Co zrobić z jabłek – proste i szybkie przepisy

3 maja 2021, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Jabłka to zdecydowanie najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Niska cena, wyjątkowy słodko-kwaśny smak i cenne wartości odżywcze– to wszystko sprawia, że nie brakuje ich w  polskich domach. Jabłka często stają się składnikiem wielu potraw i deserów. Każdy z pewnością choć raz spróbował słynnej szarlotki lub kompotu z tych czerwonych owoców.

 

Jak mówi przysłowie: ,,An apple a day keeps the doctor away!” (Jedno jabłko dziennie i lekarza masz z głowy!). Znudziło Ci się gryzienie świeżego jabłka? Poznaj sześć banalnych przepisów na desery z jabłkami, zwłaszcza gdy nie masz ochoty iść do sklepu po wyszukane składniki.

Oto 6 bardzo prostych przepisów na desery z jabłkami:

 

Jabłko z mikrofalówki do deserów

jabłko z mikrofali

 

 

Składniki:

2 jabłka

1 łyżeczka cynamonu oraz opcjonalnie rodzynki, żurawina lub orzechy

 

Obierz jabłka i wykrój gniazda nasienne. Podziel jabłka na ćwiartki, a następnie pokrój je na plasterki. Ułóż plasterki na talerzyku i posyp cynamonem. Wstaw do mikrofalówki na 2 minuty. Uważaj, by nie oparzyć się gorącym jabłkiem. Tak przygotowane jabłka możesz dodać do budyniu lub leguminy.

Jabłko gotowane w całości

jabłko gotowane

 

Składniki:

1 jabłko

1 łyżeczka cynamonu

Do rondelka z wodą wrzuć umyte jabłko (nieobrane). Gotuj na małym ogniu aż jabłko stanie się miękkie.  Po wyjęciu jabłka, możesz posypać je cynamonem.

Tarte jabłko w kisielu

 

Składniki:

1 opakowanie kisielu, np. cytrynowego

1 jabłko

1/2 kubka śmietany 30%

Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Ubij śmietanę. Ugotuj kisiel według wskazówek na opakowaniu. Do gorącego kisielu dodaj starte jabłko, a gdy trochę przestygnie, przelej do miseczki i dodaj bitej śmietany.

 

Prażone jabłka

 

Składniki:

10 jabłek

Cukier i cynamon

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój owoce w kawałki lub kostki i wsyp je do garnka. Wlej 1,5 szklanki wody, by nie przypalić jabłek. Gotuj jabłka na małym ogniu do momentu puszczenia soku. Wtedy możesz dodać cynamon lub cukier – np. dwie łyżeczki. Później duś jabłka do momentu odparowania wody i uzyskania gładszej konsystencji. Uprażone jabłka możesz spożywać od razu solo, bądź na naleśnikach, kanapkach.

Jabłka w cieście francuskim

Składniki:

3 jabłka

1 płat ciasta francuskiego

Cukier – wg uznania

Cynamon – wg uznania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę i duś chwilę na patelni – np. z dodatkiem łyżeczki cynamonu lub cukru. Wytnij prostokąty (ok. 7cm x 5 cm)z ciasta francuskiego. Na jedną połowę prostokąta nałóż łyżkę jabłek, a w drugiej połowie zrób kilka nacięć. Sklej ciastka i włóż je do piekarnika nacięciami do góry. Piecz ok 20 minut.

Puszyste racuchy z jabłkami

racuszki z jabłkiem

Składniki:

2 jabłka

1 jajko

2 łyżki cukru

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, pokrój owoc na plasterki. Wrzuć do ciasta. Smaż niewielkie porcje na rozgrzanym oleju na patelni.

 

zobacz również:

  1. Ciasta z jabłkami – różne przepisy

  2. Ciasta z gruszkami – różne przepisy

  3. Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!

  4. Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne