Co zabrać na piknik do jedzenia i o czym pamiętać? Porady dietetyka
Jakie jedzenie zabrać na piknik i co włożyć do koszyka, by rozkoszując się słońcem i zielenią jednocześnie nie zaszkodzić swojej sylwetce? Polecam kanapki, tortille i pieczone pierożki! Zobacz, jakie potrawy przetrwają transport w plecaku po wyboistej leśnej ścieżce, a także co i jak zapakować, aby najeść się do syta i później nie dźwigać pustych opakowań.
Przede wszystkim weźmy ze sobą coś, co dotrwa w całości do miejsca biwakowania. Nie ulegnie ani zepsuciu ani roztopieniu w czasie drogi. Poza tym pamiętajmy w jakich warunkach będziemy to spożywać, nasze danie powinno być zatem łatwe w konsumpcji, także bez użycia sztućców. Jeśli chodzi o opakowania najlepsze są słoiki, które potem wyrzucimy do kosza (pod warunkiem, że na szlaku taki będzie!) lub plastikowe pudełeczka, które są lekkie. Weźmy też ze sobą kilka torebek, do których zapakujemy pozostałe po posiłku śmieci.
Najpopularniejszym daniem na wycieczki są chyba kanapki. Jednak nie szykujmy ich całkowicie w domu. Weźmy pokrojony chleb, samodzielnie upieczone bułeczki z ziarnami lub grzanki. Przełóżmy je wędliną, pieczonym mięsem lub serem, a oddzielnie przygotujmy warzywa, gdyż w czasie transportu może wyciec z nich sok, który rozmiękczy nam pieczywo tworzą mało apetyczny efekt.
Dla głodomorów ciekawą odskocznią od tradycyjnych kanapek jest przepis na tortillę: zrulowany płat tortilli lub naleśnika z dowolnym nadzieniem – warzywnym lub z pokrojonymi i obsmażonymi wcześniej kawałkami mięsa. Ważne, aby dokładnie owinąć tortillę folią aluminiową, by sos z warzyw czy mięsa nie wyciekł nam podczas transportu lub jedzenia.
Dość czasochłonnym, ale niezwykle smacznym pomysłem mogą być pieczone pierożki z ciasta drożdżowo-kruchego. Jako farsz można użyć gotowanej soczewicy z warzywami, kurczaka, pieczarek, mięsa mielonego lub w wersji „na słodko” owoców i białego sera. Pamiętaj jednak, aby farsz nie był zbyt rzadki, tak by ciasto nie przemiękło.
Bardziej wykwintną wersją kanapek są kruche babeczki z farszem warzywnym, z dodatkiem łososia lub wędliny. Po ich przyrządzeniu musimy je delikatnie zapakować do plastikowego pudełka, by nic nie straciły na urodzie. Zdecydowanie nie są godne polecenia na wycieczkę rowerową, ale już na romantyczny piknik w pobliskim parku nadają się wyśmienicie.
Na wycieczkę rowerową zabrać można natomiast muffinki, którym żadne wyboje nie są straszne! Muffiny mogą być z nadzieniem wytrawnym (szpinak, feta, pomidory, szynka) lub z owocami czy czekoladą w wersji dla łasuchów.
Jako dodatek do treściwego dania weź ze sobą świeże warzywa, najlepsze są te mało soczyste (rzodkiewki, małe pomidorki, pokrojone ogórki, cykoria, seler naciowy, marchewka lub papryka).
Nie zapomnij też o napojach, w czasie upału potrzebujemy ich znacznie więcej. Miej przy sobie butelkę wody (do picia oraz ew. umycia rąk) oraz ew. schłodzoną miętę w termosie lub kwaśną lemoniadę cytrynową.
Nie bierz soli, zamiast niej przygotuj mieszankę ziół zmieszaną z uprażonymi wcześniej ziarnami słonecznika, sezamu, pestkami dyni oraz orzechów włoskich
Najedzona i syta? Z pustymi opakowaniami w plecaku ruszaj w dalszą drogę!
Justyna Marszałkowska-Jakubik dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
-
Jak zorganizować fajny piknik?
-
Poradnik piknikowicza – co przygotować?
-
Jak zorganizować majówkę?
-
Kosze piknikowe na majówkę
-
Dania z grilla naszych czytelników