Dania z serem pleśniowym

14 kwietnia 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Sery pleśniowe kojarzą nam się głównie z Francją i najlepiej smakują w towarzystwie wina. Sery te wytwarzane są z mleka i podpuszczki, pokryte pleśnią, najczęściej niebieską.Najbardziej popularne sery pleśniowe to: camembert, brie, roquefort, gorgonzola. W samej Francji produkowanych jest kilkaset gatunków serów pleśniowych, zarówno z mleka krowiego jak i koziego.

Sery pleśniowe to naprawdę znakomite źródło wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. To również bogactwo witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K. Wszystkie sery są również bogate w potas i sód, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego. Sery pleśniowe, a także inne tłuste sery, są znakomitym źródłem energii.

 

ser
Muszle w pomidorach z oliwkami i serem

Składniki dla 4 osób:
-makaron Conchiglionimuszle z serem
-słoiczek suszonych pomidorów w oleju
-100 g oliwek czarnych
-2 papryki (pomarańczowa i zielona)
-150 g sera feta
-200 g sera pleśniowego
-5 ząbków czosnku
-czerwona cebula

Wykonanie

Paprykę zapiec w piekarniku, zdjąć skórkę i pokroić w kosteczkę. Fetę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Pomidory osączyć, pokroić, olej zostawić. Czosnek wsypać do rondla, zalać oliwą z pomidorów, lekko podgrzewać, nie rumieniąc czosnku. Dodać pomidory, oliwki, po 3-5 minutach dodać paprykę. Makaron ugotować al dente, osączyć z wody, dodać do sosu, wrzucić fetę, delikatnie wszystko połączyć. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w plastry, rozdzielić je na pojedyncze kółeczka i ułożyć na talerzach. Na cebulę wyłożyć makaron i posypać go serem pleśniowym. Podawać.
Autor: http://www.fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Tarta ze szpinakiem

Składniki:tarta ze szpinak.
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-1 jajko
-150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
-1/2 łyżeczki soli

Szpinak:

-500 g szpinaku
-2 średnie cebule
-3 ząbki czosnku
-1 czubata łyżka masła
-1 łyżka oleju

Masa jajeczna:

-4 jajka
-100 g sera gouda
-50 g sera Pecorino
-30 g sera gorgonzola
-150 g kwaśnej śmietany 18%
-sól i pieprz
-suszony czosnek do smaku
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (ryż, fasola, groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
Szpinak: Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z wody. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane masło i olej. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Studzimy.
Masa jajeczna: W misce mieszamy jajka, śmietanę, drobno starte sery i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli lubimy mocno czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Sałata z awokado i panierowanym camembertem

Składniki na 2 porcje:sałata z camemb.
-mieszanka sałat
-kiełki rzodkiewki
-awokado
-garść suszonej żurawiny
– kilka pomidorków koktajlowych
-serek camembert
-łyżka bułki tartej
-duże jajko
-sezam
-mąka pszenna

Składniki na dressing:
-sok z połowy cytryny
-ok. 40-50 ml oliwy z oliwek
-sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie

Sok z cytryny i oliwę wlać do miseczki, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Mieszać aż uzyskamy jednolitą emulsję. Sałatę i kiełki opłukać, rozłożyć na talerze. Pomidorki przekroić na pół, awokado obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć na sałacie. Wszystko obsypać suszoną żurawiną. Rozgrzać tłuszcz. W jednej miseczce wymieszać bułkę tartą z sezamem. W drugiej rozkłócić jajko i lekko je osolić. Do trzeciej przesiać mąkę. Camembert podzielić na 8 części. Każdy z nich obtaczać w mące, następnie dokładnie w jajku, sezamie i ponownie w jajku i sezamie. Wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 30 sekund, tylko do lekkiego zrumienienia. Wyciągnąć i odłożyć na papier. Po osączeniu z tłuszczu przekładać na talerze. Sałatę skropić przygotowanym wcześniej dressingiem. Podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Quiche z wędzonym łososiemquiche

Składniki:
-300 g mąki
-200 g zimnego masła
-2 łyżki lodowatej wody
-1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
-150 g wędzonego łososia
-12 dag szparagów ze słoika
-1/4 brokuła
-150 g gęstego jogurtu
-150 g śmietany 18%
-2 jajka
-50 g sera pleśniowego
-pieprz
-forma do tart 26 cm

 

