Dania z piwem – różne pomysłowe przepisy na potrawy z dodatkiem piwa

6 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Złocisty, niskoalkoholowy trunek ceniony jest przede wszystkim jako napój. Coraz więcej osób sięga jednak po piwo jako dodatek do potraw. Do łask wracają stare przepisy, tworzone są także nowe. Nic dziwnego, lekko gorzkawy napój doskonale nadaje się do gotowania. Poprawia smak potraw i dodaje im specyficzny aromat.

Potrawy z piwem to nie tylko tradycyjna duszona w piwie golonka czy żeberka z grilla, lecz także kruche i aromatyczne wieprzowe pieczenie z marynowanego w piwie schabu, szynki lub karczku oraz pieczony w piwie soczysty drób i kiełbasy. Kolor i gatunek piwa może być dowolny (choć w zasadzie jasne piwo do jasnych mięs, a ciemne – do ciemnych), istotne jest, by zawierało alkohol (który i tak wyparuje w trakcie podgrzewania). Przejrzyjcie uważnie, bo przepisy z piwem mogą Wam sprawić niejedną kulinarną niespodziankę…

 

Żeberka pieczone w piwie

Składniki:
– 1,5 kg żeberek wieprzowych
– 1 butelka piwa pszenicznego
– 1 łyżka sosu Worecester
– 1 czubata łyżka ciemnego cukru nierafinowanego
– 1 czubata łyżka musztardy
– 1 łyżeczka czerwonej papryki
– 1 łyżka sosu BBQ
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz mięsa) wymieszać w misce. Żeberka oczyścić z błony, i podzielić na porcje. Mięso wrzucić do woreczka, zalać marynatą i szczelnie zawiązać. Włożyć mięso do lodówki na przynajmniej dobę (lepiej na 48 godzin) od czasu do czasu przekładając z jednej strony na drugą, aby żeberka aromatyzowały się równomiernie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st. C. Zawartość woreczka przełożyć do naczynia żaroodpornego (wraz z marynatą). Piec około 60 min. przekładając mięso, tak aby upiekło się z każdej strony. Po 60 minutach podnieść temperaturę do 200 st. C i dalej piec, aż żeberka się zarumienią. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grill, aby były z zewnątrz bardziej chrupiące.

Świąteczna kaczka w piwie

Składniki:
– 2 kaczki podzielone na ćwiartki
– sól
– pieprz
– 8 ząbków czosnku
– cebula
– garść świeżego rozmarynu
– parę gałązek cząbru
– 1/2 garści jagód jałowca
– 1/2 l ciemnego piwa
– 1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w brytfance. Obrany czosnek pokroić w plasterki, cebulę w krążki i ułożyć na kaczce razem z ziołami i jałowcem. Całość zalać piwem wymieszanym z miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piec ok. 2 godz., aż mięso będzie miękkie, piwo odparuje, a skórka będzie chrupiąca.

Pieczeń cielęca z piwa

Składniki:
– 1,5 kg cielęciny na pieczeń
– 1, 5 szklanki jasnego piwa
– 4 szalotki
– 4 duże ząbki czosnku
– 1 por
– gałązki tymianku
– gałązki rozmarynu
– mąka do oprószenia mięsa
– olej do smażenia
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Mięso oprószyć solą, pieprzem i mąką. Następnie zrumienić je na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażyć obrane i przekrojone na pół szalotki, pokrojonego w grube krążki pora i posiekany czosnek. Przesmażonymi warzywami obłożyć mięso. Podlać wszystko piwem, obłożyć ziołami, przykryć folią aluminiową stroną błyszczącą do środka. Wstawić pieczeń do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec 120 min. Następnie odkryć i piec jeszcze 60 min., polewając mięso sosem.

Szynka pieczona w ciemnym piwie

Składniki:
– 750 ml ciemnego piwa
– 1,5 szklanki brązowego cukru
– starta skórka z 1 pomarańczy
– goździki
– tymianek
– 80 ml białego octu winnego
– laska cynamonu
– 2,5 kg szynki z kością

Przygotowanie:
Piwo, brązowy cukier, skórkę pomarańczy, tymianek, ocet i cynamon umieść w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min. Szynkę przełożyć do dużego naczynia do pieczenia, ponakłuwać goździkami i zalać zredukowaną mieszanką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C i wstawić szynkę. Piec 40 min. Odwrócić mięso i piec kolejne 40 min. Odwróć szynkę jeszcze raz i piec jeszcze 25-30 min., aż będzie złocista.

