Ciasto z rabarbarem i budyniem
Artykuł zewnętrzny
Ucierane ciasto, budyń i kwaskowaty rabarbar, wszystkie te warstwy uzupełniają się wzajemnie tworząc smakowitą całość…
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
ciasto:
- 235 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 3 jajka
- około 3/4 szklanki szklanki cukru (można dać więcej jeśli ktoś woli słodsze)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 50 g proszku budyniowego jeśli ktoś lubi cista bardziej piaskowe
masa budyniowa:
- 2 łyżki proszku budyniowego
- 3 łyżki cukru
- 320 ml mleka
- 1 łyżka masła
dodatkowo:
- 400 g obranego i pokrojonego rabarbaru
- cukier do posypania
Przygotowanie:
- Przygotować budyń. Część mleka (220 ml) zagotować, a w drugiej części (100 ml) rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę i zagotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i wymieszać z masłem. Odstawić do wystudzenia, przykryty folią spożywczą.
- Masło zmiksować na puszystą masę i nie przerywając ucierania partiami dodawać cukier.
- Do masy maślanej dodawać kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając i odczekując za każdym razem chwilę.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie powoli dodać do masy maślanej miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 1/2 ciasta i wyrównać, następnie zimny budyń i przykryć go drugą połową ciasta (należy wyłożyć je łyżeczką, aby całkowicie przykryło budyń). Na wyrównany wierzch wyłożyć rabarbar i pospać go cukrem.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170ºC (termoobieg) i piec przez ok. 1 godzinę.