Curry z dyni z pieczarkami

11 października 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

curry z dyni z pieczarkami

W sezonie jesiennym nasze powroty do ciepłego domu po całodziennej bieganinie mogą być miłe, szczególnie wtedy gdy w lodówce czeka na nas jednogarnkowe, rozgrzewające danie. Takim smakołykiem może być curry z cieciorką, pieczarkami, dynią, garścią szpinaku i ulubionymi dodatkami np: orzeszkami nerkowca, pinii itp.  Cała rodzina poczuje smak jesieni podczas biesiadowania, gwarantujemy, że rozmowy przy takiej potrawie będą energetyczne i radosne.

składniki:

400 gram cieciorki w puszce lub słoiku

200 gram pieczarek

300 gram dyni

garść szpinaku

cebula, czosnek

150 ml mleka kokosowego

20 gram masła

łyżeczka czerwonej pasty curry, łyżeczka kurkum, odrobina startego imbiru

sól, pieprz

 

Obrać dynię i wydrążyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać czosnek obrać, pokroić w kostkę, pieczarki posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać  cebulę i pieczarki chwilkę podsmażać do zezłocenia.

Dodać pastę curry, cieciorkę odsączoną z zalewy. Chwilkę całość podsmażać, dodać pół szklanki wody, dusić pod przykryciem, po około 10 minutach dodać mleko kokosowe i przyprawy, całość dusić, dodać szpinak, orzeszki, doprawić do smaku. Podawać z ryżem.