Co na drugie śniadanie do pracy? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co na drugie śniadanie do pracy?

30 sierpnia 2016, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Zadaniem drugiego śniadania jest zregenerowanie naszych sił i uzupełnienie zapasu płynów. Zazwyczaj nie mamy na nie zbyt wiele czasu a czasem nawet i odpowiedniego miejsca, dlatego powinno być lekkostrawne i „wygodne” w jedzeniu. Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest kanapka, czyli ulubione pieczywo z przeróżnymi dodatkami.Poniżej prezentujemy wersję z jajkiem, której jak wiadomo pozwala na zachowanie na długi czas uczucia sytości.

kanapka

Takie klasyczne drugie śniadanie na pewno doskonale sprawdzi się w szkole. Można jednak pokusić się na takie smakołyki, których przepisy podajemy dzięki uprzejmości blogerkom kulinarnym:

Sałatka warzywna z grejpfrutem i wędzonym schabemsałatka z grejpfrutem!

 Składniki:

-główka sałaty lodowej,
-2 duże grejpfruty,
-1/2 ogórka,
-duża czerwona cebula,
-200g schabu wędzonego,
-2 ząbki czosnku,
-pieprz młotkowany z kolendrą,
-1/2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek,
-sól,
-2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki wprost do miski.  Ogórka dokładnie umyć i pokroić na półplasterki, dodać do sałaty. Grejpfruta obrać ze skórki, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Wszystko dodać do sałaty i wymieszać.  Schab pokroić w bardzo cienkie półplasterki, zwijać w ruloniki i układać pomiędzy warzywami.  Czosnek drobno posiekać, umieścić w moździerzu. Dodać oliwę, zioła do sałatek oraz szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie utrzeć na gładki sos.  Tuż przed podaniem sosem polać sałatkę.

 

Muffin pizzamuffin

Składniki:

-3 szklanki mąki
-2 łyżki oliwy z oliwek
-szklanka letniej wody
-30g drożdży
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki oregano
-1/2 łyżeczki bazylii
-sos pomidorowy
-ser mozzarela
-kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, jajko, oregano, bazylie, rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Wyrabiamy ciasto około 5 minut(jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Ciasto smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Odrywamy małe kawałki ciasta, wałkujemy albo rozciągamy w rękach. Placki smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałeczek mozzarelli i listek bazylii, zwijamy i układamy w papilotce. Muffinki smarujemy rozkłóconym jajkiem albo wodą. Pieczemy w temperaturze 220*C przez około 10-15 minut.

Sałatka z brokułemsałatka z brokułem

Sałatka z brokułem:

-450 g brokuła
-4 ugotowane jajka
-puszka kukurydzy
-3 średnie pomidory
-5-6 łyżek ziaren słonecznika

Sos czosnkowy:

-4 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego
-1 łyżeczka majonezu
-sól
-czosnek/czosnek granulowany

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, zblanszować. Podzielić na jeszcze mniejsze części. Jajka i pomidory pokroić na ósemki (ja zwykle te ósemki przekrawam na pół). Ziarna słonecznika podprażyć na patelni. Jogurt i majonez wymieszać, dodać sól i czosnek do smaku. Wszystko wymieszać. Na wierzchu posypać podprażonym słonecznikiem.

 

Sałatka chińska z warzywami

Składniki:Sałatka chińska z warz!

-2 filety z piersi kurczaka,
-2 pomidory,
-1/3 kapusty pekińskiej,
-puszka czerwonej fasoli,
-puszka groszku,
-puszka kukurydzy,
-3 jajka ugotowane na twardo,
-łyżeczka przyprawy do gyrosa,
-1 łagodna zupka chińska,
-1 pikantna zupka chińska,
-sól ziołowa,
-pieprz,
-4 łyżki majonezu,
-olej rzepakowy,
-2 łyżki natki pietruszki.

Przygotowanie

Makaron z obu zupek pokruszyć, wymieszać, dodać załączone przyprawy (bez dołączonego oleju!). Zalać szklanką wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego, pod koniec smażenia oprószyć przyprawą do gyrosa. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Fasolę, groszek i kukurydzę przerzucić na durszlak, przelać wodą i odstawić by ociekły z nadmiaru wody. Jajka oskubać, i pokroić w kostkę. Wszystko połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem oprószyć posiekaną natki pietruszki.

Sandwich z jajkiem i chrupiącym boczkiemsandwich

Składniki na 2 sztuki:

-2 krótkie bagietki pełnoziarniste
-2 liście sałaty
-2 jajka ugotowane na twardo
-6 bardzo cienkich plasterków boczku
-4 pomidory lima – u mnie 2 czerwone i 2 żółte
-duży pęczek cienkiego szczypiorku
-Śniadaniowa Premium  Bielmar

Składniki na sos:

-2 łyżki majonezu
-łyżka jogurtu
-2 łyżeczki musztardy
-szczypta soli i pieprzu

Składniki sosu wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.

