Ciasto z fasoli
Artykuł zewnętrzny
- 300 g fasoli czerwonej
- 1 banan
- 3 łyżki ziaren ze słonecznika
- 5 łyżek ksylitolu
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka sojowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 łyżek kakao
1. Fasolę moczymy przez 12 godzin w wodzie, następnie odsączamy i blendujemy
2. Do fasoli dodajemy banana
3 Jajka ubijamy z ksylitolem, dodajemy do fasoli i miksujemy
4. Dodajemy sodę, olej, mleko sojowe, kakao i miksujemy
5. Na koniec dodajemy słonecznik i mieszamy masę łyżką
6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C przez 60 minut, a później w 180 stopniach C pieczemy jeszcze 5 minut
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”