Dania z brukselki – pomysłowe przepisy

3 grudnia 2013, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

_brussels

Dlaczego wiele osób nie lubi brukselki, pozostaje dla mnie tajemnicą. Sama uwielbiam, we wszelkich mniej lub bardziej oryginalnych zestawieniach. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów naszych czytelniczek z brukselką w roli głównej.

Makaron z brukselką i boczkiem
Autor: iwa643

Składniki:
– 2 szklanki makaronu świderki,
_sr_4x1– 15 dag brukselki,
– 1 łyżeczka masła,
– Jarzynka Winiary
– 1 plaster boczku wędzonego
– 10 dag kiełbasy wędzonego
– pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Gdy brukselka jest prawie ugotowana odcedzamy ją studzimy i rozbieramy z listków. Na patelni podsmażamy pokrojona kiełbasę i boczek. Dodajemy listki kapusty mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i łyżeczkę masła.Mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.

Zupa z brukselką
Autor: Magda111

Składniki:
– 40 dag brukselki
– 10 dag wędzonki
_sr_4x2– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– pół selera
– ząbek czosnku
– sól i pieprz
– natka pietruszki
– pół szklanki śmietany
– 3 woreczki ryżu
Przygotowanie:
Warzywa  kroimy w kostkę  wkładamy do garnka  z 2 litrami wody , dodajemy wędzonkę i gotujemy wywar z włoszczyzny i wędzonki . Do prawie  miękkich  warzyw dodajemy brukselkę , dosalamy i gotujemy do miękkości . Zabielamy śmietaną. Zupę podajemy z osobno ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.

Grillowane kotlety z cebulką i brukselką
Autor: Aneta Klimecka

Składniki:
– 300 g mielonego mięsa
– 2 cebule
– 4 łyżki musztardy
_sr_4x3– 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
– 1 jajko
– 5 łyżek tartej bułki
– 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
– 200 g brukselki
– sól, pieprz
– olej
Przygotowanie:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy musztardę, posiekaną 1 cebulę, przyprawę do mielonego, bułkę tartą oraz sól i pieprz i natkę suszoną. Dokładnie wyrabiamy masę. Na patelnię grillową wlewamy olej, gdy będzie już rozgrzany układamy wcześniej uformowane kotleciki i smażymy aż będą z obu stron ładnie złoto-brązowe. Pod sam koniec dodajemy plastry cebuli. W tym czasie gotujemy umytą brukselkę, z której wycięliśmy wcześniej twarde końcówki. Kotleciki podajemy z cebulką i kawałkami ugotowanej brukselki.

Brukselka z kasztanami i boczkiem
Autor: pinkmause

Składniki:
– 40 dag brukselki
_sr_4x4– 15 dag boczku
– 20 dag kasztanów jadalnych
– 1 łyżeczka cukru
– kilka łyżek sosu sojowego
– przyprawa typu Vegeta
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Brukselkę zblanszować w lekko osolonej wodzie (ok. 3 min.). Boczek pokroić i podsmażyć na oleju. Wyjąć z patelni. Kasztany lekko podsmażyć na tym samym tłuszczu, dodać cukier. Następnie dodać brukselkę i boczek, posypać przyprawą, wlać sos sojowy. Wymieszać. Chwilkę podusić razem, przełożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

Łosoś z sosem ziołowym i brukselką
Autor: pinkmause

Składniki:
Sos:
– 3 łyżki natki pietruszki
– 6 świeżych liści bazylii
– 3 gałązki tymianku
_sr_4x5– kapary
– 1 zielona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 steki z łososia
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– 2 pieczarki
– kilka brukselek
Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię, rybę skropić cytryną, posolić i popieprzyć, usmażyć. Pod koniec smażenia dodać sparzoną brukselkę i pieczarki. Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem, podawać z brukselką i pieczarkami.

Makaron z brukselką
Autor: pinkmause

Składniki:
– 1/4 kg brukselki
– ulubiony makaron
– 1 1 łyżeczki soli
– 1 łyżeczki pieprzu
_sr_4x6– 1 żółta cebula, pokrojona w cienkie kliny
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łyżki pietruszki, drobno posiekanej
– 1 szklanki oliwy z oliwek
– 4 łyżki orzeszków piniowych
– 4 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Przyciąć końce brukselki. Ugotować w małej ilości wody (ok. 12 minut). Wyjąć, pozostawiając około 4-5 w garnku i te nadal gotować aż będą bardzo miękkie. Pozostałe pokroić w ćwiartki. W blenderze wymieszać miękkie brukselki, 1 ząbek czosnku, orzechy piniowe, natkę pietruszki, parmezan i 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pozostały czosnek i gotować, aż będzie złoty i pachnący. Dodać brukselki i podsmażać przez ok. 2-3 minuty. Dodać cebulę i podsmażać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać około 2 minuty. Wyłączyć ogień i dodać brukselkowe pesto. Wymieszać, doprawić.