Szczypiorek drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Boczek usmażyć na suchej – nieprzywierającej patelni, na chrupiąco. Jajka obrać i pokroić w plasterki.

Bagietki przekroić na  pół, następnie każdą z części posmarować grubo Śniadaniową Premium i posmarowaną stroną przyłożyć do poszatkowanego szczypiorku – lekko docisnąć.

Na szczypiorku ułożyć po liściu sałaty, na niej pomidory – układając na zmianę żółte i czerwone plasterki. Na nich jajko i boczek. Polać sosem. Przykryć wierzchnią częścią bagietki.

Sałatka makaronowa z selerem i mozarellą

Składniki:Sałatka makaronowa z selerem!

-250g makaronu,
-2 łodygi selera naciowego,
-4 pomidory,
-2 dymki ze szczypiorkiem,
-kulka mozarelli,
-sok z 1/2 cytryny,
-6 łyżek oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki oregano,
-sól, pieprz.

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić.
Seler umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Dymkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Wszystko połączyć z makaronem. Dodać pokrojoną w półplasterki mozarellę. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Sok z cytryny zmieszać z oliwą z oliwek, sosem polać sałatkę.

 

Muffinki śniadaniowe w wersji XXL

muffinki śniadaniowe
Składniki na 6 dużych muffinek: 

Suche:

-150 g otrąb owsianych
-1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki kardamonu
-1/2 łyżeczki cynamonu

Mokre:

-2 jajka
-450 ml naturalnej maślanki
-50 ml oleju
-skórka z jednej pomarańczy
-6-7 łyżek miodu

 Dodatkowo:

-2 średniej wielkości jabłka
-garść orzechów
-ew. płatki migdałów do posypania wierzchu
-foremka do pieczenia muffinek w wersji XXL

W jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych wlewamy mokre, mieszamy dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i orzechy.
Z pergaminu do pieczenia wycinamy kwadraty tak żeby pasowały do naszej foremki. Natłuszczamy, wkładamy do formy, wlewamy nadzienie do 3/4 wysokości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch możemy posypać płatkami migdałów (miałam to zrobić, ale zapomniałam). Pieczemy do suchego patyczka 180*C około 30-40 minut.
*Jeśli nie mamy foremki do pieczenia dużych muffinek możemy wykorzystać tą do małych. Wtedy możemy użyć już papilotek a czas pieczenia skróci się do 20-25 minut.

 

Sałatka z brzoskwiniami i kozim serem

Sałatka z kozim serem!
Składniki:

-po garści rukoli, szpinaku i roszponki,
-3 brzoskwinie,
-2 dymki,
-2 gałązki lawendy,
-4 gałązki tymianku,
-kilka listków bazylii,
-100 g koziego sera,
-2 duże pomidory,
-olej w saszetce z pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski.
Wykonanie

Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać.

Listki lawendy i tymianku zdjąć z gałązek, dodać do sałatki. Skropić sosem. Kozi ser zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut w temp. 200st. Ułożyć na sałatce. Od razu podawać.

 

Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i orzechami laskowymi

Składniki:sał. z tuńczykiem i mand.

-1 mała kapusta pekińska
–2 małe puszki mandarynek w syropie
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-4 jabłka
-1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Składniki na sos:

-1/2 szklanki oleju rzepakowego
-1/2 szklanki zalewy manadrynkowej
-sok z jednej cytryny
-sól, pieprz
-ewentualnie cukier

Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Tuńczyka osączyć z sosu i rozdrobnić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w paseczki.  Mandaryni osączyć.
Z oleju, syropu mandarynkowego i soku z cytryny przygotować sos. Doprawić go solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

W szklanej misce układać warstwami: kapustę pekińską, tuńczyka, mandarynki, jabłka i orzechy. Wszystko polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Sałatkę wstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, by składniki się „przegryzły”.

Sałatka z awokadoSałatka z awokado!

Składniki:

-główka sałaty,
-puszka czerwonej fasoli,
-świeży ogórek,
-2 awokado,
-pęczek rzodkiewek,
-1/2 pęczka szczypiorku,
-100g serka kanapkowo – sernikowego ,
-sól morska z pieprzem,
-2 łyżki oleju rzepakowego,
-2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Fasolę opłukać zimną wodą, odcedzić i ułożyć na sałacie. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Ogórka obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki, zwinąć w spiralki i ułożyć na sałacie. Serek doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na sałacie.
Olej wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą z pieprzem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tuż przed podaniem polać sosem.

