, depresja, cukrzyca, astma) i leczyć je.
Zaleca powrót do pozbawionej toksyn żywności naszych przodków, w miarę możliwości pochodzącej z rolnictwa biologicznego, wykluczając mleko zwierzęce i jego pochodne, zboża zawierające gluten oraz pokarmy gotowane w temperaturze powyżej 110°C. Zalecone jest uzupełnienie diety witaminami i minerałami. UWAGA, świadectwa chorych mówią o polepszeniu ich stanu zdrowia, lecz korzyści płynące z tej diety nie są naukowo udowodnione.
Dieta The Zone
Zwana również dietą gwiazd, została opracowana przez Amerykanina Barry’ego Searsa. Ma ona na celu zachowanie stałego poziomu glukozy we krwi i dzięki temu utrzymania w równowadze wydzielenia insuliny – hormonu niezbędnego do przemiany cukrowej w organizmie.
Bogata w białka i uboga w węglowodany (30% białek, 30% tłuszczów, 40% węglowodanów), nie wyklucza żadnego pokarmu, lecz nakazuje zmniejszenie spożycia węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym jak również tłustych mięs, podrobów, zółtek jak itp. UWAGA, dieta może spowodować niedobór błonnika i witamin z grupy B w zamian za umiarkowaną utratę wagi.
Chronoodżywianie
Dieta zaproponowana przez Francuza A. Delabos’a polega na tym, że reorganizuje posiłki w zależności od rytmów biologicznych.
Śniadanie jest bogate w lipidy, obiad w białka i węglowodany złożone, podwieczorek jest słodki, a kolacja lekka. Zalecane jest uzupełnienie diety witaminami i minerałami.
Dieta dostosowana jest do fizjologii i aktywności jednostek. raczej zrównoważona (lecz należy uważać na braki wapnia itp.), może wspomóc przy odchudzaniu, jeśli doprowadza do spontanicznego ograniczenia podaży kalorycznej.
Dieta zgodna z grupą krwi
Bazuje na obserwacjach i pracach specjalistów leczących środkami naturalnymi. Jamesa i Petera d’Adamo, dla których każda grupa krwi świadczy o nawykach żywieniowych naszych przodków. Tak więc grupa 0, jedyna grupa istniejąca w czasach myśliwych-zbieraczy, byłaby genetycznie zaprogramowana na dietę bogatą w białka zwierzęce, grupa A– dla wegetarian, grupa B – dla wszystkożernych i zrównoważonych, natomiast grupa AB zapożyczałaby z dwóch poprzednich. UWAGA, dieta ta nie jest potwierdzona naukowo.
zobacz również:
- Wszystkie polecane diety
- Porady na temat odchudzania
- Oczyszczająca moc jabłek
- Jak uwolnić się od toksyn?