Masz sylwetkę typu klepsydra? Ta dieta jest specjalnie dla ciebie!

31 marca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Każdy człowiek jest inaczej zbudowany i każdy trochę inaczej tyje. Niektórzy w pasie, inni na linii pośladków i ud. Zanim zaczniesz się odchudzać, poznaj swój typ otyłości. W zależności od rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w organizmie na który wpływa wiele czynników hormonalnych oraz genetycznych rozróżnia się podstawowe, ogólne rodzaje otyłości.

kobieta z owocami
Różnice częstości ich występowania, w zależności od płci, wynikają z różnego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej uwarunkowanego czynnikami hormonalnymi i genetycznymi.

Typy otyłości:

1) Otyłość typu gruszka (udowo-pośladkowa) – Górna część ciała jest drobna – ramiona szczupłe, piersi niewielkie, talia wąska, a otyłość dotyczy bioder, ud i pośladków, częściej występuje u kobiet.
2) Otyłość typu klepsydra – sylwetka jest proporcjonalna – ramiona szerokie, piersi duże, wyraźne wcięcie w talii i pełne nogi, tkanka tłuszczowa rozkłada się w miarę równomiernie, ale ma tendencje do odkładania się na ramionach.
3) Otyłość typu jabłko (inne określenia: otyłość brzuszna, wisceralna) – tkanka tłuszczowa zlokalizowana jest głównie wewnątrz jamy brzusznej, dlatego brzuch jest wydatny, a talia słabo albo wcale nie zarysowana, ramiona są szerokie i zaokrąglone, piersi obfite, jednak częściej dotyczy mężczyzn.
Aby określić rozmieszczenie tłuszczu można zmierzyć sobie obwód talii i bioder. Obwód talii (w cm) mierzy się w połowie odległości między dolnym brzegiem żeber a górnym grzebieniem kości biodrowej. Najszerszy obwód bioder (cm) określa się na wysokości krętarza większego kości udowej. Następnie określa się stosunek obwodów talii do bioder – WHR (waist to hip ratio). Inaczej mówiąc trzeba zmierzyć obwód talii i bioder, a potem podzielić je przez siebie (talia 64 przez biodra 104, daje 0,61).
Otyłość wisceralną (typ jabłka) rozpoznajemy gdy wskaźnik WHR jest równy lub wyższy od 0,8 u kobiet, a u mężczyzn – gdy WHR jest równy lub wyższy od 1,0. Wartości tego wskaźnika poniżej 0,8 kobiet, a także niższa od 1,0 u mężczyzn, pozwalają rozpoznać otyłość udowo-pośladkową. Niektóre źródła, uwzględniając bardziej szczegółowy podział, podają, że wynik w przedziale 0,50-0,70 odpowiada typowi gruszki, natomiast jeśli wynik mieści się między 0,71-0,80 – jesteś typem klepsydry, zaś jeżeli wynik wynosi 0,81 albo więcej – jesteś typem jabłka.

Dieta dla sylwetki typu klepsydra

Mówi się, że to idealna kobieca sylwetka. Sylwetkę klepsydrę wyróżnia dobra proporcja między linią bioder a ramion oraz wyraźnie zaznaczona talia. Klepsydra ma dość szerokie ramiona i biodra, wydatny biust i kształtną pupę. Wąska talia to największy atut tego typu sylwetki. Uwagę przyciągają również dość długie nogi z mocnymi, ale zgrabnymi udami.
Tłuszcz rozkłada się równomiernie. Większość pań z tą sylwetką ma skłonność do nadwagi, ale jeśli klepsydra dba o siebie, odrobina tłuszczyku zwykle dodaje jej uroku. Natomiast, gdy nie panuje nad apetytem, tkanka tłuszczowa gromadzi się głównie w okolicach bioder i na udach. Bywa też, że u klepsydry znacznie powiększa się biust i ramiona.
Najlepsza dla klepsydry jest dieta, w której nie przeważają ani produkty białkowe, ani węglowodany. Można więc jeść w zasadzie wszystko, ale w ograniczonych ilościach. Podstawą diety dla klepsydry powinny być produkty o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, dzięki czemu uniknie pokusy podjadania słodyczy. To uchroni przed odkładaniem się tłuszczyku na biodrach oraz udach. Aby uzyskać efekty w odchudzaniu, powinno się przede wszystkim ograniczyć potrawy z białej mąki, zrezygnować z soli i cukru. Białko, poza tym znajdującym się w warzywach, powinno pochodzić z ryb i białego mięsa kurzego. Ale klepsydra powinna też jadać tłuste ryby, np. tuńczyka. Ograniczać za to nabiał, unikać cukru, żywności przetworzonej, białego chleba, ziemniaków, makaronu pszennego i białego ryżu oraz białych bułek i drożdżówek, a także wędlin oraz dań w torebkach.. Unikać też należy potraw smażonych, nadziewanych słodyczy i napojów słodzonych. Codziennie powinno się wypijać 2 litry niegazowanej wody.