 

Sałatka z mango, pomidorem i fetą

Składniki na 2 porcje:sała. z mango

-1/2 małego mango
-pomidor
-mała czerwona cebulka
-ok. 120 g sera sałatkowego typu feta
-łyżka soku z limonki
-po 2 łyżeczki drobno posiekanej bazylii i natki pietruszki + listki do dekoracji
-saszetka Oleju Kujawskiego z bazylią
-świeżo mielony pieprz
-opcjonalnie sól, ostrożnie, ponieważ ser jest słony

Olej wlać do kubeczka, doprawić świeżo mielonym pieprzem.  Cebulę drobno posiekać, skropić sokiem z limonki.  Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w kostkę, wsypać do miseczki, zalać łyżką oleju z bazylią i zamieszać.  Mango i fetę pokroić w kosteczkę. Na talerzach rozsypać posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Na nich ustawić pierścienie i układać kolejno składniki.  Zacząć od fety, lekko ją docisnąć skropić olejem, na to cebulka – docisnąć, mango – docisnąć, odsączony pomidor – docisnąć. Schłodzić 30 minut w lodówce. Ściągnąć pierścienie, skropić delikatnie olejem, udekorować kosteczkami fety i natką pietruszki.

Domowe burgery

Zaczyn:Burgery

-340g mąki pszennej chlebowej,
-10 g świeżych drożdży,
-340g letniego mleka.

Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Ciasto właściwe: 

-215 g mąki pszennej chlebowej,
-2 żółtka,
-łyżeczka soli,
-3 łyżki cukru,
-5 łyżek oleju rzepakowego,
-sezam i mak do posypania,
-jajko.

Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.

Następnie wyłożyć na lekko natłuszczony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta. Pociąć na 12 mniejszych prostokątów. Każdy kawałek lekko rozciągnąć na kształt prostokąta, zwinąć w roladę. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Następnie formować bułeczki obracając je i obtaczać złączeniem pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st

 Nadzienie:

 1/2 kg mielonej wieprzowiny,
-sól, pieprz,
-jajko,
-5 łyżek bułki tartej,
-łyżeczka przyprawy do chili con carne,
-sałata,
-pomidor,
-ogórek,
-ser.

Mięso urobić z jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, solą, pieprzem i przyprawą do chili con carne. Formować płaskie burgery. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni grillowej z obu stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki.

 

Wrapy z tuńczykiem i warzywamiWrapy z tuńczykiem!

Tortille:
-350 g mąki kukurydzianej,
-sól,
-czosnek,
-łyżka oliwy.

Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.

Składniki:
-2 pomidory,
-czerwona cebula,
-puszka tuńczyka w wodzie,
-2 łyżki posiekanego szczypiorku,
-2 łyżki czarnych oliwek,
-1/2 główki sałaty.

Sos:
-1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego,
-ćwierć łyżeczki skórki cytryny,
-2 łyżki soku z cytryny,
-sól, pieprz.

Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć.

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić.

Sałatka kuskus z curry i warzywami

Składniki:
-150g kaszy kuskus, Kuskus z curry!
-łyżka masła,
-1/4 szkl. jogurtu naturalnego,
-1/4 szkl. oliwy z oliwek,
-pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis,
-szczypta kurkumy,
-sól, pieprz,
-2 ugotowane marchewki,
-czerwona cebula,
-1 dymka,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-garść płatków migdałowych,
-garść suszonej żurawiny.

Przygotowanie

Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem.

Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku.

Bukiet sałat z serem i miętąBukiet sałat z serem

Składniki:
-mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona,
-150g białego chudego sera,
-250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek,
-pęczek świeżej mięty,
-4 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
-sól, pieprz,
-łyżeczka octu jabłkowego,
-ząbek czosnku.

Przygotowanie

Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą.
Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami.

źródło: olainthekitchen.blogspot.com, kuchcikola.blogspot.com, fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com,

 

zobacz również:

 

zzzZdrowe śniadanie – jakie być powinno ?

 

                                                             


 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Co na drugie śniadanie do pracy?

  1. avatar milka-hel pisze:

    Kochani, nie sprowadzajmy wszystkiego do wspólnego mianownika: to niezdrowe, więc tego nie zjem. Życie jest za krótkie, by narzucać sobie same ograniczenia. Zresztą, to tak miło czasem zgrzeszyć. Ja też miałam trochę wątpliwości, czy serwować kanapkę Monte Snack dzieciakom, bo jej skład jest trochę przydługi i nieco trąci sztucznością. Nie stawiajmy jednak wszystkiego na głowie, przecież to wszystko są dopuszczone do spożycia składniki! Skoro dzieciom smakuje, to niech jedzą na zdrowie. Duża w tym rola nas, rodziców, by odpowiednio dawkować to, co trafia na talerze naszych pociech. Ja nad moim synem pracowałam od lat. Owszem, dostaniesz smakołyka, ale najpierw zjedz mięso i sałatkę. W przypadku kanapki Monte Snack okazało się, że to świetna przekąska do szkoły. Niewielka, taka na dwa hapsnięcia, nie za słodka, a energii dała mojemu Miśkowi tyle, że nawet strzelił dwa gole podczas meczu!

Dodaj komentarz