Zielony, czerwony, a może żółty? Jaki jest Twój ulubiony kolor w kuchni? Czy wiesz, że kolor talerza oraz produktów na nim ma znaczenie dla Twojego zdrowia? Potrawy w żółtym kolorze poprawiają trawienie, fioletowe wyciszają, a zielone dodają siły!
Wchodzisz do sklepu i jesteś jak w amoku, bombardowana różnymi kolorami i kształtami. Ciężko jest się odnaleźć wśród tylu pięknych, apetycznych, funkcjonalnie zaprojektowanych produktów, niby masz swoje ulubione po które sięgasz najczęściej, ale czasem chciałabyś spróbować czegoś nowego. Zdecyduj się wtedy na zmianę koloru! Jest to dość istotny element oddziałujący na nasze odbieranie smaków, to między innymi od koloru zależy, czy dana potrawa wyda nam się atrakcyjna i pobudzi nasz apetyt czy wręcz przeciwnie.
Chromoterapia, to inaczej koloroterapia – leczenie kolorami. Stosować ją można zarówno przez otaczanie się danym kolorem, ale także przez odpowiednie komponowanie posiłków. Udowodniono, że potrawy kolorowe, atrakcyjnie podane, cieszą nasze oko i tym samym poprawiają apetyt oraz nastrój. Jedzenie serwowane na talerzach w ciepłych kolorach jest chętniej spożywane, wtedy też częściej prosimy o dokładkę. Warto o tym pamiętać jak jesteśmy w trakcie diety odchudzającej. Jednak nie tylko kolor zastawy ma znaczenie, jedząc potrawy w określonych barwach również oddziałujemy podświadomie na różne sfery naszego organizmu i umysłu. Dlatego też wiele firm spożywczych wykorzystuje siłę koloru w projektowaniu potraw stosując do tego barwniki spożywcze.
Czerwone produkty – np.: pomidory, papryka, truskawki wzmagają apetyt i przypisuje się im moc uzdrawiającą. Kolor czerwony kojarzy się nierozerwalnie z miłością, ale również ze słodyczą soczystością, dlatego też ten kolor znajduje zastosowanie np. przy projektowaniu słodyczy. Kolor czerwony sprawdza się również w przypadku reklam jedzenia, niemal w każdej reklamie znajdziemy czerwony akcent np. w postaci soczystego czerwonego pomidora lub papryki, lub opakowania w tym właśnie kolorze, które dużo silniej przyciąga uwagę niż np.; kolor brązowy. To kolor życia, pobudza krążenie, przyspiesza przemianę materii i podnosi temperaturę ciała. Kolor czerwony jest przeciwieństwem koloru niebieskiego.
Produkty żółte – np. żółta papryka, melon, cytryna. Produkty te pomagają logicznie myśleć, neutralizuje również napięcie i stres. Potrawy w żółtym kolorze poprawiają trawienie, a także uwalniają organizm z toksyn. Kolor żółty kojarzy się nam zarówno z latem, słońcem ale także jak w przypadku cytryn ze świeżością i orzeźwieniem. Czy można wyobrazić sobie coś lepszego niż woda z plasterkiem cytryny w upalny dzień? Produkty w tym kolorze pomagają regulować działanie śledziony, podobno są także pomocne w zwalczaniu robaków i pasożytów. Ubrania w tym kolorze wzmacniają poczucie własnej wartości, a żółte pokarmy poprawiają nastrój, dlatego zamiast kolejnej porcji lodów czy czekolady, w depresji zjedz żółtą paprykę i kawałek melona.
Pomarańczowe pokarmy – np. pomarańcze, dynia, wpływają bardzo pozytywnie na nasze samopoczucie, ponieważ kojarzą się nam z egzotyką, słońcem i z przyjemnościami. Te produkty rozweselają i dodają siły, poprawia także sprawność układu trawiennego i funkcjonowanie skóry. Koniecznie muszą się znaleźć w naszym menu w czasie ponurych jesiennych dni, ale również nie powinno ich zabraknąć w okresie laktacji – kolor pomarańczowy pobudza bowiem gruczoły mleczne do produkcji mleka. Wpływa pozytywnie na układ oddechowy, pobudza żołądek oraz gruczoł tarczycy do pracy, wspomaga pracę organizmu przy wzdęciach.
Jest kolorem pośrednim pomiędzy czerwonym a żółtym.
Produkty zielone – np. sałata, szpinak, zielona papryka, to kolor harmonii i spokoju. Kojarzy się z przyrodą, odprężeniem i z budzącym się życiem. To kolor energii. Potrawy w tym kolorze dodadzą nam sił witalnych, a przy okazji odświeżą i wzmocnią. Dlatego też często w reklamach dla podkreślenia, że dany produkt jest zdrowy i korzystnie wpłynie na nasz organizm pokazuję się go w towarzystwie sałaty, szczypiorku bądź naci pietruszki. Dania w kolorze trawy wspomogą pracę mózgu, mają działanie antyseptyczne i denzyfenkujące, pobudzają przysadkę do pracy.
Pod względem oddziaływania zielony jest pośredni między niebieskim a żółtym.
Potrawy w kolorze fioletowym – np. winogrona, śliwki, bakłażan. Te dania wpływają dobrze na nasz nastrój i na wyciszenie, oczyszczają i tonizują. Potrawy fioletowe pobudzają do pracy śledzionę, mają działanie wyciszające pracę serca, pomagają w tworzeniu się leukocytów. Dania w tym kolorze zalecane są w stanie nadmiernego pobudzenia nerwowego. Jednak, uważajmy ponieważ zbyt duże nasycenie tego koloru może nas przygnębić, dlatego też kolor ten zdecydowanie częściej spotyka w naturze niż w produkcie zaprojektowanym świadomie pod klienta. Ten kolor budzi mieszane uczucia, kojarzy się nam przecież również z żałobą.
Pod względem oddziaływania fioletowy łączy działanie niebieskiego i czerwonego.
Uwaga! Nie są to doniesienia stricte naukowe, traktuj je raczej z przymrużeniem oka.
Justyna Marszałkowska-Jakubik dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
- Które warzywa są kaloryczne?
- Najbardziej kaloryczne owoce: ranking
- Jak zamrażać owoce i warzywa?
- Jak gotować warzywa?