Zapiekanka z brukselką i indykiem
Autor: pinkmause

Składniki:
– 0,5 kg mielonej piersi indyczej
– 0,5 kg brukselki
– czerstwa bułka
– 2 żółtka
– pół kubeczka jogurtu naturalnego
– mały kubeczek kwaśnej śmietany 12%
_sr_4x7– 3/4 szklanki mleka
– łyżka masła
– 40 dag pieczarek
– 3/4 szklanki tartego żółtego sera
– pieprz, sól, cukier
– gałka muszkatołowa
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Brukselkę umyć i ugotować na pół-twardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (po pół łyżeczki soli i cukru). Odcedzić. Wyłożyć na formę do zapiekania. Namoczyć czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Dodać do indyka razem z jednym żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Nakładać mięso łyżką bezpośrednio na patelnię z  rozgrzanym olejem, tworząc małe kuleczki. Obsmażać ze wszystkich stron na złoty kolor. Włożyć do naczynia z brukselką. Dodać podsmażone pieczarki. Sos: w naczyniu wymieszać jogurt, śmietanę, mleko, żółtko, masło, ser oraz pół łyżeczki soli,  szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Polać mięso i brukselkę. Zapiekankę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.

Portawka z brukselki z makaronem ryżowym
Autor: Marta

Składniki:
– 1 op. makaronu ryżowego wstążki
– 700 g brukselki
_sr_4x8– 1 mozzarella
– 10 plastrów baleronu dojrzewającego
– 1 op. pomidorów z bazylią i oregano
– 1 łyżeczka pasty z kolendry
– szczypiorek
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron wrzucić do zagotowanej wcześniej wody z dodatkiem kurkumy, trzymać pod przykryciem ok. 3 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Brukselkę ugotować, odcedzić, dodać do garnka z brukselką pomidory, dusić pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie dodać zmiażdżony czosnek, pastę z kolendry i przyprawy. Baleron pokroić w plastry i usmażyć na chrupko. Na talerz wyłożyć makaron i porcje brukselki, posypać szczypiorkiem, baleronem i porwaną mozzarellą.

Zupa krem z brukselki
Autor: maagdusiaa22

Składniki:
– 60 dag brukselki,
– 1 litr rosołu warzywnego (może być też z kostki),
_sr_4x9– szklanka śmietany kremówki,
– żółtko,
– łyżka mąki,
– 3 łyżki zimnego mleka,
– sól, cukier, pieprz biały.
Przygotowanie:
Opłukaną brukselkę wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę ( wody powinno być tyle, by zaledwie przykrywała brukselkę) i gotujemy, nie przykrywając garnka, przez 10-15 minut. Gdy brukselka będzie miękka, miksujemy ją lub przecieramy przez sito. Następnie łączymy z rosołem, zagotowujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy  raz jeszcze i trzymamy na ogniu ok. 3 min.( aż mąka straci smak surowizny). Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko spienioną z żółtkiem i od razu podajemy z groszkiem ptysiowym lub z paluszkami z ciasta francuskiego.

Inne pomysły:

Składniki:
_sr_4x12– 15 brukselek, przecięte na pół
– 2 czerwone gruszki, pokrojone na plasterki
– mały kawałek sera gorgonzola lub inny ser w plasterkach
– 30 suszonych żurawin
– oliwa z oliwek
– sól morska i czarny pieprz gruboziarnisty

Przygotowanie:
Brukselkę lekko podgotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przekroić. Pokropić oliwą. Zrobić ładne malutkie szaszłyki nabijając gruszkę, ser i żurawinę. Delikatnie posypać solą i pieprzem, pokropić oliwą.

Składniki:
– 100g rozdrobnionje brukselki
– 1 średnia cebula , drobno pokrojona
– 3 łyżki mąki ryżowej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
_sr_4x10– 250 ml /1 szklanka/ wody
– 1 duża garść posiekanej świeżej kolendry
– 2 zielone chilli , posiekane drobno (opcjonalnie)
– 1 łyżka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– sól i pieprz do smaku
– olej do głębokiego smażenia
Sos:
– duża garść świeżej kolendry
– 4 łyżki świeżo mielonego kokosa
– 1 zielone chili (opcjonalnie )
– 125 ml jogurtu
– sól do smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać większość wody, mieszając dobrze. Ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki. W mniejszej misce wymieszać sparzoną brukselkę, cebulę, chilli i świeżą kolendrę. Rozgrzać olej na średnim ogniu. Wymieszać mieszankę z brukselką z ciastem. Dodać sól i pieprz. Formować kulki łyżką i smażyć na oleju. Wyjmować łyżką cedzakową. Wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami , aż do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić.

Składniki:
– 2 średnie ziemniaki
_sr_4x11– 12 brukselek
– 2 duże jajka
– 1 szklanka mąki
– 1 łyżeczka soli
– 1 szklanki oliwy z oliwek
– 1 zielona cebula , posiekana
– świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie: Zetrzeć ziemniaki na tarce. Odlać nadmiar soku. Pokroić drobno brukselkę. Ubić jajka, dodać mąkę. Wymieszać wszystkie składniki i doprawić. Smażyć na złoty kolor.  Podawać z łyżką śmietany na wierzchu, udekorować zieloną cebulką i mieloną słodką papryką.

 

zobacz również:

  1. Przystawki z oliwkami – różne przepisy na przekąski z oliwek
  2. Gołąbki inaczej – różne przepisy i pomysły
  3. Winogrona – pomysłowe przepisy na różne dania
  4. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki

Polecamy:

indeks

Wszystkie kulinarne inspiracje czytelników

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dania z brukselki – pomysłowe przepisy

  1. avatar macia pisze:

    Zachwyciłam się smakiem dorsza w brukselce, polecam, idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub romantyczną kolację http://owocemorza.blogspot.com/2013/11/czarniak-z-duszona-brukselka.html

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...