Co można zrobić z czarnego bzu. Właściwości i sposoby zastosowania

Avatar photo
8 czerwca 2024,
dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

W dawnych czasach uważano, że w krzewach czarnego bzu mieszkają bóstwa domowe. Może do dziś tak jest, bo krzewy te można spotkać przy wielu wiejskich zagrodach. Rosną także na skraju łąk, nad rzekami i jeziorami. Właściwości lecznicze mają wszystkie części krzewu czarnego bzu: kwiaty, dojrzałe owoce, młode liście, rdzeń gałęzi a także kora i korzeń. Ale uwaga: owoce nie całkiem dojrzałe zawierają kwas pruski i są trujące! Nawet dojrzałych nie wolno jeść na surowo ani robić z nich soków nie poddawanych obróbce termicznej.

Ponieważ czarny bez kwitnie w czerwcu i lipcu, podam kilka przepisów na domowe leki z jego kwiatów. Kwiaty zbiera się w pełnym rozkwicie, ścinając całe kwiatostany, suszy rozwieszone na sznurkach, a po wysuszeniu oddziela od szypułek i przechowuje w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Najczęściej sporządza się z nich odwary, napary i stosuje przy przeziębieniach, kaszlu, katarze oraz zaflegmieniu płuc. Wykazują silniejsze działanie od kwiatu lipy i w niewielkich dawkach można je podawać również niemowlętom. Działają także moczopędnie, a dzięki dużej zawartości rutyny uszczelniają ścianki naczyń włoskowatych, zapobiegając nadmiernej ich kruchości. Pomagają też przy leczeniu astmy i reumatyzmu oraz dolegliwościach oczu i nerek.

kwiaty czarnego bzu

Syrop ze świeżych kwiatów

25 świeżo rozkwitłych kwiatostanów zalewamy 2 litrami wody. Po 48 godzinach odcedzamy na sicie, do płynu dodajemy 2 kg cukru, przegotowujemy i zlewamy do butelek. Taki syrop pijemy przy przeziębieniach.

Napar z suszonych kwiatów czarnego bzu

Łyżkę suszonych kwiatów zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 15 minut pod przykryciem, a potem odcedzamy. Pijemy przy przeziębieniach w dowolnych porcjach. Naparu możemy też używać do płukania ust i gardła albo do przemywania spojówek oczu.

Lemoniada ze świeżych kwiatów czarnego bzu

30-50 kwiatostanów i 3 cytryny podzielone na cząstki zalewamy wodą w kamiennym garnku i pozostawiamy na 24 godziny. Następnie odcedzamy, dodajemy 1 kg cukru i sok z jednej cytryny, dokładnie mieszamy i ponownie pozostawiamy na 24 godziny. W tym czasie powinien nastąpić słaby proces fermentacyjny, po której napój jest gotowy. Ma odświeżający smak i znakomicie gasi pragnienie. Napój można zlać do butelek i przechowywać w piwnicy.

Zobacz również:

  1. Różne sposoby na młodą kapustę
  2. Kuchnia włoska – tradycyjne przepisy
  3. Sałatki z buraków – dużo przepisów
  4. Jak zrobić pysznego tatara?



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.