Rooibos – właściwości zdrowotne

7 grudnia 2012, dodał: Redakcja

Rooibos – wart bliższego poznania…

Rooibos to czerwonokrzew (”rooi”- czerwony i ”bos” – krzew) – południowoafrykańska roślina o zdrowotnym działaniu, uprawiana na pięknych i naturalnie ekologicznych wzgórzach Przylądka Dobrej Nadziei.


Czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym. Osiąga wysokość dwóch metrów, a liście przypominają igły sosnowe. Gdy dojrzeje poddawany jest procesowi suszenia oraz cięcia na drobne kawałki, z których w bardzo prosty i tradycyjny sposób przygotowany jest napar.


Osobiście pierwszy raz spróbowałam naparu Rooibos u mojej Babci, która przygotowała przepyszną herbatę dodając do niej odrobinę miodu z własnej pasieki… dodatkiem do tej kompozycji był jak zawsze bezkonkurencyjny jabłecznik. Moja Babcia uwielbia ten napar i nazywa go „herbatką życia”. Zastanowiła mnie ta nazwa i postanowiłam to sprawdzić. Dziś wiem, że ma rację. Rooibos nie jest zbyt znany w Europie, więc warto kilka słów o tym cudownym napoju przekazać dalej…
Posiada charakterystyczny smak z miodowym aromatem w tle o czerwono-bursztynowym kolorze naparu. Można ją pić w nieograniczonych ilościach i o dowolnych porach dnia, ponieważ jest neutralnym dla organizmu napojem. Nie zawiera konserwantów, barwników ani kofeiny, która jest składnikiem tradycyjnego krzewu herbacianego (Camellia sinensis). Spożywają ją więc osoby starsze, dzieci, mamy karmiące oraz wszyscy którym zależy na dostarczaniu swojemu organizmowi cennych witamin oraz minerałów a w tym naparze jest ich zdecydowanie dużo (Wit. C, magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, mangan, sód oraz fluor).

Rooibos ma liczne właściwości zdrowotne. Łagodzi alergię i astmę, korzystnie wpływa na nasze samopoczucie gdyż zawiera flawonoidy, które wpływają na wydzielanie hormonu szczęścia, tak bardzo nam potrzebnego. Wspomaga układ odpornościowy, przemianę materii, opóźnia procesy starzenia i korzystnie wpływa na skórę. Wspomaga proces odchudzania, ponieważ jest niskokaloryczny oraz obniża poziom cukru we krwi. Hamuje produkcję komórek nowotworowych. Zalecany jest szczególnie dla kobiet w ciąży, gdyż niweluje mdłości. Uspokaja i odpręża, łagodzi bezsenność i naturalnie wycisza.
Sposób parzenia herbaty Rooibos jest bardzo prosty. Świeżo zagotowanym wrzątkiem o temperaturze około 96 º C zalewany 1 łyżeczkę suszu na szklankę wody i parzymy 3-5 minut. Herbatę można podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem miodu lub mleka.

Tak przygotowanym naparem obudźmy się rano, dodajmy sobie sił w ciągu dnia a wieczorem… wypijmy go na dobranoc.

Do kupienia tutaj: www.mlynek-herbata.pl

Red. Agnieszka Kozłowska



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Trójwarstwowe dno z aluminiowym dyskiem, miarka, lejek i system odcedzania - wyższa jakość gotowania!
Cena:
649 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Pełen wdzięku komplet wykonany ze zmysłowego, szyfonowego materiału
Cena:
96 zł
Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

wzdęcia
Sama dość długo zmagałam się z takim problemem i ostatecznie na końcu okazało...
Hosting- gdzie?
Firehost działa przyzwoicie. Na spokojnie wystarczy pod postawienie na jednym koncie kilku małych stronek. Powinno...
Co sądzicie o implantach zębów?
Implanty to kosztowna sprawa, ale choćby ze względu na wygodę i efekt...
Sztuczne kwiaty to dekoracji
Jest duży wybór artykułów florystycznych i sztuczne kwiaty też widziałam. Wpadły...