Rooibos – właściwości zdrowotne

7 grudnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Rooibos – wart bliższego poznania…

Rooibos to czerwonokrzew (”rooi”- czerwony i ”bos” – krzew) – południowoafrykańska roślina o zdrowotnym działaniu, uprawiana na pięknych i naturalnie ekologicznych wzgórzach Przylądka Dobrej Nadziei.


Czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym. Osiąga wysokość dwóch metrów, a liście przypominają igły sosnowe. Gdy dojrzeje poddawany jest procesowi suszenia oraz cięcia na drobne kawałki, z których w bardzo prosty i tradycyjny sposób przygotowany jest napar.


Osobiście pierwszy raz spróbowałam naparu Rooibos u mojej Babci, która przygotowała przepyszną herbatę dodając do niej odrobinę miodu z własnej pasieki… dodatkiem do tej kompozycji był jak zawsze bezkonkurencyjny jabłecznik. Moja Babcia uwielbia ten napar i nazywa go „herbatką życia”. Zastanowiła mnie ta nazwa i postanowiłam to sprawdzić. Dziś wiem, że ma rację. Rooibos nie jest zbyt znany w Europie, więc warto kilka słów o tym cudownym napoju przekazać dalej…
Posiada charakterystyczny smak z miodowym aromatem w tle o czerwono-bursztynowym kolorze naparu. Można ją pić w nieograniczonych ilościach i o dowolnych porach dnia, ponieważ jest neutralnym dla organizmu napojem. Nie zawiera konserwantów, barwników ani kofeiny, która jest składnikiem tradycyjnego krzewu herbacianego (Camellia sinensis). Spożywają ją więc osoby starsze, dzieci, mamy karmiące oraz wszyscy którym zależy na dostarczaniu swojemu organizmowi cennych witamin oraz minerałów a w tym naparze jest ich zdecydowanie dużo (Wit. C, magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, mangan, sód oraz fluor).

Rooibos ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodzi alergię i astmę, korzystnie wpływa na nasze samopoczucie gdyż zawiera flawonoidy, które wpływają na wydzielanie hormonu szczęścia, tak bardzo nam potrzebnego. Wspomaga układ odpornościowy, przemianę materii, opóźnia procesy starzenia i korzystnie wpływa na skórę. Wspomaga proces odchudzania, ponieważ jest niskokaloryczny oraz obniża poziom cukru we krwi. Hamuje produkcję komórek nowotworowych. Zalecany jest szczególnie dla kobiet w ciąży, gdyż niweluje mdłości. Uspokaja i odpręża, łagodzi bezsenność i naturalnie wycisza.
Sposób parzenia herbaty Rooibos jest bardzo prosty. Świeżo zagotowanym wrzątkiem o temperaturze około 96 º C zalewany 1 łyżeczkę suszu na szklankę wody i parzymy 3-5 minut. Herbatę można podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem miodu lub mleka.

Tak przygotowanym naparem obudźmy się rano, dodajmy sobie sił w ciągu dnia a wieczorem… wypijmy go na dobranoc.

Do kupienia tutaj: www.mlynek-herbata.pl

Red. Agnieszka Kozłowska