Zadaniem drugiego śniadania jest zregenerowanie naszych sił i uzupełnienie zapasu płynów. Zazwyczaj nie mamy na nie zbyt wiele czasu a czasem nawet i odpowiedniego miejsca, dlatego powinno być lekkostrawne i „wygodne” w jedzeniu. Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, czyli ulubione pieczywo z przeróżnymi dodatkami.Poniżej prezentujemy wersję z jajkiem, której jak wiadomo pozwala na zachowanie na długi czas uczucia sytości.
Takie klasyczne drugie śniadanie na pewno doskonale sprawdzi się w szkole. Można jednak pokusić się na takie smakołyki, których przepisy podajemy dzięki uprzejmości blogerkom kulinarnym:
Sałatka warzywna z grejpfrutem i wędzonym schabem
Składniki:
-główka sałaty lodowej,
-2 duże grejpfruty,
-1/2 ogórka,
-duża czerwona cebula,
-200g schabu wędzonego,
-2 ząbki czosnku,
-pieprz młotkowany z kolendrą,
-1/2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek,
-sól,
-2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki wprost do miski. Ogórka dokładnie umyć i pokroić na półplasterki, dodać do sałaty. Grejpfruta obrać ze skórki, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Wszystko dodać do sałaty i wymieszać. Schab pokroić w bardzo cienkie półplasterki, zwijać w ruloniki i układać pomiędzy warzywami. Czosnek drobno posiekać, umieścić w moździerzu. Dodać oliwę, zioła do sałatek oraz szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie utrzeć na gładki sos. Tuż przed podaniem sosem polać sałatkę.
Muffin pizza
Składniki:
-3 szklanki mąki
-2 łyżki oliwy z oliwek
-szklanka letniej wody
-30g drożdży
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki oregano
-1/2 łyżeczki bazylii
-sos pomidorowy
-ser mozzarela
-kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, jajko, oregano, bazylie, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Wyrabiamy ciasto około 5 minut(jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Odrywamy małe kawałki ciasta, wałkujemy albo rozciągamy w rękach. Placki smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałeczek mozzarelli i listek bazylii, zwijamy i układamy w papilotce. Muffinki smarujemy rozkłóconym jajkiem albo wodą. Pieczemy w temperaturze 220*C przez około 10-15 minut.
Sałatka z brokułem
Sałatka z brokułem:
-450 g brokuła
-4 ugotowane jajka
-puszka kukurydzy
-3 średnie pomidory
-5-6 łyżek ziaren słonecznika
Sos czosnkowy:
-4 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
-1 łyżeczka majonezu
-sól
-czosnek/czosnek granulowany
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zblanszować. Podzielić na jeszcze mniejsze części. Jajka i pomidory pokroić na ósemki (ja zwykle te ósemki przekrawam na pół). Ziarna słonecznika podprażyć na patelni. Jogurt i majonez wymieszać, dodać sól i czosnek do smaku. Wszystko wymieszać. Na wierzchu posypać podprażonym słonecznikiem.
Sałatka chińska z warzywami
Składniki:
-2 filety z piersi kurczaka,
-2 pomidory,
-1/3 kapusty pekińskiej,
-puszka czerwonej fasoli,
-puszka groszku,
-puszka kukurydzy,
-3 jajka ugotowane na twardo,
-łyżeczka przyprawy do gyrosa,
-1 łagodna zupka chińska,
-1 pikantna zupka chińska,
-sól ziołowa,
-pieprz,
-4 łyżki majonezu,
-olej rzepakowy,
-2 łyżki natki pietruszki.
Przygotowanie
Makaron z obu zupek pokruszyć, wymieszać, dodać załączone przyprawy (bez dołączonego oleju!). Zalać szklanką wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego, pod koniec smażenia oprószyć przyprawą do gyrosa. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Fasolę, groszek i kukurydzę przerzucić na durszlak, przelać wodą i odstawić by ociekły z nadmiaru wody. Jajka oskubać, i pokroić w kostkę. Wszystko połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem oprószyć posiekaną natki pietruszki.
