Długi weekend majowy jak co roku jest niecierpliwie wyczekiwany przez wszystkich, a już za chwilę przed nami kolejna wymarzona majówka. Dla osób, które nie chcą jej spędzać w korkach, na tłumnie odwiedzanych górskich szlakach czy zatłoczonych plażach najlepszym i fantastycznym rozwiązaniem będzie piknik na leśnej polanie, spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie lub na trawie w parku. To naprawdę świetny pomysł na relaks – wcale nie gorszy niż wyprawa do kurortu.
Wyprawa do lasu i piknik przy ognisku to pomysł, który spodoba się nie tylko dorosłym ale i dzieciom. Oprócz pieczenia kiełbasek, frajdę sprawią również inne smakołyki, które bez trudu można przyrządzić nad ogniem. Co przygotować na tę wyjątkową imprezę na świeżym powietrzu? Na piknikową ucztę dla dużych i małych oraz wszystkich tych, którzy wybierają się na dalszą wycieczkę rodzinną, należałoby przynajmniej część przysmaków przygotować wcześniej w domu. Pieczone udka kurczaka, placuszki z cukini, czy babeczki z szynką i serem to tylko niektóre propozycje na to, co zabrać w podróż z piknikiem. Jeśli planujemy spotkanie przy grillu, w gronie najmłodszych, to nie możemy zapomnieć o grillowych przysmakach specjalnie dla nich, jak na przykład parówki nadziewane żółtym serem, czy szaszłyki z piersi kurczaka i suszonych owoców.
Oprócz tradycyjnej kiełbaski czy kaszanki, polecane są też medaliony z ryb, żeberka w słodkiej marynacie i doskonałe szaszłyki. Swoje majówkowe grillowe menu można sobie urozmaicić. Kilka przepisów:
Ryba z grilla zawijana w liście kapusty
4 rybki po 250–300 g każda (pstrągi, płocie, liny, karaski)
4 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
3 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, 4 liście kapusty
Rybki sprawić: oskrobać z łuski, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, umyć, osuszyć, natrzeć solą, posmarować oliwą i skropić sokiem z cytryny. Masło rozetrzeć z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Włożyć kawałek masła do każdej rybki. Rybki zawijać w sparzone liście kapusty, ułożyć na ruszcie i piec 20 minut.
Zamiast liści kapusty można użyć sparzonych liści szpinaku, winorośli lub sałaty. Małe rybki można też zawijać do pieczenia w folię aluminiową.
Szaszłyki baranie
500 g combra baraniego
200 g słoniny
3 cebule
2 łyżki oliwy
1 cytryna
sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na sześciany o boku 3 cm i grubości 1 cm. Mięso oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić razem ze słoniną i cebulą do lodówki na 1 godzinę. Mięso wyjąć z lodówki, posolić, posmarować oliwą i nadziewać na szpadki na przemian z plasterkami słoniny i cebuli. Piec na rozgrzanym rożnie przez 10 minut. Kilka razy odwrócić szpadki, aby mięso upiekło się równomiernie.
Szaszłyki można też upiec zastępując cebulę plastrami małej cukinii.
Umytą i nie obrana cukinię pokroić na kawałki grubości 1 cm. nadziewać na szpadki na przemian mięso, słoninę i cukinię. Upiec na rożnie tak samo jak szaszłyki z cebulą. Zamiast słoniny do szaszłyków można użyć boczku, bekonu lub tłustej szynki.
Grzanki z ziołami
12 kromek bułki pszennej
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno pokrojonych świeżych ziół (bazylia, tymianek)
sól
Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z łyżką oliwy i ziołami.
Kromki bułki posmarować oliwą i podpiec na grillu. Na gorące grzanki nałożyć zioła z czosnkiem.
Grzanki z serem twardym
12 kromek bułki pszennej250 g twardego sera (ementaler, gruyere)12 zielonych oliwek bez pestek
anchois
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 g masła
pieprz, sól
Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Oliwki posiekać. Roztopić łyżkę masła, dodać oliwki, natkę, ser, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Kromki bułki posmarować masłem. Nałożyć masę serową i piec na grillu ok. 10 minut aż ser zacznie się topić.
Kukurydza pieczona
4 kolby kukurydzy
150 g masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, sok z cytryny
Czosnek obrać, zmiażdżyć z solą, utrzeć z połową masła, natką, szczypiorkiem i 1 łyżeczką soku z cytryny. Masło uformować w rulonik i mocno schłodzić.
Liście kukurydzy odchylić, ale nie odrywać ich. Usunąć włókna znajdujące się pod liśćmi. Kukurydzę zalać zimną wodą i odstawić na 1 godzinę.
