Ciastka szarlotki na cieście miodowym
Szarlotka to bardzo popularne ciasto, które występuje w różnych wersjach i zachwyca smakiem chyba wszystkich łasuchów. Aromatyczne, pełne kuszących owoców, słodkie i lekkie. Dzisiaj zachęcam do wypróbowania bardzo łatwych w przygotowaniu szarlotkowych ciasteczek, pieczonych w foremce do muffinek. Ciastka są pieczone bez dodatku cukru, ale za to z powidłami i miodem. Miód najlepiej wybrać wielokwiatowy, ze względu na jego konsystencję. Oczywiście można użyć do dekoracji cukru pudru, ale przy słodkich owocach jest to całkowicie zbędne. Próbujcie! :)
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 135 g masła
- 80 g miodu wielokwiatowego,
- 4 słodkie jabłka,
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych,
- płaska łyżka cynamonu.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Odważony kawałek masła kładziemy na mące i siekamy dużym nożem. Po rozdrobnieniu masła ostrzem, zabieramy się za wyrabianie ciasta kruchego. Gdy połączymy tłuszcz z mąką, dodajemy miód i wyrabiamy dalej. Gotowe ciasto spłaszczamy i umieszczamy na godzinę w lodówce. Jabłka ucieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Mieszamy z cynamonem.
Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich ugniatamy w kulkę i rozpłaszczamy w dłoniach, a następnie wykładamy do foremek na babeczki/muffinki. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez około 10-15 minut w piekarniku. Ciasto z miodem będzie nieco bardziej brązowe niż ciasto z cukrem.
Na podpieczone ciasto nakładamy powidła śliwkowe, po łyżeczce na każde ciastko, rozsmarowując na całej powierzchni. Na powidła wykładamy tarte jabłka. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Czy Wy też przepadacie za szarlotkami i jabłecznikami?