Czerwona kapusta na ciepło i różne sałatki i surówki
Jeśli mówimy o kapuście, zazwyczaj mamy na myśli jej białą odmianę. Bigos, surówka, kapusta kiszona – bez nich polska tradycja kulinarna nie istnieje. Ale mamy także inny smaczny i zdrowy skarb, czyli czerwoną kapustę. Jest bardziej zbita i ma mniejsze główki niż jej jasna siostra. W smaku też jest nieco bardziej wyraźna. Można właśnie z nią przygotować popisowe dania, zastępując białą kapustę. Albo sięgnąć do skarbnicy kuchni staropolskiej. Zwłaszcza w regonie śląskim czy wielkopolskim cenią ten gatunek kapusty. Kapusta czerwona to również pretekst na wprowadzenie nowoczesnych przepisów i dań, które zachwycą rodzinę.
Czerwona kapusta jest raczej barwy jasno fioletowej. Jej główki są raczej małej, bądź średniej wielkości i są bardziej zbite. Kapusta czerwona pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Była znana już w Starożytnej Grecji i Rzymie. Aktualnie kapustę czerwoną można spotkać na całym świecie. Czerwona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i niskokaloryczna. Można ją jeść na surowo, kiszoną czy duszoną. Kolorowy akcent na talerzu w jej postaci urozmaici jadłospis i doda atrakcyjności każdej potrawie. Dlatego warto jeść czerwoną kapustę i co można z niej przyrządzić? Jeśli was to ciekawi, zapraszam do dalszej lektury.
Antocyjany czyli bomba antyoksydacyjna
Czerwona kapusta zwiera antocyjany o właściwościach przecwiutleniających. Właśnie im zawdzięcza swój fioletowy kolor. Ale najistotniejsze są właściwości takie jak ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami, spowalnianie procesów starzenia czy też hamowanie powstawania zmian nowotworowych w komórkach.
Witamina A wspomaga odporność
Czerwona kapusta zwiera aż 10 razy więcej witaminy A noż biała. Jest ona niezbędna między innymi do prawidłowego funkcjonowania narządu wzorku oraz po to, aby nasza skóra była zdrowa i piękna. Witamina A jest również ważna dla budowy kości, utrzymania zdrowych, mocnych zębów i błon śluzowych. Witamina A jest także silnym przeciwutleniaczem więc poprawia naszą odporność i chroni przed chorobami.
Na problemy z trawieniem
Czerwona kapusta niezwykle dobrze działa na trawienie. Jest to spowodowane stymulacją produkcji żółci bez której układowi trawiennemu trudno byłoby funkcjonować. Regularne sięganie po czerwoną kapustę może więc zapobiec niestrawnościom oraz zaparciom. Sok z kapusty natomiast pomocny bywa w leczeniu wrzodów żołądka.
Tarcza ochronna dla serca
I mamy kolejny punkt, dla którego zdecydowanie należy sięgnąć po czerwoną kapustę. Sok z czerwonej kapusty bowiem wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, jak również oczyszcza organizm z nagromadzonych w nim toksyn. To z kolei doskonale wpływa na układ krążenia. Dzięki potasowi zawartemu w soku z czerwonej kapusty złagodzicie skutki stresu, zadbacie o serce.
Precz ze złym cholesterolem
Uboga i wysoko przetworzona dieta, a także siedzący tryb życia sprawia, ze wielu z nas ma problem ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Jednak właśnie dzięki systematycznemu sięganiu po czerwoną kapustę możecie właśnie obniżyć poziom złego cholesterolu jak również kwasu moczowego. Te właściwości kapusta zawdzięcza zawartości siarki.
Obniżenie poziomu cholesterolu i kwasu moczowego odbywa się na kilku płaszczyznach. Jest to możliwe między innymi dzięki błonnikowi zawartemu w kapuście, który absorbuje zły cholesterol. Kapusta obniża także apoliporpopeinę LDL znajdującą się w wątrobie. Antyoksydanty zawarte w czerwonej kapuście rozkładają kwasy tłuszczowe i zamieniają je w energię.
Działanie przeciwbólowe
Czerwona kapusta to warzywo pomocne przy leczeniu zaburzeń pracy nerek, choroby zwyrodnieniowej stawów oraz bólów reumatycznych. Używana jest także aby złagodzić ból spowodowany laktacją.
Poza właściwościami przeciwbólowymi, stosuje się ją także przy leczeniu bezsenności. Czerwona kapusta pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi. Dzięki temu, że zawiera mało kalorii i węglowodanów pozwala uciszyć głód bez przybierania na wadze.
Skoro już wiecie, że kapustę czerwoną warto jeść dla zdrowia to teraz podpowiem jak wykorzystacie ją w swojej kuchni. Pamiętajcie , żeby zawsze wybierać świeże, jędrne główki pozbawione pożółkłych liści. Co możecie zrobić z czerwonej kapusty? Najczęściej spotykamy ją na stołach jako dodatek do pieczonego drobiu czy ze śląską roladą. Czerwona kapusta to wspaniały składnik surówek i sałatek. Sprawdzi się także w gołąbkach. Nadaje się również do kiszenia i zapiekania. Jej liście będą stanowiły wspaniały dodatek do zup. Sok z dodatkiem czerwonej kapusty będzie nie tylko smaczny, ale również pożywny i bogaty w składniki odżywcze. Co można zrobić z czerwonej kapusty? Możemy ją gotować, ale też przygotowywać surówki i sałatki. Do surówek można dodać ogórki kiszone lub świeże, owoce (jabłka, pomarańcze, mango, rodzynki, śliwki), dressing.
