Co zrobić z jabłek – proste i szybkie przepisy

3 maja 2021, dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Jabłka to zdecydowanie najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Niska cena, wyjątkowy słodko-kwaśny smak i cenne wartości odżywcze– to wszystko sprawia, że nie brakuje ich w  polskich domach. Jabłka często stają się składnikiem wielu potraw i deserów. Każdy z pewnością choć raz spróbował słynnej szarlotki lub kompotu z tych czerwonych owoców.

 

Jak mówi przysłowie: ,,An apple a day keeps the doctor away!” (Jedno jabłko dziennie i lekarza masz z głowy!). Znudziło Ci się gryzienie świeżego jabłka? Poznaj sześć banalnych przepisów na desery z jabłkami, zwłaszcza gdy nie masz ochoty iść do sklepu po wyszukane składniki.

Oto 6 bardzo prostych przepisów na desery z jabłkami:

 

Jabłko z mikrofalówki do deserów

jabłko z mikrofali

 

 

Składniki:

2 jabłka

1 łyżeczka cynamonu oraz opcjonalnie rodzynki, żurawina lub orzechy

 

Obierz jabłka i wykrój gniazda nasienne. Podziel jabłka na ćwiartki, a następnie pokrój je na plasterki. Ułóż plasterki na talerzyku i posyp cynamonem. Wstaw do mikrofalówki na 2 minuty. Uważaj, by nie oparzyć się gorącym jabłkiem. Tak przygotowane jabłka możesz dodać do budyniu lub leguminy.

Jabłko gotowane w całości

jabłko gotowane

 

Składniki:

1 jabłko

1 łyżeczka cynamonu

Do rondelka z wodą wrzuć umyte jabłko (nieobrane). Gotuj na małym ogniu aż jabłko stanie się miękkie.  Po wyjęciu jabłka, możesz posypać je cynamonem.

Tarte jabłko w kisielu

 

Składniki:

1 opakowanie kisielu, np. cytrynowego

1 jabłko

1/2 kubka śmietany 30%

Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Ubij śmietanę. Ugotuj kisiel według wskazówek na opakowaniu. Do gorącego kisielu dodaj starte jabłko, a gdy trochę przestygnie, przelej do miseczki i dodaj bitej śmietany.

 

Prażone jabłka

 

Składniki:

10 jabłek

Cukier i cynamon

Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój owoce w kawałki lub kostki i wsyp je do garnka. Wlej 1,5 szklanki wody, by nie przypalić jabłek. Gotuj jabłka na małym ogniu do momentu puszczenia soku. Wtedy możesz dodać cynamon lub cukier – np. dwie łyżeczki. Później duś jabłka do momentu odparowania wody i uzyskania gładszej konsystencji. Uprażone jabłka możesz spożywać od razu solo, bądź na naleśnikach, kanapkach.

Jabłka w cieście francuskim

Składniki:

3 jabłka

1 płat ciasta francuskiego

Cukier – wg uznania

Cynamon – wg uznania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę i duś chwilę na patelni – np. z dodatkiem łyżeczki cynamonu lub cukru. Wytnij prostokąty (ok. 7cm x 5 cm)z ciasta francuskiego. Na jedną połowę prostokąta nałóż łyżkę jabłek, a w drugiej połowie zrób kilka nacięć. Sklej ciastka i włóż je do piekarnika nacięciami do góry. Piecz ok 20 minut.

Puszyste racuchy z jabłkami

racuszki z jabłkiem

Składniki:

2 jabłka

1 jajko

2 łyżki cukru

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, pokrój owoc na plasterki. Wrzuć do ciasta. Smaż niewielkie porcje na rozgrzanym oleju na patelni.

 

zobacz również:

  1. Ciasta z jabłkami – różne przepisy

  2. Ciasta z gruszkami – różne przepisy

  3. Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!

  4. Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...