Kukurydzę wyjąć z wody, osuszyć, kolby kukurydzy posmarować pozostałym masłem, nakryć liśćmi i piec na grillu 30 minut.
Usunąć liście z kukurydzy i podawać z kawałkiem schłodzonego masła ziołowego.
Na majówkowym pikniku nie może zabraknąć warzyw i owoców. Oto przepisy na sałatki, które można zrobić w domu i zabrać w pojemniku na wycieczkę.
Sałatka warzywna z szynką
6–8 młodych ziemniaków,
2 marchewki,
1 mały seler,
1 sałata,
2 jabłka,
1 cytryna,
500 g renklod,
3–4 grube plastry szynki,
200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
orzechy włoskie,
sól, pieprz.
Ziemniaki i marchew ugotuj. Seler przekrój, obgotuj, skrop sokiem z cytryny, zetrzyj na grubej tarce. Tak samo zetrzyj jabłko, a drugie podziel na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Kilka liści sałaty rozłóż na półmisku. Śliwki obierz ze skórki, przekrój, orzechy posiekaj lub zmiel, szynkę pokrój w kostkę, a ziemniaki i marchew w plastry. Na środku półmiska ułóż starte jabłka wymieszane z selerem, w rzędach – rozdzielone szynką – plastry ziemniaków, cząstki jabłka i marchwi. Środek oprósz orzechami. Półmisek udekoruj renklodami. Przygotuj sos – ubij jogurt lub śmietanę z solą i pieprzem. 1 porcja dla dziecka = 2–3 łyżki + 1 łyżka sosu. Do sałatki można też dodać dowolny makaron i np. czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
Sałatka letnia
4 dojrzałe pomidory,
zielony ogórek,
zielona papryka albo mały por,
100 g sera żółtego w plastrach,
pęczek koperku,
cytryna
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól,
pieprz
Wszystkie warzywa starannie opłucz. Obierz ze skórki ogórka, pomidory sparz i usuń z nich skórkę, pokrój warzywa na plastry. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w cieniutkie paseczki. Zrób paseczki z żółtego sera. Przygotuj sos – wyciśnij sok z umytej cytryny, dodaj olej, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Warzywa przełóż do salaterki, dodaj ser, przygotowany sos i lekko wymieszaj. Sałatkę posyp drobno posiekanym koperkiem. Można podawać z pszenną bułeczką.
Grillowanie nie może obyć się oczywiście bez niezbędnego do tego celu grilla – jest to nieodzowne urządzenie podczas wielu letnich spotkań kulinarnych. Mamy do wyboru urządzenia klasyczne – na węgiel drzewny lub brykiety, lub bardziej ekologiczne grille gazowe, a na niepogodę – urządzenia elektryczne. Wybierając grill musimy się kierować istotną sprawą jaką jest ochrona środowiska naturalnego. Bardzo wygodne są też urządzenia z dodatkowymi półeczkami do stawiania przygotowywanych potraw.
Do pełnego sukcesu przyda się jeszcze letnia zastawa i kilka drobiazgów, kolorowe naczynia, a jeśli uczta przeciągnie się do wieczora, to lampiony i pochodnie dodadzą uroku spotkaniu, delikatnie rozjaśniając zmierzch. Majowe weekendowe spotkanie w ogrodzie można też umilić zapachami – nie tylko potraw i palącego się grilla, ale również ziół, które można wrzucać na rozżarzone węgle i kadzidełkami.
Aby grillowanie było w pełni udane w ten majowy weekend warto pomyśleć o dopasowaniu mebli, których jest ogromny wybór: plastikowe, drewniane, metalowe, wiklinowe, rattanowe i inne krzesła, fotele, ławeczki i stoły. Dla mniejszych gości równie dobrze sprawdzą się poduszki i koce rozłożone na tarasie lub trawie. Bardzo wygodne i oryginalne mogą być kłody drewna przykryte poduszkami, kocem lub choćby płótnem.
Aby słońce zbyt mocno nie dawało się we znaki, piknikowy stół można osłonić parasolem. Trzeba pamiętać, że im będzie on większy, tym większej i cięższej wymaga podstawy do mocowania. Ale świetną osłoną może też być płótno mocowane do gałęzi drzew.
Co zatem włożyć do piknikowego koszyka?
Przede wszystkim należy kierować się zasadą: W zdrowym ciele zdrowy duch! Korzystając z wiosennej aury na majówkę można też wybrać się rowerem w towarzystwie przyjaciół. Osiągnięty cel wyprawy możemy nagrodzić lunchem z piknikowego kosza pełnego zdrowych smakołyków.