Golonka pieczona w jasnym piwie

Składniki:
– 2 golonki wieprzowe z kością
Marynata:
– 2 łyżki maggi
– 2 łyżki oleju
– 2 szklanki jasnego piwa
– 1 łyżeczka majeranku
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka miodu
– 1 cebula
– grubo mielony czarny pieprz
– 1,5 l bulionu
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/2 selera
– liście laurowe

Przygotowanie:
Obraną marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wraz z liśćmi laurowymi wrzucić do bulionu (ok. 1,5 litra), dodać golonki i gotować ok. 1,5 godziny. Golonki wyjąć. Przyprawę maggi wymieszać z piwem oraz olejem i majerankiem, czosnkiem (grubo pokrojonym), miodem oraz pieprzem.
Skórę na golonkach naciąć ostrym nożem w kratkę. Przygotowaną marynatą natrzeć golonki i obłożyć cebulą pokrojoną w plasterki. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce. Zamarynowane golonki wraz z marynatą piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C do momentu zrumienienia (ok. 20 min.). Następnie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180-190 st. C i piec do momentu, kiedy golonki będą miękkie a skóra chrupiąca. W trakcie pieczenia golonkę polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Boczek pieczony w piwie

Składniki:
– 2,5 kg surowego chudego boczku
– 1 mała główka posiekanego czosnku
– 2 pokruszone listki laurowe
– 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 2 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu
– pół łyżeczki soli
– 5 łyżek oleju
– sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
– 1 szklanka piwa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz piwa, połączyć w dużej misce. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć boczek, wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie boczek ułożyć na dużej blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 3 godzin, co jakiś czas polewając piwem. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryć folią.

Żeberka duszone w piwie

Składniki:
– 1 kg żeberek wieprzowych
– 180 ml jasnego piwa
– 1 łyżka miodu
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 2 ząbki czosnku
– liście laurowe
– 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
– 1 łyżeczka mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Żeberka pokroić na porcje, umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla. Na tłuszczu w którym smażyło się mięso zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać piwo, miód, sok z cytryny, marchew pokrojoną w grube plastry i zagotować. Przygotowany sos połączyć z mięsem, dodać liść laurowy, mieloną paprykę, wlać 2/3 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Po koniec dodać mąkę wymieszaną z odrobiną zimnej wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.

Schab duszony w piwie

Składniki:
– 1 kg schabu bez kości
– 3 łyżki oleju
– 2 szklanki jasnego piwa
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 2 liście laurowe
– pieprz i sól

Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Zalać 1 szklanką piwa. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Pokroić w plastry. Na rozgrzanej oliwie zrumienić zamarynowane mięso. Warzywa pokroić w słupki. Piwo i 1 szklankę wody zagotować, dodaj kostki rosołowe (lub gotowy bulion) i koncentrat pomidorowy. Włożyć mięso i dusić pod przykryciem przez około 60 min.

 

Piersi z kurczaka w sosie piwnym

Składniki:
– 400 g filetów z kurczaka
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki masła
– 1 szklanki piwa
– 1 łyżka mąki
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 4 łyżki śmietany
– tymianek
– zielona pietruszka
– 1 łyżeczka cukru
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać w garnku po 1 łyżce oleju i masła, dodać cebulę i paprykę, smażyć ok. 3 min., mieszając. Wlać piwo i ok. 1/2 gotowego bulionu, zagotować. Zblendować na gładki sos. Doprawić tymiankiem, pietruszką, cukrem, solą, pieprzem. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem przez 5 min. Z mięsa utworzyć kotlety, posypać solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz i usmażyć kotlety. Przełożyć mięso do sosu. Dusić na małym ogniu przez ok. 20 min., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę.

Udka z kurczaka po holendersku

Składniki:
– 3 cebule
– 3 marchewki
– 1 biała część pora
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki masła
– 4 udka kurczaka
– sól
– pieprz
– 1 łyżka cukru
– 2 płaskie łyżki mąki
– 2 liście laurowe
– 2 goździki
– tymianek
– 1/2 l jasnego piwa
– 2 łyżki śmietany
– 2 łyżki natki pietruszki

Przygotowanie:
Cebule, marchewki i por obrać i pokroić na plasterki. Obrany czosnek lekko rozgnieść. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Udka posolić, oprószyć pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron. Wyjąć. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę i czosnek, a po kilku minutach dodać marchewkę i por. Warzywa posypać cukrem i mąką, wymieszać. Dodać udka kurczaka, liście laurowe, goździki i szczyptę tymianku. Zalać piwem i śmietaną. Dusić pod przykryciem ok. 40 min. Posypać natką.

Gulasz wołowy na piwie

Składniki:
– 1 kg pręgi wołowej (goleń), ewentualnie wołowiny gulaszowej
– 3 cebule, 2 ząbki czosnku
– 1 czerwona papryka
– 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
– 1 szklanka jasnego piwa
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– kminek, ziele angielskie, liść laurowy
– sól, pieprz
– 1 łyżka mąki pszennej
– olej

Przygotowanie:
W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, dodać pokrojone w kostkę mięso i trzymać na średnim ogniu, nie ruszając, około 5 min. (dzięki temu wołowina się zarumieni i nie puści wody). Następnie dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, wszystko wymieszać i smażyć około 10 min. często mieszając. Doprawić mięso papryką w proszku, dokładnie wymieszać, aby połączyła się z tłuszczem, następnie wlać piwo i ok. 2 szklanek wody, dodać przecier, dorzucić pokrojoną paprykę, kminek, ziele i liście, doprawić solą oraz pieprzem. Gulasz gotować pod przykryciem około 3 godzin, co jakiś czas uzupełniając wodę, która odparowała. W tym czasie wołowina powinna zupełnie zmięknąć. Na koniec rozrobić mąkę w połowie szklanki wody i powoli wlać do gulaszu, cały czas mieszając. Czesi tradycyjnie podają gulasz z knedlikiem i krążkami cebuli. Często dodatkiem jest też świeża papryka i oczywiście kufelek piwa.

Dorsz w cieście piwnym

Składniki:
– 1/2 kg filetów z dorsza
– sok z połowy cytryny
– olej do smażenia
– sól i pieprz
Składniki na ciasto:
– 1 jajko
– 20 dag mąki
– 1/2 szklanki piwa
– 1 łyżeczka oleju i sól

Przygotowanie:
Mąkę, żółtka, olej oraz piwo utrzeć mikserem. Dodać ubitą na sztywno pianę z białka oraz sól. Ryby umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć przyprawami i pokropić sokiem z cytryny. Kawałki zanurzać w cieście i kłaść na gorący olej. Smażyć ok. 2,5 min. po każdej ze stron.

Karp w piwie po staropolsku

Składniki:
– karp o wadze do 1,5 kg
– 0,5 l jasnego, pełnego piwa
– 2-3 goździki
– 1 duża cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka orzeszków pistacjowych
– 1/2 szklanki rodzynek (sułtanek)
– 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
– 1 łyżka drobno roztartego, suchego czarnego chleba
– sok z cytryny
– biały pieprz, sól, cukier

Przygotowanie:
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka, odrzucić grubą część grzbietową, przełożyć plasterkami cebuli z wbitymi goździkami. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać piwo, dodać masło i zagotować. Do wrzątku włożyć porcje karpia, dodać cebulę, którą ryba była przełożona, a także rodzynki, pistacje, suchy chleb. Postawić na niewielkim ogniu i gotować, aż karp będzie miękki, ale nierozgotowany. Rybę wyłożyć na duży półmisek i podzielić na porcje. Sos doprawić sokiem i skórką cytrynową, solą, pieprzem oraz cukrem. Gorącym sosem polać karpia.

Świąteczny karp po żydowsku

Składniki:
– ok. 400 g filetu z karpia
– 3 łyżki rodzynek
– 1/3 szklanki jasnego piwa
– 1 szalotka
– 3 goździki
– 1 łyżka masła
– 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1 łyżka octu winnego
– sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:
Goździki rozbić w moździerzu. Rybę posolić, posypać pieprzem i goździkami i skropić octem. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekaną szalotkę. Dolać piwo. Po minucie smażenia dodać rybę i dusić w sosie na patelni na wolnym ogniu przez 10 min., pod przykryciem. Rybę delikatnie przełożyć na talerz. Na patelnię dodać rodzynki i skórkę cytryny. Sos zagotować, a następnie polać nim karpia.

Trufle czekoladowe z piwem

Składniki:
– 250 g czarnej czekolady
– 100 g masła
– 6 łyżek ciemnego piwa
– 125 g cukru pudru
– 125 g mielonych migdałów
– 30 g drobno posiekanych rodzynek
– kakao w proszku do posypania

Przygotowanie:
Rondelek z czekoladą i masłem umieścić w garnku z wodą i podgrzewać, dopóki czekolada się nie rozpuści. Mieszać energicznie, aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas mieszając, dodać powoli piwo, a potem cukier puder, migdały i rodzynki. Kiedy masa będzie jednorodna, pozwolić jej trochę przestygnąć w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki, żeby stwardniała (co najmniej na 2 godziny). Z masy formować małe kuleczki, posypać kakao w proszku i do momentu podania przechowywać w lodówce.

Racuchy piwne z jabłkami

Składniki:
– 250 g mąki
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 jaja
– 3 łyżki oliwy
– 1 szklanka ciemnego piwa
– 4 jabłka
– cynamon
– cukier puder
– olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Żółtka ubić z oliwą, dodać do mąki i wymieszać. Powoli wlać piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Posypać cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Irlandzki keks piwny

Składniki:
– 350 g masła
– 350 g cukru
– 6 jaj
– 1/2 kg mąki
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki goździków
– 300 ml portera
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki ciemnego rumu
– 1/2 kg rodzynek (najlepiej mieszanki dużych i małych)
– 200 g posiekanych suszonych śliwek
– 150 g obranych i posiekanych migdałów
– 100 g skórki z pomarańczy
– masło do smarowania formy

Przygotowanie:
W dużej misce utrzeć masło z cukrem. Jajka ubić i dodać do masła z cukrem. Stopniowo dosypywać mąkę. Dodać startą gałkę muszkatołową i utłuczone goździki. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać piwo, rum, miód i bakalie. Znów dokładnie wymieszać. Dużą formę do keksu wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec 4 godziny, w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C. Po wyjęciu z pieca keks wystudzić. Można przechowywać przez tydzień.

 

zobacz również:

Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa

Soczyste pieczone mięso na różne okazje – przepisy

Pieczone udka z kurczaka – różne przepisy

Sałatki bez mięsa – różne przepisy