Masło pokroić z mąką, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, przenieść na natłuszczoną blaszkę i docisnąć do brzegów. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Brokuła podzielić na różyczki, zblanszować i dokładnie osączyć. Szparagi pokroić na kawałki, łososia w paseczki.
Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220*C i piec 15 minut.
Do miski wlać jogurt, śmietanę, dodać ser, jajka, doprawić pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyjąc z piekarnika wylać 1/3 sosu, na wierzchu ułożyć dodatki i polać pozostałą częścią sosu. Obniżyć temp. w piekarniku do 180*C i piec jeszcze około 40 minut, aż nadzienie się zarumieni i stężeje.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Patisony faszerowane serem na paprykowym musie

Składniki na mus paprykowy:patisony
-4 duże czerwone papryki
-600 g pomidorów lima
-4 ząbki czosnku
-mała cebula
-3 łyżki oliwy
-1/2 pęczka bazylii
-sól, pieprz do smaku

Paprykę umyć, piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Gorące włożyć do foliowego woreczka i odłożyć na 30 minut. Po tym czasie wyjąć z worka i obrać ze skórki. Usunąć nasiona i drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Bazylię opłukać, osuszyć i oderwać listki od łodyżek. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidory, paprykę, czosnek, cebulę. Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać bazylię, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę.

Składniki na farsz serowy:

-4 średniej wielkości patisony
– 200 g żółtego sera, np. edamski
-200 g fety
-6 łyżek parmezanu – lub innego twardego sera
-ser camembert
-2 jajka
-6 łyżek posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki poszatkowanego drobnego szczypiorku
-4 łyżki czarnych oliwek
-sól, pieprz do smaku
-gałka muszkatołowa

Patisony umyć, ściąć górę i wydrążyć środki. Od środka oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułożyć w lekko naoliwionej formie. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Patisony wyciągnąć z naczynia i wlać do niego mus paprykowy. Na nim ustawić podpieczone patisony. Oliwki pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka lekko rozbić, dodać starty ser, parmezan, pokrojoną w kostkę fetę, oliwki, natkę pietruszki i szczypiorek, pokrojony w kostkę camembert. Wszystko połączyć i wyłożyć do podpieczonych patisonów. Piec jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180-190 stopni. Gdyby ser za bardzo się rumienił – przykryć papierem do pieczenia.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Kotlety drobiowe w sosie serowo-śmietankowym

Klopsy:dr klopsiki
-500 g mielonego mięsa drobiowego
-1 cebula
-1 jajko
-1 żółtko
-2 łyżki bułki tartej
-sól i pieprz

Sos:
-200 ml śmietany kremówki
-3 ząbki czosnku
-2 łyżki majonezu
-150 g sera pleśniowego
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-sól i pieprz
Cebule drobno posiekać, wrzucić do mięsa, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 minut. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami. Klopsy wyjąc z piekarnika polać sosem i zapiekać jeszcze 20 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/

Cannelloni z pomidorami i cukinią pod beszamelem

Składniki:cannelloni
-opakowanie makaronu cannelloni – 250 g
-1 puszka pomidorów krojonych – 400 g
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-0,5 kg cukinii
-250 g gorgonzoli
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-garść zielonych oliwek (ewentualnie)
-1 łyżka oregano
-1 łyżka bazylii
-sól, pieprz

Dodatkowo na sos beszamelowy:

-50 g masła
-50 g mąki
-0,5 litra mleka (letniego)
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na oliwie. Dodać drobno pokrojoną cukinię i dusić kilka minut. Dodać pomidory z puszki. Dusić chwilę aż odparuje większość płynu. Zagęścić koncentratem pomidorowym, Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Zestawić z ognia i przestudzić. Do wystudzonego sosu dodać pokrojony w kosteczkę ser i oliwki pokrojone w plasterki. wymieszać wszystkie składniki. Gotowym sosem napełnić makaron i układać go w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
Beszamel:
W garnczku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać letnie mleko, nie doprowadzając do wrzenia, cały czas energicznie mieszając, aż beszamel zacznie gęstnieć, a w wyniku gotowania zaczną się tworzyć pierwsze bąbelki. Gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos wylać na makaron ułożony w naczyniu. Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Crespelle z boczniakami i serem brie

Składniki:crespelle
– 40 dag boczniaków (ewentualnie pieczarek, kurek)
– 4 łyżki oleju
– 40 dag pomidorów
– 3 łyżki pestek słonecznika
– 300 ml mleka
– 3 jaja
– 20 dag mąki
– 2 łyżki słodkiej śmietanki
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
– 20 dag sera typu brie
Wykonanie
Z mleka, jaj oraz mąki a także pestek słonecznika przygotować lekko słone naleśniki. Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na malutkie kawałeczki i smażyć na oleju. Dodać słodką śmietanę z pokrojonymi pomidorami i smażyć około dwie minuty. Dołożyć natkę pietruszki i doprawić do smaku. Na każdy z naleśników nałożyć farsz, zrolować i włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch naleśników położyć plastry sera, piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, zapiekać crespelle około 7 minut i od razu podawać.

Sałata z pomidorami, awokado i gorgonzolą

Składniki:sałata z gorgonz.
-mieszanka sałat (u mnie roszponka, rukola, lodowa)
-150 g sera gorgonzola
-3 pomidory
-mała czerwona cebulka
-5 gałązek bazylii
-2 gałązki oregano
-awokado
-sok z 1/2 cytryny
-sok z 1/2 limonki
-łyżka octu balsamicznego
-2-3 łyżki oliwy
-sól, pieprz, cukier

Wykonanie

Sałatę umyć, osuszyć i postrzępić. Awokado przeciąć na pół i usunąć pestkę, wydrążyć, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory opłukać i pokroić w ósemki. Połączyć pomidory z sałatą, awokado i cebulą. Ser pokruszyć, lub pokroić w kostkę, dodać do sałaty.
Bazylię i oregano opłukać, osuszyć, połowę drobno pokroić.
W occie balsamicznym rozpuścić po szczypcie soli, pieprzu i cukru, dodać posiekaną bazylię i oregano. Wlać oliwę, sok z limonki i mieszać, aż powstanie emulsja. Sałatkę pokropić sosem, wymieszać. Posypać listkami bazylii.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Polędwica wołowa z serem camembert

Składniki:
-1 Camembertpoledwica z camemb.
-4 kawałki wołowiny (polędwica)
-50g pieprzu ręcznie rozgniecionego
-10ml oleju
-30ml koniaku
-sól do smaku
-100ml śmietany
-200ml bulionu wołowego
Wykonanie

Obtocz kawałki wołowiny w zmielonym pieprzu, a następnie pozbądź się jego nadmiaru. Pokrój w tym czasie camembert na ok. 1cm plasterki. Na patelni podgrzej olej i opiecz kawałki mięsa z każdej strony na dużym płomieniu. Posolić i podlej odrobiną koniaku. Zdejmij mięso z ognia i połóż na każdym kawałku plastry camembert, a następnie włóż do rozgrzanego do 150°C piekarnika i piecz przez ok. 5 minut. W tym czasie wlej na patelnię gęsty bulion wołowy, zmniejsz jego objętość i dodaj śmietanę. Podgrzewaj tak długo, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję. Wyciągnij kawałki mięsa, rozłóż na talerzach i polej sosem z pieprzem bezpośrednio na ser.
Idealnym dodatkiem będzie ulubiona sałatka ze świeżych warzyw oraz chrupiące frytki lub talarki.

Serowe kuleczki w orzechach

Składniki:kuleczki w orzechach
-200 g twarogu zmielonego z wiaderka
-200 g sera gorgonzola
-po dwie duże garści pistacji i orzechów włoskich (obranych, z pistacji pościągać łuski)
-sól, pieprz do smaku

 

Orzechy osobno posiekać nożem, niezbyt drobno.
Gorgonzolę rozkruszyć, dodać twarożek, widelcem ucierać aż otrzymamy jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem.
Ręce posmarować olejem i formować z sera małe kuleczki, które obtaczać w orzechach.
Gotowe kuleczki ułożyć na talerzykach i wbić w nie wykałaczki. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/

Zapiekanka ziemniaczanazapiekanka z camemb

Składniki na 4 porcje:
-10 średniej wielkości ziemniaków
-2 cebule
-papryka czerwona
-300 g kiełbasy
-ząbek czosnku
-150 g sera camembert
-tymianek
-pieprz kolorowy świeżo mielony
-przyprawa do dań Kucharek
-tłuszcz do smażenia i wysmarowania naczynia
-5 łyżek śmietany
-1/2 szklanki rosołu
Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie ( uważamy by nie rozgotować). Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, ser w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kolejno: podwójną warstwę ziemniaków, posypujemy je tymiankiem, na nie wykładamy paprykę, ziemniaki, które posypujemy Kucharkiem i pieprzem kolorowym, następnie cebula, tymianek, połowa sera camembert, kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Zapiekankę podlewamy rosołem. Całość smarujemy śmietaną, posypujemy Kucharkiem, pieprzem kolorowym i rozkładamy pozostały ser. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podajemy polane dowolnym sosem.

 

 

zobacz również:

 

 

  1. Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy
  2. Kiszona kapusta – pomysły i różne przepisy
  3. Jak przyrządzić soczystego indyka – różne przepisy
  4. Przystawki na babski wieczór



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...