Bo któż z nas nie wyczekuje ciepłych majowych dni i pierwszych, w gronie rodziny lub przyjaciół, weekendowych wyjazdów za miasto, spacerów po lesie lub rowerowych przejażdżek. Nic nie wpływa lepiej na nasze ciało i umysł jak pobyt na świeżym powietrzu, połączony z odrobiną ruchu. Jako, że ruch na świeżym powietrzu wzmaga apetyt, a karkówka lub kiełbaska z grilla, chociaż kusząca, stanowiąca główny punkt piknikowego menu, to jeśli dodatkowo chcemy zadbać o ładną sylwetkę i zdrowie, należy postarać się aby w piknikowym koszu znalazły się zdrowe i smaczne potrawy, które nie zepsują efektów majówkowego wysiłku.
Menu na wiosenny piknik powinno zawierać produkty, które zaspokoją głód, a jednocześnie ułatwią spalanie, zgromadzonej podczas zimy, zbędnej tkanki tłuszczowej.
Oto kilka produktów, których nie powinno zabraknąć w majówkowym koszu:
Produkty zbożowe – podstawą menu, także piknikowego, powinny być produkty zbożowe takie jak musli, otręby i chleb razowy, które dzięki sporej zawartości witamin z grupy B, pomagają utrzymać w dobrej formie system nerwowy i regenerują zmęczony pracą mózg, poprawiają sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Ponadto zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, niezbędnego w skutecznym odchudzaniu.
Pomarańcze i jabłka – ich tajną bronią są cenne pektyny, które są ważnym składnikiem błonnika pokarmowego (znajdują się zwłaszcza w skórce i tuż pod nią). Błonnik sprzyja odchudzaniu wypełniając przewód pokarmowy, łagodząc głód i zmniejszając wchłanianie glukozy.
Truskawki i czarne porzeczki – w truskawkach, czarnych porzeczkach i innych owocach jagodowych znajduje się witamina C. Dziesięć dekagramów truskawek zawiera jej 50 mg, natomiast 10 dag porzeczek czarnych aż 190 mg, czyli ponad 4 razy więcej niż owoce cytrusowe. Witamina C odpowiada za odporność organizmu oraz skraca czas trwania zakażeń.
Ryby i chude mięso – w mięsie, znajduje się chyba najbardziej znana substancja pomocnicza w odchudzaniu: L- karnityna. Substancja ta odgrywa dużą rolę w przemianie materii w komórkach. Efektem jest szybsze spalanie tłuszczu. Aby jednak do tego doszło, trzeba regularnie uprawiać sport. W diecie odchudzającej powinno dominować mięso drobiowe i chude ryby.
Przyprawy ziołowe – ich właściwości smakowe i zapachowe wynikają z zawartych w nich olejków eterycznych. Dzięki olejkom przyprawy nie tylko zwalczają bakterie i wirusy, ale także regulują prace przewodu pokarmowego. Pobudzają wytwarzanie enzymów trawiennych soków żołądkowych i trzustkowych, dlatego przyspieszają przemianę materii.
Czerwona herbata – dzięki obecności polifenoli czerwona herbata obniża poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się toksycznych związków tlenu (tzw. wolnych rodników). Ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz perystaltykę jelit, co ma wpływ na przyśpieszenie metabolizmu.
Majówka niech będzie pierwszym krokiem do zmian nawyków żywieniowych, pamiętajmy, by codzienny jadłospis zawierał co najmniej 10 produktów wspomagających spalanie tłuszczu. Te, które zawierają biało, (np. twarożek, tofu, mięso ryby), oraz te bogate w witaminy (truskawki, jabłka i inne). Koniecznie pijmy co najmniej 1,5-2 litry płynów dziennie – najwięcej niegazowanej wody mineralnej, która przyspiesza przemianę materii. Nie odmawiajmy sobie także soków owocowych czy herbatek ziołowych.
Majówkowy wypad za miasto zarówno w formie tradycyjnej jak i tej dietetycznej to miła rozrywka ale również porcja ruchu, która poprawia krążenie, dotlenia organizm. Ruszajmy zatem na majówkę z koszem pełnym zdrowych, dietetycznych jak i zdrowo wysmażonych pyszności! Jeśli jednak pogoda będzie kapryśna i uraczy nas deszczową aurą, zawsze można zorganizować romantyczny piknik w domu, zamiast na trawie po prostu na dywanie, tak jak na zdjęciu poniżej:
Zobacz również:
- Kosze piknikowe na majówkę
- Dania z grilla naszych czytelników
- Sezon na piknik: czyli kilka porad
- Jak spędzić majówkę: dyskusja na forum
- Jak zorganizować garden party w ogrodzie?