Dieta a kontrola cukrzycy – praktyczne wskazówki od ekspertów

9 stycznia 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dieta odgrywa ważną rolę w radzeniu sobie na co dzień z cukrzycą i w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi. Dla osób zmagających się z tą chorobą, właściwe żywienie nie tylko wspomaga kontrolę poziomu cukru, ale także przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia i zapobiegania powikłaniom cukrzycowym. Co warto wiedzieć o diecie w kontekście choroby, jaką jest cukrzyca? O czym pamiętać? Zapraszamy do lektury artykułu.

Podstawowe zasady diety w cukrzycy

Dzięki przestrzeganiu kilku zasad żywieniowych, można utrzymać optymalny poziom cukru. Poniżej omawiamy krótko kilka, podstawowych zasad żywieniowych.

  • Równowaga makroskładników – dieta dla diabetyków powinna być dobrze zbilansowana pod kątem makroskładników, czyli węglowodanów, białek i tłuszczów. Węglowodany mają największy wpływ na poziom cukru we krwi, dlatego ważne jest, aby wybierać te o niskim indeksie glikemicznym oraz kontrolować ich ilość w diecie.
  • Warzywa i owoce – warzywa, szczególnie te nisko węglowodanowe jak brokuły, szpinak czy kalafior, powinny stanowić istotny element diety. Owoce, choć bogate w naturalne cukry, mogą być spożywane z umiarem. Należy natomiast zwracać uwagę na wielkość porcji i ładunek glikemiczny.

Nie należy natomiast opierać się tylko na indeksie glikemicznym (IG), który jest często przeceniany. Najczęstszym mitem powielanym o IG jest „Mit o gotowanej marchewce”, której IG wynosi według różnych źródeł 92, czyli teoretycznie jest kategorycznie zakazana w cukrzycy. A prawda, jak to prawda, zwykle leży pośrodku. Aby gotowana marchewka uzyskała wartość IG równą 92, trzeba by zjeść jej około 1 kg na posiłek, co jest raczej niespotykane. Dlatego gotowana marchewka śmiało może znaleźć swoje miejsce na talerzu cukrzyka.

  • Produkty zbożowe – zamiast przetworzonych węglowodanów, jak białe pieczywo czy makaron, należy wybierać produkty pełnoziarniste. Są one bogatsze w błonnik, który pomaga w kontroli poziomu glukozy we krwi.
  • Ograniczenie cukrów prostych i przetworzonej żywności – unikanie wysoko przetworzonych produktów i cukrów prostych jest kluczowe. Są one szybko przyswajane przez organizm, powodując gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi.

Dlaczego należy regularnie umawiać wizyty u dietetyka?

Regularne konsultacje z dietetykiem są niezwykle ważne dla osób zmagających się z cukrzycą.

Dietetyk, jako ekspert w dziedzinie żywienia, ma szczegółową wiedzę na temat wpływu różnych pokarmów na poziom glukozy we krwi. Przez indywidualne podejście do każdego pacjenta, specjalista ten może pomóc w opracowaniu zbilansowanego planu żywieniowego, który uwzględniać będzie nie tylko potrzeby zdrowotne, związane z cukrzycą, ale także preferencje żywieniowe i styl życia danej osoby. Konsultacje pozwalają na ciągłe monitorowanie i dostosowywanie diety, co jest niezwykle ważne, ponieważ potrzeby żywieniowe mogą zmieniać się wraz z ewoluowaniem stanu zdrowia, wiekiem oraz poziomem aktywności fizycznej.

Dietetyk powinien również edukować pacjenta, m.in. w zakresie czytania etykiet żywnościowych, co ułatwia dokonywanie świadomych wyborów żywieniowych, szczególnie ważnych w przypadku produktów przetworzonych i wysoko przetworzonych.

Wizyta w poradni dietetycznej CTM-Tychy

Osobom ze śląska lub okolic Tychów, polecamy umówienie konsultacji u dietetyka w CTM-Tychy. Specjaliści nie tylko zapobiegają i leczą choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia, ale także pomagają osobom zdrowym w doborze odpowiedniej diety dostosowanej do ich indywidualnych potrzeb, stylu życia i preferencji.

Pacjenci korzystający z usług, mogą liczyć na indywidualne podejście dietetyków, którzy analizując dokładnie potrzeby, stan zdrowia, aktywność fizyczną oraz preferencje kulinarne, są w stanie skomponować dobrze zbilansowaną dietę, dostosowaną do wieku i płci pacjenta.

Poradnia dietetyczna w CTM-Tychy oferuje pomoc w szerokim zakresie schorzeń, w tym nadwadze, otyłości, cukrzycy, chorobach układu pokarmowego, chorobach serca, a także w chorobach autoimmunologicznych jak Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Podsumowanie

Dieta odgrywa kluczową rolę w kontroli cukrzycy, a przestrzeganie zasad zdrowego żywienia jest niezbędne dla utrzymania stabilnego poziomu glukozy we krwi. Ważne jest, aby dieta była zbilansowana, bogata w warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, przy jednoczesnym ograniczeniu cukrów prostych i przetworzonej żywności. Regularne konsultacje z dietetykiem są nieocenione, ponieważ pozwalają na dostosowanie diety do indywidualnych potrzeb i zmieniających się warunków zdrowotnych. Poradnia dietetyczna w CTM-Tychy oferuje specjalistyczną pomoc w zakresie żywienia dla osób z cukrzycą, a także innych schorzeń, pomagając w opracowaniu zbilansowanego planu żywieniowego, który wspiera zarówno kontrolę cukrzycy, jak i ogólne zdrowie.

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...