Czym są siarczyny w winie?

9 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Alkohol od najdawniejszych czasów towarzyszył człowiekowi i odgrywał ważną rolę w kształtowaniu się cywilizacji w basenie Morza Śródziemnego i całej Europie. Jako przykład można podać starożytną Grecję, w której wino pełniło ważne funkcje. Miało ono nawet swojego boga, Dionizosa. Także na kartach Starego Testamentu pojawiała się symbolika krzewu winnego. Kultura chrześcijańska przyczyniła się do rozpowszechnienia upraw winorośli.

Za najstarsze napoje alkoholowe uznaje się miód pszczeli i właśnie wino. Napoje alkoholowe służyły człowiekowi w jego gospodarstwie domowym. Używano ich w lecznictwie, przy doprawianiu potraw, wypieku ciast, a także do konserwowania żywności.
Obecnie wydaje się, że kupienie wina z wyższej półki gwarantuje, iż na etykiecie nie znajdziemy siarczanów. Ponieważ ich obecność kojarzy się z czymś chemicznym, szkodliwym dla zdrowia i o niskiej jakości, chcemy ich uniknąć. Niestety nie można. Obecność siarczanów przy produkcji wina jest tak naturalna, jak obecność soku z winogron w winie, czy z innych owoców przy produkcji win owocowych. Jak stara tradycja produkcji wina, tak stary sposób siarkowania win.

Siarczany dodawane są przy produkcji w celu regulacji przebiegu procesów fermentacji, która wiąże się z pracą mikroorganizmów. Ze względu na nierównomierne zbiory owoców i moce przerobowe w winnicach w trakcie nadwyżek owoców, dwutlenek siarki dodawany jest do kadzi z winogronami, aby nie doszło do niekontrolowanych fermentacji. Siarka w produkcji win pełni także funkcje stabilizacyjne i konserwujące wino.
Także na szampanach można znaleźć taki napis.

 

Należą one do win musujących. Szampany pochodzące z południowo – wschodniej części Francji, swoją nazwę zawdzięczają regionowi historycznemu – Szampanii. Nie są nasycane sztucznym wodorotlenkiem węgla. Wytwarza się on w butelkach sam na skutek naturalnego procesu dojrzewania tych szlachetnych trunków. Natomiast te najczęściej kupowane wina musujące są sztucznie nasycone dwutlenkiem węgla i jest to osobna grupa win musujących. Także przy ich produkcji używa się siarki i jej związków.
Niewiele jest obecnie win, które nie zawierają siarczanów. Można je spotkać nawet w winach pochodzących z biogospodarstw. Jednak dzięki rozwojowi technologii produkcji win ilość dodawanych siarczanów została zminimalizowana i jest bezpieczna dla zdrowia. Smak siarki jest niewyczuwalny. Pozostaje  rozkoszować się smakiem i podtrzymywać kulturę picia.

autor: A.Zys

zobacz również:

  1. Wino na stole – jak serwować i jakie podawać kieliszki?

  2. Jakie wino pasuje do potraw z grilla?

  3. Czy wino jest zdrowe?

  4. Przepis na gronowe wino domowe

  5. Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?