Sandwich z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Składniki na 2 sztuki:
-2 krótkie bagietki pełnoziarniste
-2 liście sałaty
-2 jajka ugotowane na twardo
-6 bardzo cienkich plasterków boczku
-4 pomidory lima – u mnie 2 czerwone i 2 żółte
-duży pęczek cienkiego szczypiorku
-Śniadaniowa Premium Bielmar
Składniki na sos:
-2 łyżki majonezu
-łyżka jogurtu
-2 łyżeczki musztardy
-szczypta soli i pieprzu
Składniki sosu wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
Szczypiorek drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Boczek usmażyć na suchej – nieprzywierającej patelni, na chrupiąco. Jajka obrać i pokroić w plasterki.
Bagietki przekroić na pół, następnie każdą z części posmarować grubo Śniadaniową Premium i posmarowaną stroną przyłożyć do poszatkowanego szczypiorku – lekko docisnąć.
Na szczypiorku ułożyć po liściu sałaty, na niej pomidory – układając na zmianę żółte i czerwone plasterki. Na nich jajko i boczek. Polać sosem. Przykryć wierzchnią częścią bagietki.
Sałatka makaronowa z selerem i mozarellą
Składniki:
-250g makaronu,
-2 łodygi selera naciowego,
-4 pomidory,
-2 dymki ze szczypiorkiem,
-kulka mozarelli,
-sok z 1/2 cytryny,
-6 łyżek oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki oregano,
-sól, pieprz.
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić.
Seler umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dymkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Wszystko połączyć z makaronem. Dodać pokrojoną w półplasterki mozarellę. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Sok z cytryny zmieszać z oliwą z oliwek, sosem polać sałatkę.
Muffinki śniadaniowe w wersji XXL
Składniki na 6 dużych muffinek:
Suche:
-150 g otrąb owsianych
-1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki kardamonu
-1/2 łyżeczki cynamonu
Mokre:
-2 jajka
-450 ml naturalnej maślanki
-50 ml oleju
-skórka z jednej pomarańczy
-6-7 łyżek miodu
Dodatkowo:
-2 średniej wielkości jabłka
-garść orzechów
-ew. płatki migdałów do posypania wierzchu
-foremka do pieczenia muffinek w wersji XXL
W jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych wlewamy mokre, mieszamy dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i orzechy.
Z pergaminu do pieczenia wycinamy kwadraty tak żeby pasowały do naszej foremki. Natłuszczamy, wkładamy do formy, wlewamy nadzienie do 3/4 wysokości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch możemy posypać płatkami migdałów (miałam to zrobić, ale zapomniałam). Pieczemy do suchego patyczka 180*C około 30-40 minut.
*Jeśli nie mamy foremki do pieczenia dużych muffinek możemy wykorzystać tą do małych. Wtedy możemy użyć już papilotek a czas pieczenia skróci się do 20-25 minut.
Sałatka z brzoskwiniami i kozim serem
Składniki:
-po garści rukoli, szpinaku i roszponki,
-3 brzoskwinie,
-2 dymki,
-2 gałązki lawendy,
-4 gałązki tymianku,
-kilka listków bazylii,
-100 g koziego sera,
-2 duże pomidory,
-olej w saszetce z pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski.
Wykonanie
Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać.
Listki lawendy i tymianku zdjąć z gałązek, dodać do sałatki. Skropić sosem. Kozi ser zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut w temp. 200st. Ułożyć na sałatce. Od razu podawać.
Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i orzechami laskowymi
Składniki:
-1 mała kapusta pekińska
–2 małe puszki mandarynek w syropie
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-4 jabłka
-1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Składniki na sos:
-1/2 szklanki oleju rzepakowego
-1/2 szklanki zalewy manadrynkowej
-sok z jednej cytryny
-sól, pieprz
-ewentualnie cukier
Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Tuńczyka osączyć z sosu i rozdrobnić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w paseczki. Mandaryni osączyć.
Z oleju, syropu mandarynkowego i soku z cytryny przygotować sos. Doprawić go solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
W szklanej misce układać warstwami: kapustę pekińską, tuńczyka, mandarynki, jabłka i orzechy. Wszystko polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Sałatkę wstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, by składniki się „przegryzły”.
