Rzodkiewka, to warzywo o szerokim zastosowaniu. Dodatkowo kusi wieloma właściwościami zdrowotnymi. Przygotowaliśmy dla Was najciekawsze przepisy z jej wykorzystaniem oraz krótkie podsumowanie właściwości dla zdrowia.
Co nieco o rzodkiewce
Jest bogata w witaminę C, więc jej spożywanie jest właściwie niezbędne. Dodatkowo znajdziecie w niej kwas foliowy, witaminę B6 oraz takie minerały jak mangan, wapń czy potas. Regularne spożywanie rzodkiewki pozytywnie wpływa na organizm. Skutecznie likwiduje zaparcia, kontroluje poziom cukru we krwi, pomaga w utracie wagi, wspomaga trawienie czy obniża poziom cholesterolu. Kolejną zaletą rzodkiewki jest jej sytość. Mimo, iż posiada mało kalorii, to jest wolna od węglowodanów oraz tłuszczy. Warzywo to jest również silnym detoksykatorem, dzięki czemu zalecane jest przy leczeniu żółtaczki. Z kolei kwas foliowy oraz antocyjany pomagają przy zwalczaniu nowotworów oraz oczyszczaniu organizmu z substancji rakotwórczych. Rzodkiewka zapobiega też chorobom serca i układu pokarmowego.
Jajeczna pasta z żółtego sera z ogórkiem i rzodkiewkami
składniki:
- 200 gram żółtego sera
- 4 jajka
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek
- dwa ogórki kiszone
- majonez
- pieprz
wykonanie:
Żółty ser w kostce zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodaj ugotowane jajka, posiekany szczypiorek, startego na tarce ogórka kiszonego (najlepiej obranego) i starte na tarce rzodkiewki. Dodajemy majonez, mieszamy i serwujemy z ciepłą bagietką.
Marynowane rzodkiewki
Co kupić?
500 g rzodkiewek (waga bez liści, ok. 5 pęczki)
1 litr wody + do pasteryzacji
300 ml octu jabłkowego
1 liść laurowy
5 goździków plus 2 anyże
5 ziaren ziela angielskiego
ok. 20 ziarenek kolendry
5 łyżek cukru
1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
Rzodkiewki umyjcie, odetnijcie korzenie oraz zieloną część. Włóżcie je do wyparzonych słoików. W garnku przez pięć minut gotujcie wodę z octem, goździkami, liściem laurowym, zielem angielskim, cukrem, solą oraz kolendrą. Zalejcie rzodkiewki i zapasteryzujcie słoiki.
Pasta serowo – rzodkiewkowa
składniki:
- ser biały 250 g
- 2 łyżki śmietany
- pęczek szczypiorku lub koperku
- pęczek rzodkiewki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ser rozgniećcie łyżką i wymieszajcie ze śmietaną. Rzodkiewki umyjcie i zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach. Dodajcie do sera wraz ze szczypiorkiem. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z kanapkami.
Pasta szczypiorkowo koperkowa
- 1 słoik ciecierzycy
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki papryki w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ pęczka rzodkiewek
- ½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączcie z zalewy i wymieszajcie z oliwą, musztardą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie całość zblendujcie. Rzodkiewki zetrzyjcie na tarce a szczypiorek posiekajcie. Dodajcie do masy i jeszcze raz wymieszajcie. Podawajcie na chlebie wraz ze świeżym ogórkiem lub pomidorem.
Sałata z rzodkiewkami z ogórkiem
Co kupić?
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 słodkie jabłko
- pół główki sałaty strzępiastej
- garść kiełek rzodkiewki
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- prażone ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Rzodkiewkę oraz ogórek umyjcie i posiekajcie. Jabłko oczyśćcie z gniazda i również pokrójcie. Sałatkę porwijcie w dłoniach. Wymieszajcie ze wszystkimi składnikami. Z oliwy, soku z cytryny, pieprzu oraz soli zróbcie sos. Polewajcie nim sałatkę, posypcie prażonymi ziarnami słonecznika.
Rzodkiewki w winie do mięs
Co kupić?
- 1/4 szklanki posiekanych lub cebuli
- 6 łyżek oliwy z oliwek i łyżka masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego estragonu
- 30 rzodkiewek
- sól
- czarny pieprz
- gruboziarnista sól morska
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzejcie oliwę i zeszklijcie szalotkę. Dodajcie wino i gotujcie do czasu, aż połowa odparuje. Następnie zmniejszcie ogień do minimum i powoli dodawajcie zimne masło. Później dorzućcie sok cytrynowy, sól, pieprz oraz estragon. Rzodkiewki polejcie powstałym sosem i podawajcie posypane gruboziarnistą solą.
Pesto z liści
Co kupić?
- garść liści rzodkiewki
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- kilka orzechów np. włoskich
- łyżka sok z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Liście oczyśćcie i wysuszcie. Następnie zblendujcie je z pozostałymi składnikami. Podawajcie do kanapek.
Makaron z rzodkiewkami
Co kupić?
- 250 g makaronu kokardki
- 500 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 200 ml śmietanki 18 %
- pęczek rzodkiewki
- kilka listków bazylii
- zioła prowansalskie
- sól i biały pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Śmietankę wymieszajcie z solą, pieprzem oraz ziołami. Dodajcie do kurczaka i duście pod przykryciem, na małym ognui przez 20 minut. Makaron ugotujcie tradycyjnie i podawajcie z sosem, posiekaną rzodkiewką oraz listkami bazylii.
zobacz również:
Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią |
Potrawy z białej kapusty – przepisy na dania obiadowe |
Imprezowe koreczki i kanapeczki – różne pomysły |