Przykładowy plan diety:

Śniadanie


1) 30 g płatków kukurydzianych lub muesli z filiżanką chudego mleka, sok z dwóch pomarańczy.
2) jajko na miękko, bułeczka gruboziarnista, herbata z chudym mlekiem.
3) 100 g chudego twarożku, kromka razowego chleba, herbata z chudym mlekiem.
4) 1 grahamka, 2 łyżeczki niskosłodzonego dżemu, 150 g jogurtu, kawa z mlekiem.
5) 1 grahamka, 2 łyżeczki miodu, 150 g jogurtu naturalnego.
6) 30 g muesli albo płatków kukurydzianych z filiżanką chudego mleka, duże jabłko.
7) 2 sucharki, 2 łyżeczki dżemu, kawa cappucino.

Obiad

1) 150 g pieczonego morszczuka, 200 g sałatki z kapusty pekińskiej, czerwonej papryki, kiszonego ogórka i łyżeczki oliwy, ugotowany ziemniak.
2) 200 g pieczonej piersi z kurczaka, 200 g surówki z marchewki i jabłka, doprawionej sokiem z cytryny, ugotowany ziemniak.
3) 150 g chudej pieczeni, 200 g gotowanych ziemniaków posypanych natką pietruszki.
4) 150 g duszonego dorsza, przyprawionego czosnkiem i natką zielonej pietruszki, 100 g czerwonej sałaty, 2 ziemniaki w mundurkach.
5) 1 mała pizza margherita, 200 g surówki z kwaszonej kapusty i marchewki.
6) 200 g spaghetti z sosem pomidorowym, 200 g surówki a tartej marchewki.
7) 1 omlet z 2 jajek ze szpinakiem.

Podwieczorek:

1) 150 g jogurtu.
2) 1 szklanka soku pomidorowego.
3) 1 duży grejpfrut z 2 łyżeczkami cukru.
4) 200 g melona.
5) 2 biszkopty, sok z 2 pomarańczy.
6) 1 szklanka koktajlu z chudego mleka i mrożonych owoców.
7) 1 szklanka kisielu albo galaretki z mrożonych owoców, słodzonych słodzikiem.

Kolacja:

1) 40 g chudej, wędzonej szynki, 100 g niskotłuszczowego twarożku, mały pomidor ze szczypiorem, grahamka.
2) 40 g sera mozzarella, 250 g gotowanych brokułów (na zimno), bułeczka grahamka.
3) 150 g sałatki z kukurydzy i tuńczyka w sosie własnym, grahamka, gruszka.
4) 200 g gotowanych na parze warzyw (brokułów, marchewki, brukselki), grahamka.
5) 150 g sałatki z fasoli (z puszki), tuńczyka w sosie własnym i świeżej papryki, doprawiona łyżeczką oliwy i czosnkiem, kromka chleba razowego.
6) 60 g chudej pieczeni (na zimno), 200 g surówki z kapusty pekińskiej, pomidora, kwaszonego ogórka, doprawionej łyżeczką oliwy.
7) 200 g ryby po grecku, grahamka, sok z 2 grejpfrutów.

Przykładowe przepisy

Omlet ze szpinakiem

Składniki: mrożony szpinak, sól, czosnek, 2 jajka, 3 łyżki mleka, olej.

Mrożony szpinak przygotować według przepisu na opakowaniu. Doprawić solą i czosnkiem. Jajka roztrzepać z mlekiem, posolić i wlać na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażyć na małym ogniu, często potrząsając. Gdy ciasto na wierzchu lekko się zetnie, zsunąć placek na talerz, przełożyć 2-3 łyżkami szpinaku i złożyć omlet na pół.

Pieczony morszczuk w białym sosie

Składniki: 2 morszczuki, 6 łyżek śmietany, 3 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej, olej do pieczenia, sól, pieprz ziołowy, bazylia, natka zielonej pietruszki, 1 cytryna.
Ryby oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wycisnąć sok z połowy cytryny i skropić ryby. Przyprawy wymieszać i natrzeć ryby w środku i na zewnątrz. Odstawić do lodówki na 30 min. Ryby położyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC. Podczas pieczenia ryby posmarować olejem. Masło roztopić, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Pod koniec pieczenia, gdy skórka będzie lekko zrumieniona, wlać 1/2 sosu na ryby. Zapiec jeszcze przez 3 min. Bułkę tartą zrumienić na tłuszczu. Polać upieczone ryby, do boku podać pozostałą część sosu. Udekorować natką pietruszki i cytryną.

Morszczuk w sosie imbirowym

Składniki: 4 filety z morszczuka, 1 cebula, 1/2 cytryny, sól, pieprz ziołowy. Sos: 1 średni korzeń imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 125 ml bulionu, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, cukier.

Rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem ziołowym. Cebule i cytrynę pokroić w plasterki i obłożyć nimi morszczuka. Rybę owinąć w folię aluminio¬wą i piec 30 min. w temperaturze 180°C. Przygotować sos: korzeń imbiru zetrzeć na tarce, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić czosnek i imbir. Po chwili wlać bulion i dodać śmietanę. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i dusić jeszcze około 10 min. Tuż przed poda¬niem sos należy przelać przez drobne sitko. Rybę wyjąć na talerz i polać sosem imbirowym.

Morszczuk pieczony z warzywami

Składniki: 1 średni filet morszczuka, 2 średnie cebule, 2 średnie marchewki, 1 średnia cukinia, 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, vegeta, pieprz, sól. Sos: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 100 g żółtego sera, 1 jajko, pieprz, świeży koperek.
Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć vegetą, skropić obficie sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Marchewki obrać, pokroić w słupki, cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć i zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę, na to marchewkę z cukinią, posypać przyprawą do ryb. Na warzywach ułożyć kawałki ryby, posypać pieprzem. Przyrządzić sos mieszając roztrzepane jajko z jogurtem startym na drobnej tarce serem i pieprzem. Gotowym sosem polać kawałki ryby.

Dorsz z czerwoną cebulą

Składniki: sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1 łyżeczka papryki, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka posiekanego estragonu, 700 g filetu z dorsza bez skóry i ości, 1 kostka rosołu warzywnego, 4 łyżki oliwy, 100 g mąki, 3 łyżki posiekanej zielonej kolendry, 1 posiekana papryczka chili, 1 cebula czerwona pokrojona w półtalarki.

Wlać do miski sok z cytryny, dodać ząbek czosnku, paprykę, kmin i estragon. Rybę pokroić w paski szerokości 3 cm i dodać do marynaty. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Zagotować 250 ml wody, wrzucić kostkę rosołową. Wymieszać i gotować minutę.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Rybę obtoczyć dokładnie w mące i smażyć na gorącym tłuszczu po 2 min. z każdej strony. Zalać bulionem, dodać kolendrę i posiekaną papryczkę chili. Przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 min. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć na niej cebulę.

Dorsz duszony z grzybami

Składniki: 80 dag filetów z dorsza, 4 łyżeczki soku cytrynowego, 2 duże pory, 2 szklanki wody, 20 dag grzybów, 1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół (np. zioła prowansalskie), sól i pieprz.
Filety z dorsza natrzeć solą i pieprzem. Do garnka wlać wodę, zagotować, dodać sok z cytryny. Dodać rybę. Pory umyć, odrzucić zielone części. Części białe pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paseczki lub pozostawić w całości. Dodać wraz z porami do ryby. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 15 min. W połowie duszenia dodać zioła.

Dorsz duszony w sosie chrzanowym

Składniki: 80 dag filetów z dorsza, 10 dag tartego chrzanu, 3 łyżki mąki pszennej, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i cukier do smaku.
Filety umyć osuszyć i obtoczyć w mące. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Śmietanę wymieszać z resztą mąki i chrzanem. Podprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polać rybę i dusić na wolnym ogniu ok 4 min. Gotowe danie posypać zieloną pietruszką.

Dorsz duszony z pomidorami

Składniki: 500 g filetów z dorsza, 500 g pomidorów, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki cynamonu, oliwa lub olej.
Na rozgrzanej oliwie usmażyć posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie miękka. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę, mieszając, smażyć 4 min. Dodać cynamon i rybę pokrojoną w kostkę o boku 2,5 cm. Dusić pod przykryciem ok. 10 min, aż ryba przy rozdzielaniu widelcem będzie się dzielić na płatki.

Dorsz duszony z porem

Składniki: 4 filety dorsza (po ok. 15-20 dag), 50 dag porów, 3 łyżki masła szklanka białego wina, 1 cytryna, sól, biały pieprz.
Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki. Połowę masła stopić, wrzucić pory, smażyć 5 min. Podlać winem, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, dusić 5 min. Dorsza opłukać, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na porach. Na rybie położyć wiórki z reszty masła. Pozostałą cytrynę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na wierzchu dania. Przykryć, dusić na małym ogniu 15 min.

Piersi z kurczaka po brazylijsku

Składniki: 4 duże piersi z kurczaka (mogą być ze skórą), 3-4 duże łyżki masła, 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 średniej wielkości posiekana ostra papryczka (najlepiej jalapeno), 3/4 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżeczka suszonego tymianku lub łyżka świeżo posiekanego, 50 g drobnej, tartej bułki, sól, pieprz do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180oC. W misce wymieszać masło z czosnkiem, imbirem, bułką tartą, posiekaną papryczką i tymiankiem. Rozciąć piersi z kurczaka, nie przecinając zbytnio, tak, aby postała kieszeń. Włożyć farsz i przy pomocy wykałaczki spiąć. Piersi wyłożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, doprawić do smaku i piec przez około 20-25 min. na złotobrązowy kolor.

