Czekoladowe desery na walentynki

11 lutego 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

O czekoladzie mówi się: słodki narkotyk. I rzeczywiście od czekolady można się uzależnić. Uwielbiamy ją za cudowny smak i zapach. Ale też dlatego, że poprawia nastrój, dodaje energii, likwiduje zmęczenie i oczywiście idealnie pasuje do walentynkowej kolacji.

Casanova pijał ją zamiast szampana, twierdząc, że jest prawdziwym eliksirem miłości. Podobno czekolada była jednym z głównych specjałów, jakie podawano na balach u markiza de Sade. Aby docenić prawdziwą magię czekolady, warto choć raz spróbować produktów wytwarzanych przez prawdziwych mistrzów – są bardzo drogie, ale warte swojej ceny. Wśród najwyżej ocenianych wytwórni czekolad znajdują się belgijskie Godiva i Leonidas, szwajcarska Chocolats Roth i Lindt&Sprźngli, francuska Valrhona, kalifornijska Scharffen Berger.

Oczywiście nie jest to konieczne, możemy także zadowolić się prostymi przepisami na czekoladowe desery. Oto kilka przykładów czekoladowych pyszności, dla kobiet mniej zdolnych kulinarnie, nie każdy przecież potrafi piec czy wyczarowywać niesamowicie skomplikowane smakołyki. Takie czekoladowe przysmaki, przygotuje każda z nas, w przerwie między suszeniem włosów, a malowaniem paznokci…

Czekoladowa zebra

Składniki:

– 6 jaj
– 3 szklanki mleka
– 1 szklanka cukru pudru
– 1/3 szklanki mąki
– 1/4 łyżeczki soli
– ciemna czekolada półsłodka
– biała czekolada
– 3/4 szklanki śmietany kremówki
– 1 łyżka wiórków kokosowych lub czekoladowych

Przygotowanie:

W średniej wielkości misce ubić jajka, odstawić. W rondelku, połączyć mleko, cukier, mąkę i sól. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje i dojdzie do wrzenia. Zdjąć z ognia. Dodać 1 szklankę ciepłej mieszanki do jaj. Powoli wlać mieszaninę z jajek do rondla, ciągle ubijając. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką, około 1 min. Zdjąć z ognia. 2 1/2 szklanki gorącego puddingu wlać do średniej miski, wymieszać z ciemną czekoladą. Do pozostałego budyniu w rondelku dodać białą czekoladę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia na około 30 min., od czasu do czasu ubijając. Ze śmietany kremówki i cukru pudru zrobić krem (ubijając). Wlać budyń do pucharków naprzemiennie, udekorować bitą śmietaną.

Czekoladowy pudding

Składniki:

– 50 g masła
– 50 g dobrej czekolady
– 125 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 175g cukru pudru
– 150 ml mleka
– 50 g cukru pudru
– 50 g cukru
– 2 łyżki kakao w proszku

Przygotowanie:

Masło i czekoladę rozpuścić w łaźni wodnej. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder do miski, wymieszać z masłem, czekoladą i mlekiem. Włożyć do żaroodpornego, naczynia. Wymieszać cukier, cukier puder i kakao w proszku w szklance i posypać równomiernie górę mieszaniny. Wlać wodę do naczynia, a następnie ostrożnie umieścić ciasto w piecu ipiec ok. 45 minut. Polać czekoladą i udekorować dowolnymi owocami.

Czekoladowy pucharek

Składniki:

– 150 g gorzkiej czekolady
– bezy
– 1 porcja kremu czekoladowego
– 1 łyżka brandy
– 142 ml śmietany
– 50 g łuskanych orzechów pistacjowych
– 1 łyżka kakao
– 3 łyżki startej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę. Mieszać, a następnie schłodzić. Nałożyć schłodzoną czekoladę na bezę, a następnie polać gotowym kremem i brandy. Śmietanę zmiiksować z kakaem i pistacjami. Położyć na kremie.  Posypać pistacjami i czekoladą, a następnie schłodzić.

