Zdrowe produkty na pamięć i koncentrację | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zdrowe produkty na pamięć i koncentrację

1 lipca 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Czym wspomóc szare komórki, gdy zmęczenie bierze górę, a pilnych prac przybywa? Pobudzająco na szare komórki wpływa nie tylko kawa i czekolada, że też guarana, żeń szeń czy herbata yerba mate. Oto przegląd substancji poprawiających pamięć i koncentrację. Niektóre z nich kupisz w aptece w formie suplementów, ale pamiętaj, że niektóre występują także w formie naturalnej.

Guarana

Eliksir zdrowia z amazońskich lasów. Guarana daje energię i polepsza samopoczucie, działa orzeźwiająco dzięki wysokiej koncentracji naturalnej kofeiny – średnio trzy razy więcej niż naturalna kawa. Uważa się, że jest to najsilniejszy, naturalnie występujący środek spożywczy, zawierający kofeinę. W przeciwieństwie do kawy jest mniej szkodliwa i dłużej działa, nawet do 6 godzin!

Kofeina zawarta w guaranie, zwana jest guaraniną. Polecana dla „pędzących”, pracujących umysłowo i wyczerpanych psychicznie, dla kierowców, studentów w okresie egzaminów oraz wszystkich, których styl życia wymaga pełnej gotowości i koncentracji.

Lecytyna

Jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego. Jest bardzo ważnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej. Lecytyna pełni ważną funkcję w wielu procesach metabolicznych organizmu. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i krążenia.

Nie działa natychmiast, należy dostarczać ją regularnie do organizmu. Polecana dla intensywnie pracujących umysłowo, w stanach zmęczenia, osłabienia, przy zaburzeniach pamięci, nadpobudliwości nerwowej i osłabionej koncentracji. W formie naturalnej w dużej ilości występuje w żółtkach jaj.

Kofeina

Działa pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, ale też na wiele innych organów! Polepsza procesy kojarzeniowe i pamięciowe, zmniejsza zmęczenie i senność, ale działając na inne organy zwiększa stres, zdenerwowanie. Bezpośredni wpływ kofeiny na organizm zaczyna się odczuwać po około 30 minutach.

Filiżanka kawy zawiera 100-200mg kofeiny, filiżanka herbaty ok. 60mg. Są też minusy picia kawy: uzależnia, wypłukuje magnez.

Żeń-szeń

Wykazuje wielokierunkowe działania, dlatego znakomita większość ludzi odczuwa po nim wyraźną poprawę. Ma dobroczynny wpływ na szare komórki. Dodaje energii, skraca czas reakcji, poprawia umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Zwiększa odporność na stres. Jest często składnikiem produktów energetyzujących.

Wybierając preparat z żeń-szeniem warto zwrócić uwagę na dawki wyciągu z żeń-szenia zawarte w tabletce. Zaobserwowano bowiem, że u osób przyjmujących powyżej 3 g wyciągu z żeń-szenia dziennie występowały objawy uboczne: nadciśnienie tętnicze, wzmożoną pobudliwość nerwową, biegunkę i wysypkę skórną. Wykazuje dobroczynny wpływ, gdy jest zażywany regularnie.

Magnez

Niedobór magnezu powoduje m.in. trudności w koncentracji. Magnezem powinny wspierać się osoby żyjące w stresie i nadużywające kofeiny. Magnez warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Witamina B6 ułatwia wchłanianie magnezu i odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Dlatego wybierając preparat z magnezem warto, by w składzie znalazła się też witamina B6.

W połączeniu z cukrem (np. w czekoladzie) szybko dodaje energii i poprawia nastrój; ale organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta redukuje poziom cukru we krwi. Insulina obniża poziom energii. Efekt negatywny po jakimś czasie przewyższa początkowy efekt pozytywny. Dlatego najlepszy jest magnez z orzechów lub czekolady gorzkiej.

Tauryna

To kolejna substancja poprawiająca pracę szarych komórek. Jest neuroprzekaźnikiem: wpływa na ośrodkowy układ nerwowy. Efekty działania tauryny są subtelne; uspokaja i zwiększa stabilność myśli. Wysokie stężenie tauryny występuje w rozwijającym się mózgu i drastycznie spada zaraz po zakończeniu procesu rozwoju. Tauryna jest składnikiem dostępnych na rynku napojów energetyzujących oraz odżywek dla sportowców.

Organizm ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych. Jej naturalnym źródłem jest mięso, szczególnie podroby (np. wątroba), ryby, małże. Co ciekawe jest niezbędnym składnikiem w diecie kotów.

Miłorząb japoński

Miłorząb ma silne właściwości antyoksydacyjne, ochrania ośrodkowy układ nerwowy i układ sercowo-naczyniowy. Stąd tez pośrednio przypisuje mu się działanie stymulujące na układ nerwowy. Jest używany jako środek opóźniający starzenie. Pobudza ciało, poprawia koncentrację i pamięć, jednak na efekty trzeba czekać miesiącami, a niestety nie ma badania naukowego z grupą kontrolną placebo, które by wykazało, że Ginkgo Biloba ma jakikolwiek wpływ na pracę umysłową.

Yerba mate

To herbata z ostrokrzewu paragwajskiego bogata w mateinę (substancję podobną do kofeiny) dzięki której napar ma działanie pobudzające i pozytywnie wpływa na stan umysłu ułatwiając koncentrację. Jest idealna dla ludziach aktywnych. Polecana szczególnie pracownikom umysłowym, uczniom i studentom, a także innym osobom doświadczającym wzmożonego wysiłku intelektualnego. Zawarte w niej składniki zapewniają kompleksowe wsparcie pracy naszego mózgu.

Nietypowy „ziemisty” smak Yerba Mate może w pierwszej chwili zaskoczyć, wystarczą jednak dwie lub trzy porcje, by się z nim oswoić. Jedynym nie do końca udowodnionym przeciwwskazaniem do picia Yerba mate nie jest choroba wrzodowa żołądka.

 

Justyna Marszałkowska-Jakubik – dietetyk medyczny – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Najbardziej kaloryczne owoce

  2. Szybkie diety owocowe

  3. Najbardziej kaloryczne warzywa: ranking

  4. Co nas tuczy?

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz