Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z ryże
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu białego
- 1 łyżka masła,
- średnia cebula,
- 1 cukinia (ok. 70-80 dag),
- 6 kawałków suszonych pomidorów,
- ½ szklanki startego żółtego sera,
- sól, pieprz,
- łyżka masła do naczynia żaroodpornego,
- sos pomidorowy,
- czosnek,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i chwilę podsmażać. Cukinię obrać i, po usunięciu pestek, zetrzeć na tarce, odsączyć z nadmiaru soku. Pomidory pokroić w paseczki. Ugotowany ryż wymieszać z cukinią, pomidorami i podsmażoną cebulą, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.