Sery pleśniowe kojarzą nam się głównie z Francją i najlepiej smakują w towarzystwie wina. Sery te wytwarzane są z mleka i podpuszczki, pokryte pleśnią, najczęściej niebieską.Najbardziej popularne sery pleśniowe to: camembert, brie, roquefort, gorgonzola. W samej Francji produkowanych jest kilkaset gatunków serów pleśniowych, zarówno z mleka krowiego jak i koziego.
Sery pleśniowe to naprawdę znakomite źródło wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. To również bogactwo witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K. Wszystkie sery są również bogate w potas i sód, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego. Sery pleśniowe, a także inne tłuste sery, są znakomitym źródłem energii.
Muszle w pomidorach z oliwkami i serem
Składniki dla 4 osób:
-makaron Conchiglioni
-słoiczek suszonych pomidorów w oleju
-100 g oliwek czarnych
-2 papryki (pomarańczowa i zielona)
-150 g sera feta
-200 g sera pleśniowego
-5 ząbków czosnku
-czerwona cebula
Wykonanie
Paprykę zapiec w piekarniku, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę. Fetę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Pomidory osączyć, pokroić, olej zostawić. Czosnek wsypać do rondla, zalać oliwą z pomidorów, lekko podgrzewać, nie rumieniąc czosnku. Dodać pomidory, oliwki, po 3-5 minutach dodać paprykę. Makaron ugotować al dente, osączyć z wody, dodać do sosu, wrzucić fetę, delikatnie wszystko połączyć. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w plastry, rozdzielić je na pojedyncze kółeczka i ułożyć na talerzach. Na cebulę wyłożyć makaron i posypać go serem pleśniowym. Podawać.
Autor: http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Tarta ze szpinakiem
Składniki:
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-1 jajko
-150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
-1/2 łyżeczki soli
-4 jajka
-100 g sera gouda
-50 g sera Pecorino
-30 g sera gorgonzola
-150 g kwaśnej śmietany 18%
-sól i pieprz
-suszony czosnek do smaku Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (ryż, fasola, groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
Szpinak: Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z wody. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane masło i olej. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Studzimy.
Masa jajeczna: W misce mieszamy jajka, śmietanę, drobno starte sery i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli lubimy mocno czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Składniki na dressing:
-sok z połowy cytryny
-ok. 40-50 ml oliwy z oliwek
-sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie
Sok z cytryny i oliwę wlać do miseczki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Mieszać aż uzyskamy jednolitą emulsję. Sałatę i kiełki opłukać, rozłożyć na talerze. Pomidorki przekroić na pół, awokado obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na sałacie. Wszystko obsypać suszoną żurawiną. Rozgrzać tłuszcz. W jednej miseczce wymieszać bułkę tartą z sezamem. W drugiej rozkłócić jajko i lekko je osolić. Do trzeciej przesiać mąkę. Camembert podzielić na 8 części. Każdy z nich obtaczać w mące, następnie dokładnie w jajku, sezamie i ponownie w jajku i sezamie. Wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 30 sekund, tylko do lekkiego zrumienienia. Wyciągnąć i odłożyć na papier. Po osączeniu z tłuszczu przekładać na talerze. Sałatę skropić przygotowanym wcześniej dressingiem. Podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Quiche z wędzonym łososiem
Składniki:
-300 g mąki
-200 g zimnego masła
-2 łyżki lodowatej wody
-1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
-150 g wędzonego łososia
-12 dag szparagów ze słoika
-1/4 brokuła
-150 g gęstego jogurtu
-150 g śmietany 18%
-2 jajka
-50 g sera pleśniowego
-pieprz
-forma do tart 26 cm
Masło pokroić z mąką, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, przenieść na natłuszczoną blaszkę i docisnąć do brzegów. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Brokuła podzielić na różyczki, zblanszować i dokładnie osączyć. Szparagi pokroić na kawałki, łososia w paseczki.
Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220*C i piec 15 minut.
Do miski wlać jogurt, śmietanę, dodać ser, jajka, doprawić pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyjąc z piekarnika wylać 1/3 sosu, na wierzchu ułożyć dodatki i polać pozostałą częścią sosu. Obniżyć temp. w piekarniku do 180*C i piec jeszcze około 40 minut, aż nadzienie się zarumieni i stężeje.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Patisony faszerowane serem na paprykowym musie
Składniki na mus paprykowy:
-4 duże czerwone papryki
-600 g pomidorów lima
-4 ząbki czosnku
-mała cebula
-3 łyżki oliwy
-1/2 pęczka bazylii
-sól, pieprz do smaku
Paprykę umyć, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Gorące włożyć do foliowego woreczka i odłożyć na 30 minut. Po tym czasie wyjąć z worka i obrać ze skórki. Usunąć nasiona i drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Bazylię opłukać, osuszyć i oderwać listki od łodyżek. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidory, paprykę, czosnek, cebulę. Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać bazylię, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę.
Składniki na farsz serowy:
-4 średniej wielkości patisony
– 200 g żółtego sera, np. edamski
-200 g fety
-6 łyżek parmezanu – lub innego twardego sera
-ser camembert
-2 jajka
-6 łyżek posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki poszatkowanego drobnego szczypiorku
-4 łyżki czarnych oliwek
-sól, pieprz do smaku
-gałka muszkatołowa
Patisony umyć, ściąć górę i wydrążyć środki. Od środka oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułożyć w lekko naoliwionej formie. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Patisony wyciągnąć z naczynia i wlać do niego mus paprykowy. Na nim ustawić podpieczone patisony. Oliwki pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka lekko rozbić, dodać starty ser, parmezan, pokrojoną w kostkę fetę, oliwki, natkę pietruszki i szczypiorek, pokrojony w kostkę camembert. Wszystko połączyć i wyłożyć do podpieczonych patisonów. Piec jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180-190 stopni. Gdyby ser za bardzo się rumienił – przykryć papierem do pieczenia.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Kotlety drobiowe w sosie serowo-śmietankowym
Klopsy:
-500 g mielonego mięsa drobiowego
-1 cebula
-1 jajko
-1 żółtko
-2 łyżki bułki tartej
-sól i pieprz
Sos:
-200 ml śmietany kremówki
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki majonezu
-150 g sera pleśniowego
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
Cebule drobno posiekać, wrzucić do mięsa, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 minut. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami. Klopsy wyjąc z piekarnika polać sosem i zapiekać jeszcze 20 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
-50 g masła
-50 g mąki
-0,5 litra mleka (letniego)
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na oliwie. Dodać drobno pokrojoną cukinię i dusić kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Dusić chwilę aż odparuje większość płynu. Zagęścić koncentratem pomidorowym, Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Zestawić z ognia i przestudzić. Do wystudzonego sosu dodać pokrojony w kosteczkę ser i oliwki pokrojone w plasterki. wymieszać wszystkie składniki. Gotowym sosem napełnić makaron i układać go w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Beszamel:
W garnczku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać letnie mleko, nie doprowadzając do wrzenia, cały czas energicznie mieszając, aż beszamel zacznie gęstnieć, a w wyniku gotowania zaczną się tworzyć pierwsze bąbelki. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos wylać na makaron ułożony w naczyniu. Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Crespelle z boczniakami i serem brie
Składniki:
– 40 dag boczniaków (ewentualnie pieczarek, kurek)
– 4 łyżki oleju
– 40 dag pomidorów
– 3 łyżki pestek słonecznika
– 300 ml mleka
– 3 jaja
– 20 dag mąki
– 2 łyżki słodkiej śmietanki
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– 20 dag sera typu brie
Wykonanie
Z mleka, jaj oraz mąki a także pestek słonecznika przygotować lekko słone naleśniki. Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na malutkie kawałeczki i smażyć na oleju. Dodać słodką śmietanę z pokrojonymi pomidorami i smażyć około dwie minuty. Dołożyć natkę pietruszki i doprawić do smaku. Na każdy z naleśników nałożyć farsz, zrolować i włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch naleśników położyć plastry sera, piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, zapiekać crespelle około 7 minut i od razu podawać.