Czekoladowe banany

Składniki:

– 3-5 bananów
– ciemna czekolada
– wiórki kokosowe
– orzechy mielone
– migdały

Przygotowanie:

Banany obrać, pokroić na części. Nabić na patyczki. Czekoladę rozpuścić w wysokim rondelku. Maczać kolejno banany, i ustawiać pionowo, aby czekolada ładnie zastygła. Czynność warto powtórzyć. Na zasychającą czekoladę sypać wiórki, orzechy, migdały. Podawać lekko schłodzone.

Czekoladowa kawa

Składniki:

– 1 szklanka mleka
– 1 tabliczka (10 dag) czekolady mlecznej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 szklanka gorącej kawy

Przygotowanie:


Czekoladę połamać na kawałki, stopić w połowie gorącego mleka. Doprawić cynamonem. Pozostałe mleko spienić w ciśnieniowym ekspresie do kawy. Jeśli nie mamy ekspresu, możemy podgrzać mleko w rondelku i ubić trzepaczką. Kawę wlać do 2 kubków. Czekoladę wymieszać ze spienionym mlekiem, dodać do kawy.

Czekolada ze śmietaną

Składniki:

– 8 łyżeczek sproszkowanej czekolady(na 2 porcje)
– bita śmietana w sprayu
– 5 ml mleka skondensowanego

Przygotowanie:

Czekoladę nasypać do szklaneczek/filiżanek, zagotować wodę i zalać. Dodać trochę mleka skondensowanego, a potem udekorować bitą śmietaną ze spraya. Ozdobić.

Czekolada waniliowa

Składniki:


– 0,3 l mleka
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– łyżka śmietany-kremówki
– miód
– cynamon
-wanilia
– truskawki do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko zagotować i gdy trochę ostygnie dodać łyżkę tłustej śmietany. Wymieszać dokładnie i zwróć uwagę, by się nie zważyła. Następnie znów podgrzewając dodawać po kawałeczku gorzką czekoladę i mieszać około 10 min., aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Konsystencja napoju zależy od ilości mleka, więc można poeksperymentować z proporcjami. Aby czekolada nabrała dodatkowego aromatu, dodać w zależności od uznania, miód, cynamon lub wanilię. Gęsty, gorący płyn wlać do umytego w zimnej wodzie kubka/filiżanki i udekorować owocami.

Czekoladowe lody

Składniki:

– 300 ml śmietany kremówki
– 300 ml mleka
– 4 żółtka
– 90 g cukru
– 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

– 60 g dobrej jakości mlecznej czekolady

– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

 

 

Przygotowanie:

W garnuszku z grubym dnem wymieszać śmietanę kremówkę, mleko, cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, zdjąć z palnika. Żółtka ubić mikserem do białości. Wlać do garnuszka z mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, dolać ekstraktu z wanilii, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Masę ochłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez noc (może bardzo zgęstnieć). Przelać do maszyny do lodów. Można również masę przełożyć do plastikowego kontenera do zamrażarki i zamrozić, bez użycia maszyny do lodów. Co pewien czas trzeba jednak mieszaninę lodową miksować, by ograniczyć powstawanie kryształków lodu.

Czekoladowe ptasie mleczko

Składniki:

– 200 g  serka homogenizowanego,
– 200 ml mleka (niepełna szklanka),
– 20 g żelatyny w torebkach
– 3 jajka,
– 150 g cukru kryształu (2/3 szklanki)
– 4 płaskie łyżki kakao,
– 1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego

Przygotowanie:

Żółtka zmiksować z cukrem, dodać 1 łyżeczkę aromatu waniliowego. Do utartych żółtek dodać serek homogenizowany, kakao i dokładnie wymieszać aż kakao rozpuści się. Do zimnego mleka dodać żelatynę, poczekać 10 min. aż spęcznieje, potem podgrzać, cały czas mieszając (nie gotować), poczekać aż troszkę przestygnie. Żelatynę dodać powoli do mieszaniny żółtek z serem i kakao. Cały czas energicznie mieszać. Z 3 białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z mieszaniną. Powstaje ok 1 litra ptasiego mleczka, którą wlewamy do półlitrowych porcyjek i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny do schłodzenia. Można kakao dodać jedynie do połowy porcji i wykonać zebrę, układając na biszkoptach lub ciemnym cieście.

Zobacz również: