Ciasto z rabarbarem i budyniem

23 maja 2019, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Ucierane ciasto, budyń i kwaskowaty rabarbar, wszystkie te warstwy uzupełniają się wzajemnie tworząc smakowitą całość…

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

ciasto:

  • 235 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • około 3/4 szklanki szklanki cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodsze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g proszku budyniowego jeśli ktoś lubi cista bardziej piaskowe

masa budyniowa:

  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 3 łyżki cukru
  • 320 ml mleka
  • 1 łyżka masła

dodatkowo:

  • 400 g obranego i pokrojonego rabarbaru
  • cukier do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotować budyń. Część mleka (220 ml) zagotować, a w drugiej części (100 ml) rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę i zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i wymieszać z masłem. Odstawić do wystudzenia, przykryty folią spożywczą.
  2. Masło zmiksować na puszystą masę i nie przerywając ucierania partiami dodawać cukier.
  3. Do masy maślanej dodawać kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając i odczekując za każdym razem chwilę.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie powoli dodać do masy maślanej miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
  5. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/2 ciasta i wyrównać, następnie zimny budyń i przykryć go drugą połową ciasta (należy wyłożyć je łyżeczką, aby całkowicie przykryło budyń). Na wyrównany wierzch wyłożyć  rabarbar i pospać go cukrem.
  6. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170ºC (termoobieg) i piec przez ok. 1 godzinę.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz