Czerwone mięso – fakty i mity

Avatar photo
21 kwietnia 2019,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czerwone mięso słynie z wielu teorii. Jedni twierdza, że jest zdrowe inni wręcz przeciwnie. Jak to dokładnie jest? Czy czerwone mięso powinno uczestniczyć w naszej diecie?

 

Kwestia zdrowia

Jak wiadomo jest to kwestia sporna, ale jedno jest pewne. Czerwone mięso negatywnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Należy więc spożywać je rzadko, co potwierdza piramida zdrowego żywienia. Oczywiście mięso czerwone posiada również dobre strony, jednak w Twojej diecie powinno pojawiać się sporadycznie. W czerwonym mięsie znajdziesz białko, aminokwasy oraz tłuszcze nasycone.
Nadmierne spożycie czerwonego mięsa może przyczynić się do rozwoju miażdżycy, zawałów serca, udarów mózgu a nawet skróceniu życia. Jedząc czerwone mięso nie zapominajmy o dodaniu warzyw do diety.

 

Rodzaje obróbki

Największy problem pojawia się przy wyborze sporządzenia mięsa. Odradzane jest jego smażenie oraz grillowanie. Ten sposób ma negatywny wpływ na poziom cholesterolu i powoduje nowotwory. Najlepiej mięso ugotować na parze lub upiec. Cały sekret w tkwi w jak najmniejszym przetwarzaniu mięsa.

Do mięs czerwonych zaliczamy:

  • wieprzowinę
  • wołowinę
  • baraninę
  • koninę
  • kaczkę
  • gęś

Zalecana dawka spożycia czerwonego mięsa to 200 g dziennie i nie częściej niż 3 -4 razy w tygodniu.

Tak więc od czasu do czasu czerwone mięso nie zaszkodzi, a pozytywnie wpłynie na nasz organizm.  Dostarczy nam niezbędnych witamin, żelazo, cynk oraz fosfor.

czerwone mieso

 

 

zobacz również:

Czy mięso zabija?

Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?

Mięso w diecie dla kobiet – co wybrać?

Jak smakuje mięso strusia?

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
Na „Minecrafcie” z synem :)
ulubione filmy
Często wracamy do „Samych Swoich”, „Seksmisji” i lubię wracać do „ 183 metry...
Klasyka literatury - do czego wraca…
A ja lubię Znachora, i wersję nowsza i starsza. Na wszystkich się wzruszam.
Reportaże, książki oparte na faktac…
Polecam „Kolory zła” . Teraz obejrzałam Czerwień, też polecam, oczywiście film trochę inny niż...