Z selera naciowego robię pyszne koktajle, sałatki – waga leci w dół! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Z selera naciowego robię pyszne koktajle, sałatki – waga leci w dół!

3 marca 2024, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Seler naciowy szturmem podbija polską kuchnię, choć nie każdy przepada za jego smakiem. Ta popularność wynika głównie z właściwości odchudzających i oczyszczających tego warzywa, ale nie tylko. Zielona łodyżka to także źródło witamin, błonnika oraz minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Cenne właściwości selera naciowego sprawiają, że powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas.

 

Właściwości:

Seler naciowy znany jest głównie dzięki właściwościom odchudzającym. Jest bardzo niskokaloryczny i hamuje apetyt, więc osoby na diecie odchudzającej mogą go traktować jako częstą przekąskę.

Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia dzięki zawartości błonnika. Działa moczopędnie i poprawia pracę serca. Dostarcza żelaza i fosforu.

Źródło witamin C, B i E – chroni skórę i organizm przed wolnymi rodnikami

Źródło wapnia – wspomaga walkę z osteoporozą.

Źródło potasu i magnezu – pomaga walczyć ze stresem.

Źródło sodu i potasu – usuwa nadmiar wody z organizmu i zmniejsza ryzyko obrzęków, nadciśnienia i kamicy nerkowej.

Zaliczamy go do afrodyzjaków, gdyż wzmaga popęd seksualny.

U niektórych osób mogą wystąpić reakcje alergiczne na to warzywo. Nadmierne ilości selera naciowego nie są zalecane kobietom w ciąży oraz osobom mającym problemy z nerkami. Także w przypadku zażywania niektórych leków np. w schorzeniach tarczycy, należy skonsultować się z lekarzem przed spożyciem selera naciowego.

Kuracja odmładzająca:

Pół szklanki soku z selera naciowego wymieszana z połową szklanki soku z jabłek – taki eliksir wypijany codziennie rano na czczo wygładza cerę, oczyszcza organizm oraz dostarcza przeciwutleniaczy i witamin. To dobry początek dnia.

Bomby witaminowe:

Prosty koktajl z pomidorów i selera naciowego

Prosty koktajl z pomidorów i selera naciowego

 

Składniki:

3 pomidory, najlepiej malinowe

2 łodygi selera naciowego

Szczypta pieprzu i soli morskiej do smaku

(opcjonalnie: natka pietruszki)

marchew

Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę i wrzuć do blendera. Po opłukaniu selera naciowego, pokrój łodygi na mniejsze kawałki i wrzuć wraz z marchewką do wyciskarki. Dodaj przyprawy, a następnie zmiksuj całość. Smacznego!

Koktajl warzywno-owocowy z selerem naciowym

koktajl z selera

 

 

Składniki:

4 łodygi selera naciowego

1 burak

1 mały ogórek

1 kiwi

Kilka plasterków świeżego ananasa

1 banan

(opcjonalnie: natka pietruszki)

Sposób przyrządzenia:

Łodygi selera kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy plastry ananasa oraz obranego buraka, kiwi, banana, ogórka. Miksujemy wszystko do momentu uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym

 

Składniki:

Paczka selera naciowego

żółty ser pokrojony w kostkę

Kukurydza – 1 puszka

Ananas – 1 puszka

Jabłko

szklanka ugotowanego ryżu

kilka łyżek majonezu wg uznania

Sposób przyrządzenia:

Łodygi selera sparzyć, pokroić w kostkę i wrzucić do miski z ugotowanym ryżem. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę żółty ser,  owoce, kilka szczypt pieprzu i soli, kilka łyżek majonezu i gotowe.

Sałatka waldorf

Sałatka waldorf

1,5 jabłka
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1/2 średniego selera naciowego
garść rodzynek
świeżo zmielony czarny pieprz
2 szczypty mielonego cynamonu
3 łyżki majonezu
sól morska
10 połówek orzechów włoskich

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny. Selera umyć, posiekać na kawałki – plasterki.
Wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka.
Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do warzyw. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Dodać  majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Oprószyć solą i wymieszać wszystkie składniki.

zobacz również:

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz