Borówka jako silny przeciwutleniacz hamuje procesy starzenia i poprawia krążenie. Owoce jagodowe są bardzo uniwersalnym produktem dobrze komponującym się w różnych planach żywieniowych. Są doskonałym dodatkiem w diecie borówkowej, a także niskowęglowodanowej lub ostatnio bardzo modnej ketogennej.
Dieta borówkowa jest najprostszą i najsmaczniejszą z diet. Posiłki składają się głównie z jagód i owoców jagodowych w każdej możliwej formie. Zalicza się do nich truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, jagody leśne, borówki amerykańskie i jeżyny. Są one bardzo smaczne, a na dodatek łatwo dostępne w okresie letnim.
Bogactwo witamin i składników mineralnych ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Owoce jagodowe zawierają przede wszystkim witaminę A,C, E, kwas elagowy, antocyjany, bromelinę, arbutynę i błonnik. Ponadto są niskokaloryczne – 100 g jagód dostarcza tylko 45 kcal, poziomek 33 kcal, a truskawek 28 kcal. Redukują one zły cholesterol (LDL) i wspomagają tworzenie dobrego (HDL).
Dieta borówkowa polega na spożywaniu od 3 do 5-ciu posiłków dziennie. Każdy z nich powinien zawierać ok. 100-150 g jagód lub owoców jagodowych, które można komponować z innymi produktami. Z diety należy wykluczyć potrawy wysokotłuszczowe, produkty bogate w duże ilości węglowodanów oraz białe pieczywo. Pomoże to zbilansować dietę i dostarczyć odpowiedniej ilości kalorii. Posiłki powinny dostarczać ok 1200 kcal. (max. 1500 kcal). Dieta borówkowa jest przeznaczona dla osób, które mają problemy z nadwagą i uwielbiają owoce jagodowe. Skutecznie i trwale pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. Dieta trwa ok 5 dni, dopuszczalny termin jej stosowania to 2-3 tygodnie.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie:
– musli z jogurtem i owocami jagodowymi + herbata
II śniadanie:
– 150 g jogurtu owocowego lub 100 g dowolnych owoców jagodowych z 2 łyżeczkami serka wiejskiego
Obiad:
– pierś z kurczaka w sosie jagodowym + sałata z sosem winegret
– wątróbka z borówkami i porzeczkami + ziemniak
– pierogi z borówkami
– polędwica z borówkami
– schab pieczony z sosem borówkowym
Podwieczorek:
– 150 g jagód z kefirem lub mus z owoców leśnych
– koktajl z owocami jagodowymi
Kolacja:
– makaron z borówkami lub ser camembert z sosem z borówek + kromka pumpernikla
– omlet z borówkami
Przykładowe przepisy
Pierś z kurczaka z borówkami
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka z kością, przekrojone na pół
– sól morska i pieprz
– sok z jednej cytryny
– 1/2 szklanki świeżego sosu jagodowego
– płatki czerwonej papryki
– ś1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Do garnka wsypać 1 szklankę jagód, zasypać cukrem, gotować ok 1/2 godz. na małym ogniu, do otrzymania sosu o konsystencji dżemu. Rozłożyć dżem na kawałkach kurczaka, w miarę możliwości trochę pod skórą. Na wierzchu posypać płatkami czerwonej papryki. Piec przez ok. 1 godz. Podawać ze świeżym tymiankiem i dodatkową łyżką dżemu.
Mus z borówek
Składniki:
– 200 g borówek amerykańskich
– 5 g cukru
– 8 g żelatyny
– 30 g zimnej wody
– 200 g jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Borówki z cukrem zagotować. Lekko przestudzone rozbić blenderem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wszytko wymieszać. Odstawić do lodówki do przestudzenia. Dodać jogurt. Mieszać ręcznie, do połączenia składników.
Omlet z borówkami
Składniki:
– 2 jajka
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżki mleka
– 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
– 1 łyżeczka masła
– 1 szczypta soli
– cukier puder do oprószenia
Składniki na sos:
– 1 szklanka jagód
– 2 łyżeczki cukru pudru
– pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki wody
Przygotowanie:
Do blendera kielichowego wbić 2 jajka, dodać 1 łyżkę mąki pszennej, 2 łyżki mleka, 1 szczyptę soli oraz pół łyżeczki cukru waniliowego. Wszystko razem zmiksować. Na patelni rozgrzać masło. Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć na wolnym ogniu. Cukier puder wsypać do małego rondelka, wlać pół szklanki wody. Wszystko razem podgrzać aż cukier się rozpuści. Następnie do garnka wsypać jagody, krótko gotować. Pod koniec dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Sos gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Omlet przełożyć na talerz, polać sosem jagodowym, złożyć lub zwinąć jak naleśnika.
Makaron z borówkami
Składniki:
– 300 g makaronu
– 200 g sera białego
– 150 ml jogurtu greckiego
– 250 g borówek
– 2 łyżeczki cukru
– szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Wymieszać jogurt z cukrem, cynamonem i połową borówek rozgniatając je widelcem. Powstały sos wlać do miski z twarogiem i utrzeć wszystko razem widelcem mieszając do uzyskania jednolitej masy. Nakładać na talerz makaron i ser, posypać resztą borówek.
Polędwica z borówkami
Składniki:
– 1 kg polędwicy wieprzowej
– 1 czubata łyżka świeżego mielonego tymianku
– ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Do sosu:
– 1 szklanka świeżych jagód
– 2 ząbki czosnku posiekane
– 3 łyżki cukru do smaku
– ½ szklanki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Na dużym talerzu wymieszać tymianek, proszek czosnkowy, sól i pieprz. Polędwicę obtoczyć w mieszance. Polędwicę ułożyć na dużej blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Piec w piekarniku przez ok. 40 min. Wyjąć z piekarnika, odłożyć na 10 min. przed pokrojeniem mięsa. Wymieszać jagody, czosnek i cukier w dużym rondlu. Rozgnieść jagody drewnianą łyżką, dusić przez 3-4 min. Dodać ocet balsamiczny i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 min.
zobacz również:
Jagody czy borówki – co jest zdrowsze?
Borówki – przepisy na wytrawne dania
Czy borówki są zdrowe? |