Czarny bez można spotkać wszędzie – porasta nieużytki, zręby leśne, rośnie w lasach liściastych, parkach i ogrodach. Mało kto wie, że jego kwiaty i owoce, a także kora i liście mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Jest krzewem osiągającym wysokość 5-6 m. Wygląda nieco chaotycznie, ponieważ jego pędy często odłamują się lub rosną tylko z jednej strony pnia. Liście składają się z pięciu pojedynczych wąskich listków, matowych, szorstkich i ostro piłkowanych. Białe lub kremowe kwiaty, zebrane w duże, płaskie kwiatostany (podbaldachy), pojawiają się na początku czerwca. Wydzielają bardzo intensywny zapach. Kuliste owoce dojrzewają partiami od sierpnia do września. Mają czarnofioletowy kolor – i tylko takie nadają się do przetwarzania.
Witaminy na gałęzi
Na przełomie IV i V w p.n.e. grecki lekarz Hipokrates stosował owoce czarnego bzu jako lek na przeczyszczenie, moczopędny i jako środek na schorzenia ginekologiczne. Dioskurides żyjący w I w. n.e. używał liści czarnego bzu na gojenie się ran, a naparu z kwiatów do obniżenia gorączki. Pliniusz Starszy, mniszka Hildegarda von Bingen, Tomasz z Akwinu opisywali, jak wykorzystywać poszczególne części czarnego bzu do leczenia wielu schorzeń.
Dziś wiemy, że czarny bez zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów, m.in. witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę), które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają zaćmie, odgrywają ważną rolę w procesie widzenia w półmroku, poprawiają ukrwienie skóry, mają wpływ na przemianę węglowodanów, białek i tłuszczów.
W litrze soku z owoców czarnego bzu znajduje się aż 260 mg witaminy C (dla porównania: w soku z jabłek jest jedynie 14 mg). Witamina C przyspiesza gojenie się ran, uczestniczy w procesach budowy skóry, kości i zębów, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.
Owoce czarnego bzu są doskonałym źródłem potasu i sodu – pierwiastków, które mają bardzo korzystny wpływ na pracę serca i nerek. Owoce tej rośliny dostarczają organizmowi także wapń, magnez, fosfor, chlor i żelazo.
Litr soku z owoców czarnego bzu zawiera również 5-8 mg wolnych aminokwasów, które biorą udział w budowie niezbędnych do życia białek. Jedynie owoce dzikiej róży i marakui zawierają ich więcej.
Zdrowie z natury
Praktycznie każda część czarnego bzu ma właściwości lecznicze.
- Owoce są idealne na przeczyszczenie, wzmacniają organizm i pobudzają apetyt. Dzięki temu, że zawarte w nich substancje wychwytują wolne rodniki, sprawiają, że nasza skóra wolniej się starzeje. Sok z owoców łagodzi przeziębienia i poprawia trawienie. Z dodatkiem miodu jest doskonałym syropem na kaszel i chrypkę. Mus z kolei łagodzi bóle gardła.
- Liście zmniejszają opuchliznę, działają przeczyszczająco, rozkurczowo, uspokajająco i oczyszczająco. Obniżają ciśnienie krwi, hamują procesy zapalne, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają przemianę materii. Robiony z nich wywar wzmacnia odporność i poprawia trawienie. Napary i herbatki z kwiatów czarnego bzu działają kojąco w przeziębieniach, wykrztuśnie, moczopędnie, oczyszczająco i napotnie. Wzmacniają odporność i naczynia włosowate. Mają działanie antywirusowe. Chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych. Poza tym uśmierzają ból. Na szorstką i podrażnioną skórę idealna jest wygładzająca maść z kwiatów bzu. Kompresy zaś są doskonałe na stłuczenia i zmiażdżenia.
- Kora czarnego bzu wywołuje wymioty, ma silne działanie przeczyszczające, łagodzi ból, a stosowana zewnętrznie wygładza skórę.
Czarny bez w kuchni
Z owoców i kwiatów czarnego bzu przyrządza się soki, herbatki, desery (np. racuchy), dżemy, galaretki, wina, wódki i nalewki, a nawet zupy i pikantne sosy do mięs. Mają one właściwości lecznicze, ale przede wszystkim wybornie smakują.
- Herbatka z kwiatów
Trzy łyżeczki kwiatów czarnego bzu zalać 250 ml wrzącej wody. Parzyć 10 min. Przecedzić przez sito. Osłodzić miodem.
Pół kilograma owoców czarnego bzu podgrzewać bez dodatku wody, aż puści sok. Wsypać 50 dag cukru, dodać startą skórkę i sok cytryny, wymieszać. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Mus z owoców
300 g cukru zalać 100 ml wody. Osłodzoną wodę wolno podgrzewać i stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zalać nią pół kilograma owoców czarnego bzu. Gotować, aż z owoców zrobi się masa.
- Sok z kwiatów
Dwa kilogramy owoców i startą skórkę cytryny zalać 750 ml wody. Gotować, aż owoce puszczą sok. Odstawić do ostygnięcia. Przefiltrować przez gazę. Do soku dodać 200 g cukru. Gotować 2-3 minuty. Gorący sok wlewać do butelek. Butelki szczelnie zakręcić.
- Likier z owoców
Pół kilograma owoców czarnego bzu rozgnieść i wymieszać z 300 g cukru. Dodać sok z cytryny i 2 goździki. Całość krótko gotować. Kiedy na powierzchni pojawi się piana, zdjąć ją łyżką. Do ostudzonej masy dodać ¾ litra wódki. Przelać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić na 2 tygodnie. Następnie zawartość butelek przecedzić przez drobne sito i ponownie odstawić, tym razem na 6 tygodni.
Uwaga!
Czarny bez zawiera m.in. sambunigrynę – cyjanogenny glikozyd, który ma silne właściwości trujące. Dlatego owoców nie wolno spożywać na surowo! Zanim zostaną poddane jakiejkolwiek obróbce, należy je podgrzać do minimum 80°C. Owoce muszą być w pełni dojrzałe.
Na podstawie książek:
Andreas Zeitlhöfler Dzika róża, czarny bez, Wydawnictwo RM 2009
http://10zlotych.pl/product-pol-50-Dzika-roza-czarny-bez.html
Ellen Heidböhmer, Czarny bez dla zdrowia i urody, Wydawnictwo RM 2010
http://www.rm.com.pl/product-pol-371-Czarny-bez-Dla-zdrowia-i-urody.html
zobacz również:
- Właściwości granatu
- Rooibos – właściwości zdrowotne
- Jagody goji – najzdrowsze owoce świata
- Najdziwniejsze owoce na świecie