Sałatka z awokado
Składniki:
-główka sałaty,
-puszka czerwonej fasoli,
-świeży ogórek,
-2 awokado,
-pęczek rzodkiewek,
-1/2 pęczka szczypiorku,
-100g serka kanapkowo – sernikowego ,
-sól morska z pieprzem,
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-2 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Fasolę opłukać zimną wodą, odcedzić i ułożyć na sałacie. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Ogórka obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki, zwinąć w spiralki i ułożyć na sałacie. Serek doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na sałacie.
Olej wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą z pieprzem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tuż przed podaniem polać sosem.
Sałatka z mango, pomidorem i fetą
Składniki na 2 porcje:
-1/2 małego mango
-pomidor
-mała czerwona cebulka
-ok. 120 g sera sałatkowego typu feta
-łyżka soku z limonki
-po 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii i natki pietruszki + listki do dekoracji
-saszetka Oleju Kujawskiego z bazylią
-świeżo mielony pieprz
-opcjonalnie sól, ostrożnie, ponieważ ser jest słony
Olej wlać do kubeczka, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Cebulę drobno posiekać, skropić sokiem z limonki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, wsypać do miseczki, zalać łyżką oleju z bazylią i zamieszać. Mango i fetę pokroić w kosteczkę. Na talerzach rozsypać posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Na nich ustawić pierścienie i układać kolejno składniki. Zacząć od fety, lekko ją docisnąć skropić olejem, na to cebulka – docisnąć, mango – docisnąć, odsączony pomidor – docisnąć. Schłodzić 30 minut w lodówce. Ściągnąć pierścienie, skropić delikatnie olejem, udekorować kosteczkami fety i natką pietruszki.
Domowe burgery
Zaczyn:
-340g mąki pszennej chlebowej,
-10 g świeżych drożdży,
-340g letniego mleka.
Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Ciasto właściwe:
-215 g mąki pszennej chlebowej,
-2 żółtka,
-łyżeczka soli,
-3 łyżki cukru,
-5 łyżek oleju rzepakowego,
-sezam i mak do posypania,
-jajko.
Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Następnie wyłożyć na lekko natłuszczony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta. Pociąć na 12 mniejszych prostokątów. Każdy kawałek lekko rozciągnąć na kształt prostokąta, zwinąć w roladę. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Następnie formować bułeczki obracając je i obtaczać złączeniem pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st
Nadzienie:
– 1/2 kg mielonej wieprzowiny,
-sól, pieprz,
-jajko,
-5 łyżek bułki tartej,
-łyżeczka przyprawy do chili con carne,
-sałata,
-pomidor,
-ogórek,
-ser.
Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki.
Wrapy z tuńczykiem i warzywami
Tortille:
-350 g mąki kukurydzianej,
-sól,
-czosnek,
-łyżka oliwy.
Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.
Składniki:
-2 pomidory,
-czerwona cebula,
-puszka tuńczyka w wodzie,
-2 łyżki posiekanego szczypiorku,
-2 łyżki czarnych oliwek,
-1/2 główki sałaty.
Sos:
-1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego,
-ćwierć łyżeczki skórki cytryny,
-2 łyżki soku z cytryny,
-sól, pieprz.
Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić.
Sałatka kuskus z curry i warzywami
Składniki:
-150g kaszy kuskus,
-łyżka masła,
-1/4 szkl. jogurtu naturalnego,
-1/4 szkl. oliwy z oliwek,
-pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis,
-szczypta kurkumy,
-sól, pieprz,
-2 ugotowane marchewki,
-czerwona cebula,
-1 dymka,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-garść płatków migdałowych,
-garść suszonej żurawiny.
Przygotowanie
Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem.
Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku.
Bukiet sałat z serem i miętą
Składniki:
-mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona,
-150g białego chudego sera,
-250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek,
-pęczek świeżej mięty,
-4 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
-sól, pieprz,
-łyżeczka octu jabłkowego,
-ząbek czosnku.
Przygotowanie
Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą.
Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami.
źródło: olainthekitchen.blogspot.com, kuchcikola.blogspot.com, fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com,
zobacz również:
Zdrowe śniadanie – jakie być powinno ?