Surówka z czerwonej kapusty z gruszkami
Potrzebujemy:
*400 gram czerwonej kapusty
*2 łyżki oliwy z oliwek
*2 gruszki
*sok z cytryny
*szczypta cynamonu
*cukier, sól, pieprz
*kilka goździków
*garść orzechów włoskich
Kapustę myjemy i wycinamy głąb, usuwamy grube nerwy liściowe. Liście szatkujemy i obgotowujemy we wrzątku z goździkami osolonym 8 do 9 minut. Odcedzamy i studzimy. Gruszki obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do kapusty. Z oleju i reszty soku z cytryny robimy sos, doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę, na wierzch kładziemy orzechy włoskie.
Sałatka Colesław z czerwonej kapusty
Potrzebujemy
*około 400 gram czerwonej kapusty
*majonez około 4-6 łyżek
*marchewka 2 sztuki
*czerwona cebula 1 sztuka
*chrzan tarty 1 łyżeczka
Kapustę cienko szatkujemy, zaś cebulkę tniemy w pióra, a marchew trzemy na tarce. W dużej misce mieszamy warzywa, a następnie dodajemy majonez i chrzan. Ewentualnie doprawiamy całość szczyptą soli i pieprzu.
Czerwona kapusta zasmażana z fasolą
Potrzebujemy
*kapusta czerwona około 500 gram
*cebula 1 sztuka
*woda 2 łyżki
*sól 1 i 1/2 łyżeczki
*2 łyżki cukru
*pieprz do smaku
*olej
*fasola z puszki
Kapustę i cebulę szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju, aż kapusta zmięknie. Następnie dodajemy wodę i przyprawy i dusimy około 25 minut. Dodajemy fasolę, mieszamy i podajemy.
Czerwona kapusta gotowana
Potrzebujemy
*kapusta czerwona 1 kg
*cebula biała 1 sztuka
*olej 4 łyżki
*ocet balsamiczny 1 łyżka
*sól , pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy, solimy i zalewamy gorącą wodą tak aby była przykryta. Gotujemy ją pod przykryciem aż zmięknie. Następnie odcedzamy, mieszamy z przyprawami i octem balsamicznym. Siekamy cebulę i mieszamy z olejem i dodajemy do wystudzonej kapusty.
Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczami
Potrzebujemy
*kapusta czerwona pół główki
*woda gazowana 1/2 szklanki
*cukier 3 łyżki
*olej 8 łyżek
*ocet 2 łyżki
*sól 1 łyżka
*łyżka miodu
*obrana pomarańcza
*garść orzechów włoskich opcjonalnie
*sok z cytryny
Kapustę szatkujemy drobno i umieszczamy w misce. Wodę, olej, ocet, cukier i sól odkładnie mieszamy i zalewamy nimi kapustę. Ugniatamy kapustę i całość odstawiamy na około godzinę. Potem odlewamy nadmiar zalewy. Dodajemy obraną pomarańczę, robimy sos z miodu, soku z cytryny, posypujemy orzechami.
Surówka z czerwonej kapusty II
Potrzebujemy
*czerwona kapusta około pół główki
*papryka czerwona 1 sztuka
*cebula dymka 2 sztuki
*papryka Japanelo
*limonka 1 sztuka
*sól, pieprz do smaku
Szatkujemy kapustę po czym ją solimy i dodajemy pieprzu i lekko ugniatamy, aby zmiękła. Następnie dodajemy do niej cienko pokrojoną paprykę, zaś cieniej papryczkę Japanelo. Później skraplamy sokiem z limonki i dodajemy drobno pokrojoną cebulę dymkę. Na koniec solimy jeszcze i pieprzymy do smaku.
Bigos z czerwonej kapusty
Potrzebujemy
*czerwona kapusta surowa i kiszona – taka sama ilość
*kilka pieczarek lub boczniaków
*biała cebula 1-2 sztuki
*ziele angielskie, liść laurowy
*sól, pieprz, ulubione przyprawy
Kapustę kiszoną gotujemy około 2o minut. W tym czasie gotujemy w drugim garnku grzyby oraz podsmażoną cebulkę z zielem angielskim i liściem laurowym. Potem dodajemy surową, szatkowaną kapustę. Dusimy jeszcze jakiś czas i doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Jeśli zamienimy proporcje i damy więcej świeżej kapusty bigos będzie bardziej kolorowy i delikatny. Większy dodatek kiszonej kapusty sprawi, że danie będzie bardziej intensywne i kwaśniejsze.
zobacz również:
Czerwona fasola – różne przepisy na pyszne dania
Fasola – różne dania i potrawy z fasoli na ciepło
Kiszona kapusta – pomysły i różne przepisy
Czerwona kapusta – różne przepisy