Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym

29 listopada 2021, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym

– 2 średnie cukinie

– 800 g mięsa mielonego

– 2 średnie cebule

– 1 świeża papryka

– 4 ząbki czosnku

– 1/2 pęczka natki pietruszki

– 2 pomidory

– 4 łyżki musztardy sarepskiej

– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

– 150 g sera żółtego

– sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę oraz paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę mięsną dokładnie wymieszać i napełnić nią cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i polać sosem z wymieszanej musztardy sarepskiej  i śmietany. Całość posypać obficie startym żółtym serem. Piec w temp. 180°C przez ok. 45 minut.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę,
Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.