Dania z grzybami leśnymi. 7 super przepisów na pyszne dania
Coraz więcej opadów dla jednych oznacza siedzenie w domu, a dla innych polowanie na grzyby. Występują pod wszelkimi postaciami i można z nich wyczarować dosłownie wszystko. Zobaczcie jakie pyszności możecie ugotować i jakie nietypowe składniki można ze sobą połączyć.
Grzyby, szczególnie świeże mają sporą ilość białka. Nie jest to białko pełnowartościowe jak w mięsie czy jajach, ale jest bardziej wartościowe i lżej strawne niż to pochodzące z produktów roślinnych. Z dodatkowych atutów, o których warto wspomnieć: w grzybach występują dwa aminokwasy egzogenne, w bardzo korzystnych dla człowieka proporcjach. Jeśli chodzi o tłuszcz występuje on w minimalnych ilościach, stąd kaloryczność grzybów też jest niewielka. Jednak warto zaznaczyć, że jest to tłuszcz roślinny, więc jest naturalnie pozbawiony cholesterolu.
Dlaczego uważamy, że grzyby są ciężkostrawne? Wszystko przez chitynę. Chityna występująca w grzybach, jest to nic innego jak odpowiednik celulozy, jednej frakcji błonnika, który przecież jest niezbędnym i często brakującym elementem naszej diety. Do jego pozytywnych właściwości zaliczamy m.in. to, że pęczniejąc w przewodzie pokarmowym zwiększa masy kałowe, przyspiesza pasaż treści pokarmowych przez jelita. Bezdyskusyjnie jest to składnik ciężkostrawny, dlatego też, podobnie jak inne produkty z dużą zawartością błonnika powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach, a unikany szczególnie przez osoby z problemami ze strony układu pokarmowego (schorzenia wątroby czy choroba wrzodowa żołądka). Pamiętajmy też, że ciężkostrawnych produktów w diecie mamy naprawdę wiele, dlatego nie rezygnujmy z grzybów tylko z tego powodu. Lepiej po prostu przygotować je bez użycia tłustej śmietany czy smażenia na tłuszczu.
Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi
Co kupić?
- 150 g grzybów (dowolna mieszanka np. pieczarki i podgrzybki)
- 3,5 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 ząbka czosnku
- 4 kromki chleba tostowego
- łyżka masła
- kula mozzarelli
- odrobina parmezanu
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na początku nagrzej sobie piekarnik, jeżeli masz funkcje grillowania to warto jej użyć. Grzyby należy oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na dużym ogniu z użyciem oliwy. Kiedy się zarumienią to zmniejsz ogień dodaj sól, pieprz i drobno posiekany czosnek. Tosty wyłóż na blachę z papierem do pieczenia lub wsadź do tostera. Posmaruj je masłem, połóż grzyby i pokrop delikatnie oliwą. Na sam wierzch połóż mozzarellę, parmezan i trochę grzybów. Posyp posiekaną pietruszką i pieprzem. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści.
Zupa dyniowa z leśnych grzybów
Co kupić?
- 1 kg dyni
- 0,5 małej cebulki
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżki oliwy
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 200 g grzybów
- sól
- pieprz
- łyżka tymianku
Przygotowanie:
Dynię umyj, opróżnij z pestek, obierz ze skóry i pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i usmaż w garnku na oliwie z masłem. Do garnka dołóż cebulę i sól. Po wstępnym przesmażeniu dyni wlej 3 szklanki bulionu i gotuj pod przykryciem ok 15 minut – do uzyskania miękkości. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość na krem. Jeżeli uznasz, że jest dla ciebie zbyt gęsta konsystencja to śmiało dodaj bulionu. Grzyby czyścimy i smażymy na maśle doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dodaj do zupy i smacznego!
Placki grzybowe
Co kupić?
- 60 dag grzybów
- 2 cebule
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie
- mielona papryka
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój paski, natomiast cebulę posiekaj. Te składniki usmaż na oleju doprawiając ziołami, papryką, solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mąki i dorzuć na patelnię. Duś wszystko pod przykryciem ok 20 minut. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj je z jajkiem, mąką, wyciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Masę smaż na oleju jak normalne placki. Podawaj przekładane grzybkami lub wymieszaj je z masą na ciasto, aby były w środku placka.
Risotto z grzybami z lasu
Co kupić?
- 30 dag fileta z indyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 60 dag dowolnych grzybów
- 30 dag ryżu
- 20 dag ugotowanej ciecierzycy
- 10 dag startego parmezanu
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 gałązki szałwii
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Mięsko kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny oraz sojowy.Dodaj zmiażdżony czosnek oraz zioła i odstaw mięso do lodówki na 30 minut. Po tym czasie usmaż mięso z cebulą oraz grzybami. Po 5 minutach mieszania dodaj ryż i zalej gorącą wodą patelnie, tak aby składniki były zanurzone w ok 2 cm sosu. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Potem dodaj ciecierzycę i gotuj kolejne 10 minut. Podawaj z parmezanem, kremówką oraz listkami szałwki.
Makaron z sosem grzybowym
Co kupić?
- 40 dag makaronu wstążki
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 50 dag grzybów
- 2 łyżki suszonych pomidorów z oliwy
- 150 ml śmietanki kremówki
- kilka listków świeżej szałwii
- 5 dag startego żółtego sera
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj na al dente tak jak zwykle. Cebulę pokrój w krążki i usmaż na patelni. Dodaj pokrojone w paski grzyby oraz pomidory. Całość zalej śmietaną i chwilkę podduś. Dopraw przyprawami do smaku. Do sosu dodaj już ugotowany makaron. Podawaj ze startym serem, listkami szałwii oraz świeżo mielonym pieprzem.
Faszerowane ziemniaki z grzybami
Co kupić?
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 50 dag grzybów
- cebula
- 2 łyżki masła lub oleju
- jajko
- 5 dag żółtego sera
- szczypiorek lub natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj na pół miękko. Po wystudzeniu przekrój je w połowie i wydrąż środek. Grzyby opłucz i pokrój w plastry, a cebulę posiekaj. Usmaż cebulę, dodaj grzyby i duś przez chwilę. Dodaj przyprawy, jajko oraz wydrążoną część ziemniaków. Gotowy farsz przełóż na ziemniaki, ułóż je w naczyniu, posyp startym serem i piecz w piekarniku przez 20 minut – 200 stopni. Na koniec posyp zieleniną.
Schabowa roladka z grzybkiem
Co kupić?
- 4 kotlety schabowe (70 dag)
- 50 dag mrożonych leśnych grzybów / lub świeżych
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- szczypta suszonego rozmarynu
- pieprz
- sól
- mąka i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj. Podsmaż to na masełku , dodaj rozmaryn oraz sól i pieprz. Duś pod przykryciem 10 minut aż płyn odparuje i dodaj natkę pietruszki. Kotlety rozbij na cienko i przypraw solą z pieprzem. Na każdy połóż po łyżce farszu, złóż je na pół i zepnij wykałaczka. Smaż jak zwykle – w bułce tartej, mące i jajku. Podawaj kotlety z ziemniakami i resztą grzybków.
zobacz również:
Grzyby – różne przepisy czytelników
Sposoby na grzyby – solenie
Jesienne grzybobranie: co zawierają grzyby?
Sposoby na grzyby – suszenie