Ciasto ze śliwkami z kruszonką – bez miksera!
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami, które zawsze się udaje! Sezon na śliwki trwa, warto je wykorzystywać w naszych potrawach, można z nich przygotować pyszne placki, ciasta i inne dania. Śliwki poza apetycznym wyglądem i pysznym smakiem są niezwykle zdrowe. Im ciemniejszy owoc, tym więcej cennych składników zawiera. Poza składnikami mineralnymi takimi jak magnez, potas, żelazo, fosfor, a nawet bor, śliwki zawierają witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Śliwki to także bogactwo błonnika, polifenoli a także antocyjany.
Poniżej prezentujemy pyszne ciasto naszej czytelniczki, które nie wymaga pracochłonnych zabiegów a nawet miksera. Kluczem do udanego ciasta jest przygotowanie wszystkich jego składników wcześniej, tak aby były w temperaturze pokojowej. Do ciasta można użyć ulubionych śliwek, wcześniej je umyć i wydrylować.
składniki na kruszonkę:
50 gram masła miękkiego
2/3 szklanki mąki pszennej (5 łyżek)
5 łyżek cukru
składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
szklanka maślanki
80 gram roztopionego masła
pół szklanki cukru
ulubiony zapach do ciasta
cukier waniliowy
4 jajka
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać proszek, wymieszać.
Jajka wbić do drugiej miski sprawdzając ich świeżość.
Dodać jaja do mąki, dodać masło, maślankę, cukry, zapach, wymieszać szybko łyżką (nie trzeba zbyt długo mieszać) tylko do połączenia składników.
Na większą blachę wylać masę z ciastem, położyć śliwki skórką do dołu, posypać kruszonką i piec około 60 minut.