Ciasto z rabarbarem i budyniem

23 maja 2019,
dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Ucierane ciasto, budyń i kwaskowaty rabarbar, wszystkie te warstwy uzupełniają się wzajemnie tworząc smakowitą całość…

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

ciasto:

  • 235 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • około 3/4 szklanki szklanki cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodsze)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g proszku budyniowego jeśli ktoś lubi cista bardziej piaskowe

masa budyniowa:

  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 3 łyżki cukru
  • 320 ml mleka
  • 1 łyżka masła

dodatkowo:

  • 400 g obranego i pokrojonego rabarbaru
  • cukier do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotować budyń. Część mleka (220 ml) zagotować, a w drugiej części (100 ml) rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę i zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i wymieszać z masłem. Odstawić do wystudzenia, przykryty folią spożywczą.
  2. Masło zmiksować na puszystą masę i nie przerywając ucierania partiami dodawać cukier.
  3. Do masy maślanej dodawać kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając i odczekując za każdym razem chwilę.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie powoli dodać do masy maślanej miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
  5. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/2 ciasta i wyrównać, następnie zimny budyń i przykryć go drugą połową ciasta (należy wyłożyć je łyżeczką, aby całkowicie przykryło budyń). Na wyrównany wierzch wyłożyć  rabarbar i pospać go cukrem.
  6. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170ºC (termoobieg) i piec przez ok. 1 godzinę.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.