Dietetyczna pieczona pierś z kurczaka

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 1 szklanka maślanki, szczypta tymianku, łyżeczka soli, pieprz do smaku, 3 ząbki czosnku, ok 7 garści płatków kukurydzianych, słonecznik.
Filety opłukać, osuszyć i przekroić wzdłuż, tak żeby z 1 filetu powstały 2 cieńsze. Filety włożyć do miski, posypać solą i pieprzem, wcisnąć czosnek, dodać roztarty tymianek i zalać maślanką. Odstawić na 1 godzinę. Po godzinie filet obtoczyć w rozgniecionych płatkach kukurydzianych i ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Filety można posypać dodatkowo sezamem czy słonecznikiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min.

Spaghetti z sosem pomidorowym

Składniki: 2 szklanki soku pomidorowego, koncentrat pomidorowy, 1/4 szklanki śmietany, 1/2 szklanki zielonych oliwek, 15 dag tartego parmezanu (lub żółtego sera), jajko do zagęszczenia sosu, oliwa z oliwek, masło, oregano, makaron – spaghetti.
Rozpuścić masło w garnku o grubym dnie i wrzucić pokrojone oliwki. Smażyć je przez 3 min., zalać sokiem pomidorowym wymieszanym z przecierem. Dodać połowę oliwy, śmietanę, oregano, 2 płaskie łyżeczki soli, szczyptę cukru i raz zagotować. Na koniec dodać jajko. W osobnym garnku zagotować 2 litry wody, wsypać 1 łyżkę soli i włożyć makaron. Spaghetti gotuje się z reguły 10-12 min. Po odcedzeniu makaron wymieszać z resztą oliwy. Podawać polany sosem i posypany parmezanem.

Spaghetti napoli (z sosem pomidorowym)


Składniki:
kartonik lub 3/4 puszki krojonych pomidorów, dwa ząbki czosnku, szczypta bazylii, szczypta oregano, 1/4 łyżeczki do herbaty soli, pół łyżeczki do herbaty cukru, 1/4 kostki rosołowej, 1 łyżka oliwy z oliwek, odrobina startego parmezanu do posypania, paczka makaronu typu spaghetti (ok. 500 g).

Pomidory wlać na patelnię z rozgrzaną oliwą (można je najpierw lekko zmiksować). Dodać wyciśnięty czosnek, przyprawy, kostkę rosołową, sól i cukier do smaku. Smażyć, mieszając. Kiedy sos zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez kilka minut. Sos jest gotowy, kiedy nabierze ciemniejszej barwy i woda nieco odparuje. Podawać z makaronem typu spaghetti ugotowanym według instrukcji na opakowaniu, posypany serem.

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej, kawałek żółtego sera, 2 jajka, niewielka cebula (najlepiej słodka), majonez, sól i pieprz.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodatkowo rozdrobnić widelcem. Do tuńczyka wsypać odsączoną kukurydzę, drobno pokrojone, ugotowane na twardo jajka i starty na drobniutkiej tarce żółty ser. Dodać drobno pokrojoną cebulkę i łyżkę majonezu. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą

Składniki: 75 dag pomidorów, 10 dag białej fasolki z puszki, 20 dag tuńczyka w sosie własnym, 4 cebule, kilka liści sałaty, 4 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, tymianek.
Pomidory umyć, pokroić w kawałki. Tuńczyka i fasolę osączyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Sałatę opłukać, osuszyć. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać.

Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, 1 puszka tuńczyka, pół cebuli, pół papryki czerwonej, 1 łyżeczka vegety, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz.
Zawartość puszek osączyć z zalewy i połączyć. Dodać osączonego tuńczyka. Cebulę drobno posiekać, paprykę trochę grubiej, dodać majonez, musztardę, przyprawy. Wymieszać.

Wiosenna sałatka z tuńczyka i fasoli


Składnik
i: 200 g tuńczyka, szklanka fasoli, mała czerwona cebula, świeży ogórek, mały pęczek rzodkiewek, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz.
Ogórek i rzodkiewki pokroić w kostkę wielkości ziarenek fasoli, cebulę pokroić w piórka. Oliwę z tuńczyka, oliwę extra virgine i sok z cytryny wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki i zostawić, by sałatka się przegryzła.

Zobacz również:

  1. Rzucamy cukier! TYDZIEŃ 1 – super nagrody od Eveline Cosmetics!
  2. Mleko przeszkadza w odchudzaniu?
  3. Zielona kawa odchudza?
  4. ODCHUDZANIE – PORADY

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...