Jabłka to zdecydowanie najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Niska cena, wyjątkowy słodko-kwaśny smak i cenne wartości odżywcze– to wszystko sprawia, że nie brakuje ich w polskich domach. Jabłka często stają się składnikiem wielu potraw i deserów. Każdy z pewnością choć raz spróbował słynnej szarlotki lub kompotu z tych czerwonych owoców.
Jak mówi przysłowie: ,,An apple a day keeps the doctor away!” (Jedno jabłko dziennie i lekarza masz z głowy!). Znudziło Ci się gryzienie świeżego jabłka? Poznaj sześć banalnych przepisów na desery z jabłkami, zwłaszcza gdy nie masz ochoty iść do sklepu po wyszukane składniki.
Oto 6 bardzo prostych przepisów na desery z jabłkami:
Jabłko z mikrofalówki do deserów
Składniki:
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu oraz opcjonalnie rodzynki, żurawina lub orzechy
Obierz jabłka i wykrój gniazda nasienne. Podziel jabłka na ćwiartki, a następnie pokrój je na plasterki. Ułóż plasterki na talerzyku i posyp cynamonem. Wstaw do mikrofalówki na 2 minuty. Uważaj, by nie oparzyć się gorącym jabłkiem. Tak przygotowane jabłka możesz dodać do budyniu lub leguminy.
Jabłko gotowane w całości
Składniki:
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
Do rondelka z wodą wrzuć umyte jabłko (nieobrane). Gotuj na małym ogniu aż jabłko stanie się miękkie. Po wyjęciu jabłka, możesz posypać je cynamonem.
Tarte jabłko w kisielu
Składniki:
1 opakowanie kisielu, np. cytrynowego
1 jabłko
1/2 kubka śmietany 30%
Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Ubij śmietanę. Ugotuj kisiel według wskazówek na opakowaniu. Do gorącego kisielu dodaj starte jabłko, a gdy trochę przestygnie, przelej do miseczki i dodaj bitej śmietany.
Prażone jabłka
Składniki:
10 jabłek
Cukier i cynamon
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój owoce w kawałki lub kostki i wsyp je do garnka. Wlej 1,5 szklanki wody, by nie przypalić jabłek. Gotuj jabłka na małym ogniu do momentu puszczenia soku. Wtedy możesz dodać cynamon lub cukier – np. dwie łyżeczki. Później duś jabłka do momentu odparowania wody i uzyskania gładszej konsystencji. Uprażone jabłka możesz spożywać od razu solo, bądź na naleśnikach, kanapkach.
Jabłka w cieście francuskim
Składniki:
3 jabłka
1 płat ciasta francuskiego
Cukier – wg uznania
Cynamon – wg uznania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę i duś chwilę na patelni – np. z dodatkiem łyżeczki cynamonu lub cukru. Wytnij prostokąty (ok. 7cm x 5 cm)z ciasta francuskiego. Na jedną połowę prostokąta nałóż łyżkę jabłek, a w drugiej połowie zrób kilka nacięć. Sklej ciastka i włóż je do piekarnika nacięciami do góry. Piecz ok 20 minut.
Puszyste racuchy z jabłkami
Składniki:
2 jabłka
1 jajko
2 łyżki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne, pokrój owoc na plasterki. Wrzuć do ciasta. Smaż niewielkie porcje na rozgrzanym oleju na patelni.
zobacz również:
-
Ciasta z jabłkami – różne przepisy
-
Ciasta z gruszkami – różne przepisy
-
Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!
-
Różne przepisy z jabłkami: desery i dania mięsne