Curry z dyni z pieczarkami
W sezonie jesiennym nasze powroty do ciepłego domu po całodziennej bieganinie mogą być miłe, szczególnie wtedy gdy w lodówce czeka na nas jednogarnkowe, rozgrzewające danie. Takim smakołykiem może być curry z cieciorką, pieczarkami, dynią, garścią szpinaku i ulubionymi dodatkami np: orzeszkami nerkowca, pinii itp. Cała rodzina poczuje smak jesieni podczas biesiadowania, gwarantujemy, że rozmowy przy takiej potrawie będą energetyczne i radosne.
składniki:
400 gram cieciorki w puszce lub słoiku
200 gram pieczarek
300 gram dyni
garść szpinaku
cebula, czosnek
150 ml mleka kokosowego
20 gram masła
łyżeczka czerwonej pasty curry, łyżeczka kurkum, odrobina startego imbiru
sól, pieprz
Obrać dynię i wydrążyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać czosnek obrać, pokroić w kostkę, pieczarki posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki chwilkę podsmażać do zezłocenia.
Dodać pastę curry, cieciorkę odsączoną z zalewy. Chwilkę całość podsmażać, dodać pół szklanki wody, dusić pod przykryciem, po około 10 minutach dodać mleko kokosowe i przyprawy, całość dusić, dodać szpinak, orzeszki, doprawić do smaku. Podawać z ryżem.