Sałata z pomidorami, awokado i gorgonzolą
Składniki:
-mieszanka sałat (u mnie roszponka, rukola, lodowa)
-150 g sera gorgonzola
-3 pomidory
-mała czerwona cebulka
-5 gałązek bazylii
-2 gałązki oregano
-awokado
-sok z 1/2 cytryny
-sok z 1/2 limonki
-łyżka octu balsamicznego
-2-3 łyżki oliwy
-sól, pieprz, cukier
Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć i postrzępić. Awokado przeciąć na pół i usunąć pestkę, wydrążyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory opłukać i pokroić w ósemki. Połączyć pomidory z sałatą, awokado i cebulą. Ser pokruszyć, lub pokroić w kostkę, dodać do sałaty.
Bazylię i oregano opłukać, osuszyć, połowę drobno pokroić.
W occie balsamicznym rozpuścić po szczypcie soli, pieprzu i cukru, dodać posiekaną bazylię i oregano. Wlać oliwę, sok z limonki i mieszać, aż powstanie emulsja. Sałatkę pokropić sosem, wymieszać. Posypać listkami bazylii.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Obtocz kawałki wołowiny w zmielonym pieprzu, a następnie pozbądź się jego nadmiaru. Pokrój w tym czasie camembert na ok. 1cm plasterki. Na patelni podgrzej olej i opiecz kawałki mięsa z każdej strony na dużym płomieniu. Posolić i podlej odrobiną koniaku. Zdejmij mięso z ognia i połóż na każdym kawałku plastry camembert, a następnie włóż do rozgrzanego do 150°C piekarnika i piecz przez ok. 5 minut. W tym czasie wlej na patelnię gęsty bulion wołowy, zmniejsz jego objętość i dodaj śmietanę. Podgrzewaj tak długo, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję. Wyciągnij kawałki mięsa, rozłóż na talerzach i polej sosem z pieprzem bezpośrednio na ser.
Idealnym dodatkiem będzie ulubiona sałatka ze świeżych warzyw oraz chrupiące frytki lub talarki.
Serowe kuleczki w orzechach
Składniki:
-200 g twarogu zmielonego z wiaderka
-200 g sera gorgonzola
-po dwie duże garści pistacji i orzechów włoskich (obranych, z pistacji pościągać łuski)
-sól, pieprz do smaku
Orzechy osobno posiekać nożem, niezbyt drobno.
Gorgonzolę rozkruszyć, dodać twarożek, widelcem ucierać aż otrzymamy jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem.
Ręce posmarować olejem i formować z sera małe kuleczki, które obtaczać w orzechach.
Gotowe kuleczki ułożyć na talerzykach i wbić w nie wykałaczki. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki na 4 porcje:
-10 średniej wielkości ziemniaków
-2 cebule
-papryka czerwona
-300 g kiełbasy
-ząbek czosnku
-150 g sera camembert
-tymianek
-pieprz kolorowy świeżo mielony
-przyprawa do dań Kucharek
-tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia
-5 łyżek śmietany
-1/2 szklanki rosołu
Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie ( uważamy by nie rozgotować). Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, ser w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kolejno: podwójną warstwę ziemniaków, posypujemy je tymiankiem, na nie wykładamy paprykę, ziemniaki, które posypujemy Kucharkiem i pieprzem kolorowym, następnie cebula, tymianek, połowa sera camembert, kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Zapiekankę podlewamy rosołem. Całość smarujemy śmietaną, posypujemy Kucharkiem, pieprzem kolorowym i rozkładamy pozostały ser. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy polane dowolnym sosem.